2. nedjelja kroz godinu A

2. NEDJELJA KROZ GODINU "A"
Iz 49,3.5-6; Ps 40,2.4ab.7-10; 1Kor 1,1-3; Iv 1,29-34

Čitanje svetog Evanđelja po Ivanu

U ono vrijeme: Ivan ugleda Isusa gdje dolazi k njemu pa reče:

»Evo Jaganjca Božjega koji odnosi grijeh svijeta! To je onaj o kojem rekoh: Za mnom dolazi čovjek koji je preda mnom jer bijaše prije mene! Ja ga nisam poznavao, ali baš zato dođoh i krstim vodom da se on očituje Izraelu.«

I posvjedoči Ivan: »Promatrao sam Duha gdje s neba silazi kao golub i ostaje na njemu. Njega ja nisam poznavao, ali onaj koji me posla vodom krstiti reče mi: ’Na koga vidiš da Duh silazi i ostaje na njemu, to je onaj koji krsti Duhom Svetim.’ I ja sam to vidio i svjedočim: on je Sin Božji.«

Riječ Gospodnja

Komentar

Braćo i sestre, možda ste iskusili: nalazite se pred teškom zadaćom i nikako ne možete naći rješenje. Satima mozgate u sebi kako biste došli do zadovoljavajućeg uspjeha. I najedanput, nađe se netko koji vam u tome pomogne, ili vam nešto sijevne u mislima poput munje, put je jasan, rješenje imate u ruci i kažete: put nije bio lagan. Trebalo je vremena do toga doći. Ili drugo iskustvo: uvijek iznova imate posla s čovjekom koji je prema vama ravnodušan i nesimpatičan. Ali se dogodi da ga najedanput upoznate u sasvim drugom svjetlu i primjećujete: odnos je dobio drugu kvalitetu.

Kod takvih primjera čovjek primjeni izraz “sad shvaćam”. O jednoj stvari ili osobi izranja nova spoznaja. Ja ih vidim u drugom svjetlu. S jednim takvim doživljajem-sad shvaćam, čini se da se susreo i Ivan. Dolazi mu čovjek kao ti i ja, jedan od stotina koji su dolazili Ivanu na krštenje u rijeci Jordanu. Ali tada ga zahvaća doživljaj-sad shvaćam. Glas mu govori: “Taj je čovjek nešto posebno. Poslan je od Boga, još više. Njegov Sin”.

Ta spoznaja, tada kao i danas je stvar srca. Ne vidi svatko u Isusu za sebe garanta ispunjenog života, nade i oslobođenja. Ima drugih koji nisu na njegovoj valnoj dužini. Za njih je Isus povijesna osoba, možda dobar i izobražen čovjek, ali ne više. Da bi se u cijelosti upoznalo značenje Isusa treba otvorenost i spremnost njemu se pripustiti, s njim se sprijateljiti. “Samo se srcem vidi dobro. Bitno je nevidljivo za oči”. Tako govori francuski književnik Antoine de Saint-Exupéry.

Želim li odnos ocijeniti ispravno, želim li drugoga ispravno ocijeniti, moram pustiti srce da govori, ne samo razum. Ne smijem paziti samo na vanjski izgled. To vrijedi ne samo za moj odnos prema Isusu. To vrijedi za sve ljudima s kojima imam posla. I ne samo prema Isusu, nego i prema drugima to znači: odnos treba vremena, da možemo rasti, treba obostranog povjerenja, treba traženja prema istinskom “ja” drugoga. Ivan je upoznao to istinsko ja Isusovo i za to je dao svjedočanstvo. Mi smo još u traženju. Ali to što smo spoznali o Isusu, što smo o njemu shvatili, to trebamo kao svjedočanstvo dati dalje, možda nekom drugom koji je u traženju, koji je potreban doživljaja – sad shvaćam.

Komad drveta

Neki je čovjek na zidu u blagovaonici držao obješen čudan predmet. Kad bi ga ljudi pitali kakav je to komad drveta, ispričao bi im sljedeći događaj.

“Djed me je jednom odveo u park. Bilo je hladno zimsko popodne. Djed je imao slabo srce. Išao je iza mene i teško disao. Kad smo došli do zaleđena jezerca, rekao sam: ‘Gle, zaleđeno je. Mogao bih se malo klizati!’ Djed je bio zabrinut, a kad sam ja krenuo u očaravajuću pustolovinu, doviknuo mi je : ‘Pazi, ne idi daleko!’ Prekasno. Led je pukao i ja sam vrišteći pao u vodu.

Djed se u prvi čas skamenio, a onda je dohvatio komad suhe grane i pružio je prema meni. Čvrsto sam je uhvatio, a on me je svom snagom vukao iz vode. Tresao sam se od studeni i plakao. Brzo su me okupali i strpali u postelju. No za djeda je to bio prevelik napor. Te je noći dobio jak srčani napad i umro. Svi smo se kidali od tuge.

Sutradan sam otrčao na jezerce. Potražio sam i našao onaj komad suha drveta kojim je djed spasio moj i skončao vlastiti život. Sve dok budem živ, taj će komad drveta visjeti na zidu kao znak njegove ljubavi prema meni. Zato kršćani u svojim kućama drže komad drveta u obliku križa.

Bruno Ferrero

>>> Župni listić br. 492 (PDF)

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s