Župa

Župa Blažene Djevice Marije Anđeoske nalazi se na istoku Grada Zagreba, gdje se spajaju prigradska naselja Sesvetska Sopnica (gradska četvrt Sesvete) i VII. Retkovec (gradska četvrt Donja Dubrava).

Župa je osnovana dekretom zagrebačkog nadbiskupa kardinala Franje Kuharića 6. lipnja 1991. i povjerena Franjevačkoj provinciji Bosne Srebrene (Red manje braće, OFM). Prvi župnik bio je fra Mato Cvjetković iz Kiseljaka i vodio je župu do 1997.

Novoosnovana župa dugo je bila bez crkve i župnog stana i kao privremeno rješenje za liturgijska slavlja korišten je mjesni Dom kulture, a župnik i njegov pomoćnik stanovali su u iznajmljenom stanu na području župe sve do kraja 2012., kada je konačno stambeno osposobljena župna kuća.

Fra Stipo Pavličević preuzeo je župu 1997., a župni vikar bio je fra Živko Petričević (obojica iz Rame). U studenom 2000. na kupljenom je zemljištu započeta gradnja crkve kao pastoralno-kulturnog centra uz župnu kuću. Projektant je dipl. ing. arh. Srećko Kreitmayer. Gradilište je 15. srpnja 2001. blagoslovio nadbiskup zagrebački, kardinal Josip Bozanić. U još uvijek nedovršenoj crkvi slave se mise i obavljaju župne pastoralne aktivnosti.

Vanjski je izgled crkve neobičan i zanimljiv i podsjeća na biblijski šator. Valja napomenuti kako se u njoj nalaze tri vrijedna umjetnička djela: vitraj “Navještenje Gospodnje” Đure Sedera, kip svetog Antuna Padovanskog i brončana ulazna vrata Mile Blaževića. U tijeku su građevinski radovi na dovršetku izgradnje i uređenju župne crkve, Franjevačkog samostana Sv. Ilije i pristupnih putova.

Nakon smrti fra Stipe Pavličevića 2004., župnik postaje fra Tomo Anđić iz Ulica (Brčko) te s fra Živkom ostaje na župi do 2009. Naslijedili su ih župnik fra Zdravko Dadić (Tramošnica) i župni vikar fra Stipo Karajica (Kotor Varoš) koji su na župi sve do danas. Pomažu im gvardijan Franjevačkog samostana sv. Ilije prof. dr. sc. fra Božo Lujić te trajni đakon Božidar Hadaš.

Župa je stavljena pod nebesku zaštitu Svete Marije od Anđela (Porcijunkula) i svoj patron slavi 2. kolovoza. Ima oko 4000 vjernika u oko 1200 domaćinstava.

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s