Samostan

Zbog Domovinskog rata ukazala se potreba da franjevci Bosne Srebrene imaju svoj samostan i u Zagrebu. Tu su želju ostvarili kupovinom upravne zgrade cementare u Podsusedu koju su 1994. obnovili i prenamijenili. Uprava provincije stavila je samostan pod zaštitu svetog Ilije proroka, čiji se blagdan slavi 20. srpnja.

U srpnju 2013. samostan se iz Podsuseda preselio u Sesvetsku Sopnicu, u Župu B.D. Marije Anđeoske. Blagoslov samostana obavio je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić s provincijalom Bosne Srebrene fra Lovrom Gavranom 5. srpnja 2014.

Gvardijan samostana je fra Zdravko Dadić, samostanski vikar i ekonom fra Stipo Karajica, a u samostanu je i prof. dr. sc. fra Božo Lujić, predavač na Filozofsko-teološkom fakultetu u Sarajevu.

U uređenoj zgradi samostana nalazi se zbirka slika, skulptura i grafika istaknutih hrvatskih slikara i kipara koji drže visoko mjesto u suvremenoj umjetnosti, kao što su: Lj. Lah, I. Lacković Croata, A. Jurkić, I. Rončević, Z. Grgić, V. Blažanović, S. Miličević, A. Mamuša, B. Salavarda i dr. Zbirka je nastala je najvećim dijelom donacijom fra Bože Lujića, fra Zdravka Dadića, fra Stipe Karajice i drugih.

Samostan posjeduje vlastitu knjižnicu u kojoj su zastupljena djela iz povijesti, filozofije i teologije te niz domaćih i stranih časopisa i listova iz novijeg vremena.


Svi gvardijani Franjevačkog samostana sv. Ilije:

  • prof. dr. sc. fra Mile Babić
  • fra Pero Martinović
  • fra Živko Petričević
  • fra Tomo Anđić
  • prof. dr. sc. fra Božo Lujić
  • fra Zdravko Dadić

Kontakt: