Župa

Župa Blažene Djevice Marije Anđeoske nalazi se na istoku Grada Zagreba, gdje se spajaju prigradska naselja Sesvetska Sopnica (gradska četvrt Sesvete) i VII. Retkovec (gradska četvrt Donja Dubrava).

Župa je osnovana dekretom zagrebačkog nadbiskupa kardinala Franje Kuharića 6. lipnja 1991. i povjerena Franjevačkoj provinciji Bosne Srebrene (Red manje braće, OFM). Prvi župnik bio je fra Mato Cvjetković iz Kiseljaka i vodio je župu do 1997.

Novoosnovana župa dugo je bila bez crkve i župnog stana i kao privremeno rješenje za liturgijska slavlja korišten je mjesni Dom kulture, a župnik i njegov pomoćnik stanovali su u iznajmljenom stanu na području župe sve do kraja 2012., kada je konačno stambeno osposobljena župna kuća.

Fra Stipo Pavličević preuzeo je župu 1997., a župni vikar bio je fra Živko Petričević (obojica iz Rame). U studenom 2000. na kupljenom je zemljištu započeta gradnja crkve kao pastoralno-kulturnog centra uz župnu kuću. Projektant je dipl. ing. arh. Srećko Kreitmayer. Gradilište je 15. srpnja 2001. blagoslovio nadbiskup zagrebački, kardinal Josip Bozanić. U još uvijek nedovršenoj crkvi slave se mise i obavljaju župne pastoralne aktivnosti.

Vanjski je izgled crkve neobičan i zanimljiv i podsjeća na biblijski šator. Valja napomenuti kako se u njoj nalaze četiri vrijedna umjetnička djela: vitraj “Navještenje Gospodnje” Đure Sedera, kip svetog Antuna Padovanskog i brončana ulazna vrata Mile Blaževića te mozaik postaja križnog puta Blaženke Salavarda.

U tijeku su građevinski radovi na dovršetku izgradnje i uređenju kripte župne crkve, zvonika i podruma Franjevačkog samostana Sv. Ilije.

Nakon smrti fra Stipe Pavličevića 2004., župnik postaje fra Tomo Anđić iz Ulica (Brčko) te s fra Živkom ostaje na župi do 2009. Naslijedili su ih župnik fra Zdravko Dadić (Tramošnica) i župni vikar fra Stipo Karajica (Kotor Varoš) koji su na župi sve do danas. Pomažu im predavač na Filozofsko-teološkom fakultetu u Sarajevu prof. dr. sc. fra Božo Lujić te trajni đakon Božidar Hadaš.

Župa je stavljena pod nebesku zaštitu Svete Marije od Anđela (Porcijunkula) i svoj patron slavi 2. kolovoza. Ima oko 4000 vjernika u oko 1200 domaćinstava.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s