3. nedjelja kroz godinu A

3. NEDJELJA KROZ GODINU "A"
Iz 8,23b–9,3; Ps 27,1.4.13-14, 1Kor 1,10-13.17; Mt 4,12-23

Čitanje svetog Evanđelja po Mateju

Kad je Isus čuo da je Ivan predan, povuče se u Galileju. Ostavi Nazaret te ode i nastani se u Kafarnaumu, uz more, na području Zebulunovu i Naftalijevu da se ispuni što je rečeno po proroku Izaiji:

Zemlja Zebulunova i zemlja Naftalijeva,
Put uz more, s one strane Jordana,
Galileja poganska –
narod što je sjedio u tmini
svjetlost vidje veliku;
onima što mrkli kraj smrti obitavahu
svjetlost jarka osvanu.

Otada je Isus počeo propovijedati: »Obratite se jer približilo se kraljevstvo nebesko!«

Prolazeći uz Galilejsko more, ugleda dva brata, Šimuna zvanog Petar i brata mu Andriju, gdje bacaju mrežu u more; bijahu ribari. I kaže im: »Hajdete za mnom, učinit ću vas ribarima ljudi!« Oni brzo ostave mreže i pođu za njim.

Pošavši odande, ugleda druga dva brata, Jakova Zebedejeva i brata mu Ivana: u lađi su sa Zebedejem, ocem svojim, krpali mreže. Pozva i njih. Oni brzo ostave lađu i oca te pođu za njim.

I obilazio je Isus svom Galilejom naučavajući po njihovim sinagogama, propovijedajući evanđelje o Kraljevstvu i liječeći svaku bolest i svaku nemoć u narodu.

I glas se o njemu pronese svom Sirijom. I donosili su mu sve koji bolovahu od najrazličitijih bolesti i patnja – opsjednute, mjesečare, uzete – i on ih ozdravljaše.

Za njim je pohrlio silan svijet iz Galileje, Dekapola, Jeruzalema, Judeje i Transjordanije.

Riječ Gospodnja.

Komentar

Zašto su ribari Šimun i Andrija, Jakov i Ivan bili prvi koje je Isus pozvao? Odgovor bi mogao glasiti: “Ribari traže ribe ondje gdje se one nalaze!” Zbog toga oni ne idu uvijek istim putom, nego traže nova mjesta za ulov. Mudrost ribara može se opisati kao osjećaj za dinamiku, za promjenjivost života; sumnjičavost prema uhodanim rutama, tankoćutnost za nove mogućnosti i nove putove.

Ono što trebamo jest Crkva koja je kao cjelina prožeta mudrošću ribara i koja je spremna odvažiti se na novo, Crkva koja se ne drži grčevito samo onoga što je nekoć bilo ispravno i dobro; da tražimo ljude ondje gdje oni jesu, žive, rade i zabavljaju se; da progovorimo novim jezikom vjere koji je kadar probuditi u ljudima zaspale čežnje i nade; da imamo hrabrosti preispitati u kojoj su mjeri postojeće norme i strukture Crkve i “ljudske predaje” u njoj stvarno u dosluhu s Isusovim duhom.

Možda nam se čini da je sve to jedna velika i neostvariva želja, ali odvažnost prvih učenika-ribara poziva nas da budemo ribari duša, da riskiramo a ne samo asfaltiramo, to jest hodimo uhodanim pastoralnim putovima.

Kako prepoznati važnog čovjeka?

Dječak je izašao s djedom prošetati Parizom. Prolazili su pored malog postolarskog dućana. Kupac je tvrdio da nešto nije u redu s njegovim cipelama. Postolar je mirno saslušao primjedbe, ispričao se i obećao da će ih popraviti.

Kasnije je djed s dječakom sjeo u kafić. Čovjeka za susjednim stolom konobar je zamolio da pomakne stolicu kako bi se moglo prolaziti. Čovjek je počeo galamiti. Odbio se pomaknuti.

“Nikada ne zaboravi ono što si vidio”, rekao je djed dječaku.

“Onaj postolar prihvatio je žalbu kupca, a ovaj čovjek pokraj nas nije se htio pomaknuti. Ljudima koji obavljaju neke korisne zadatke ne smeta kad čuju kritike na račun svog rada, ali oni koji ne rade nikakav koristan posao uvijek misle da su veoma važni i agresijom i neljubaznošću kriju svoju nesposobnost.”


Župne obavijesti

 • Danas je 3. nedjelja kroz godinu. Svete mise su u 9, 11 i 18 sati.
 • Tisak: Glas koncila.
 • U utorak je sastanak s čitačima nakon svete mise u 18 sati.
 • U srijedu je skupština Franjevačkoga svjetovnog reda (OFS) nakon svete mise u 18 sati.
 • Subotom je vjeronauk za prvopričesnike po rasporedu.
 • Čišćenje crkve je subotom od 14 do 15 sati.
 • Naši framaši animirat će klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom u subotu nakon večernje svete mise. Pozvani ste svi, a osobito mladi.
 • Probe pjevanja dječjeg zbora “Zvjezdice svetog Franje” su subotom u 10:30.
 • U okviru Molitvene osmine za jedinstvo kršćana (od 18. do 25. siječnja) koja se ove godine održava pod geslom “Pomirenje – Ljubav nas Kristova obuzima” (usp. 2Kor 5, 14-20) održat će se 33. ekumenski hod po crkvama grada Zagreba. Domaćin prve postaje u srijedu, 18. siječnja u 19 sati bila je Katolička crkva, a molitva se održala u župi Svetog Petra apostola, Vlaška 93. U četvrtak, 19. siječnja u 19 sati molitva se održala u prostoru Reformirane crkve Zagreb, Našička 20 (Staglišće).
  Središnje ekumensko slavlje održat će se u nedjelju, 22. siječnja u 19 sati u Baptističkoj crkvi, Radićeva 30. U ponedjeljak, 23. siječnja u 19 sati molitva će biti u sabornom hramu Preobraženja Gospodnjega na Cvjetnom trgu, a domaćin će biti Srpska pravoslavna Crkva. Posljednja postaja ekumenskog hoda bit će u srijedu, 25. siječnja u grkokatoličkoj konkatedrali, Ćirilometodska 1 u 19 sati.
 • Ovogodišnji Susret hrvatske katoličke mladeži (SHKM), pod geslom “Krist, nada naša” (usp. 1 Tim 1, 1), održat će se 29. i 30. travnja u Vukovaru. Mladi koji žele ići na ovaj susret trebaju se prijaviti kod nas u uredu do 19. veljače. Cijena je 150 kuna.

Misne nakane, 23.-29. siječnja 2017.

datum kalendar sat nakana
ponedjeljak, 23. siječnja Emerencijana 18 sati za ++ Tonku i Anđu Grlić
utorak, 24. siječnja Franjo Saleški 18 sati na nakanu obitelji Petričević
za + Ivu Babić
za + Anku Čor
za ++ iz obitelji Vrhovski i Boroša te + Karla Mikulića
za + Marka Kostenjevca
za ++ Petra, Elizabetu, Ivana i Stjepana Kožića
za + Jelu Božić i ++ iz obitelji
za ++ Joška i Ljerku Gracin
na nakanu obitelji Stipić
za ++ iz obitelji Bartulović
za zdravlje u obitelji
srijeda, 25. siječnja obraćenje sv. Pavla 18 sati za + Tadiju Šimunovića
četvrtak, 26. siječnja Timotej i Tit 18 sati za ++ Marka, Marjana i Lucu Lacić
petak, 27. siječnja Angela Merici 18 sati za ++ iz obitelji Špoljarinec, Markek i Ročić
subota, 28. siječnja Toma Akvinski 18 sati za ++ Maru Šućur i ++ iz obitelji
nedjelja, 29. siječnja 4. nedjelja kroz godinu; Valerije 9 sati za ++ iz obitelji Čiček i Tomašković
11 sati pro populo
18 sati za ++ Juru i Mandu Šokčević

>>> Župni listić br. 493 (PDF)

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s