6. nedjelja kroz godinu A

6. NEDJELJA KROZ GODINU "A"
Sir 15,15-20; Ps 119, 1-2.4-5.17-18.33-34; 1Kor 2,6-10; Mt 5,20-22a.27-28.33-34a.37

Čitanje svetog Evanđelja po Mateju

U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima:

»Nemojte misliti da sam došao ukinuti Zakon ili Proroke. Nisam došao ukinuti, nego ispuniti. Zaista, kažem vam, dok ne prođe nebo i zemlja, ne, ni jedno slovce, ni jedan potezić iz Zakona neće proći, dok se sve ne zbude.

Tko dakle ukine jednu od tih, pa i najmanjih zapovijedi i tako nauči ljude, najmanji će biti u kraljevstvu nebeskom. A tko ih bude vršio i druge učio, taj će biti velik u kraljevstvu nebeskom.«

Uistinu kažem vam: ne bude li pravednost vaša veća od pravednosti pismoznanaca i farizeja, ne, nećete ući u kraljevstvo nebesko.

Čuli ste da je rečeno starima: Ne ubij! Tko ubije, bit će podvrgnut sudu. A ja vam kažem: Svaki koji se srdi na brata svoga, bit će podvrgnut sudu. A tko bratu rekne ‘Glupane!’, bit će podvrgnut Vijeću. A tko reče: ‘Luđače!’, bit će podvrgnut ognju paklenomu.

Ako dakle prinosiš dar na žrtvenik pa se ondje sjetiš da tvoj brat ima nešto protiv tebe, ostavi dar ondje pred žrtvenikom, idi i najprije se izmiri s bratom, a onda dođi i prinesi dar. Nagodi se brzo s protivnikom dok si još s njim na putu, da te protivnik ne preda sucu, a sudac tamničaru, pa da te ne bace u tamnicu. Zaista, kažem ti, nećeš izići odande dok ne isplatiš do posljednjeg novčića.

Čuli ste da je rečeno: Ne čini preljuba! A ja vam kažem: Tko god s požudom pogleda ženu, već je s njome učinio preljub u srcu. Ako te desno oko sablažnjava, iskopaj ga i baci od sebe. Ta bolje je da ti propadne jedan od udova, nego da ti cijelo tijelo bude bačeno u pakao. Ako te desnica tvoja sablažnjava, odsijeci je i baci od sebe. Ta bolje je da ti propadne jedan od udova, nego da ti cijelo tijelo ode u pakao.

Rečeno je također: Tko otpusti svoju ženu, neka joj dade otpusnicu. A ja vam kažem: Tko god otpusti svoju ženu – osim zbog bludništva – navodi je na preljub i tko se god otpuštenom oženi, čini preljub.

Čuli ste još da je rečeno starima: Ne zaklinji se krivo, nego izvrši Gospodinu svoje zakletve. A ja vam kažem: Ne kunite se nikako! Ni nebom jer je prijestolje Božje. Ni zemljom jer je podnožje njegovim nogama. Ni Jeruzalemom jer grad je Kralja velikoga! Ni svojom se glavom ne zaklinji jer ni jedne vlasi ne možeš učiniti bijelom ili crnom. Vaša riječ neka bude: ‘Da, da, – ne, ne!’ Što je više od toga, od Zloga je.

Riječ Gospodnja.

Za razmišljanje

“Neki je čovjek šetao malenim uličicama grada. Imao je vremena i zato bi zastajao pred svakim izlogom, pred svakom trgovinom, na svakom trgu. Kada je skrenuo za jedan ugao, iznenada se našao pred skromnim dućanom s tendom bez ikakva natpisa. Znatiželjan, odluči ući unutra… Unutra se vidio samo pult na kojemu je stajala tabla s rukom pisanim natpisom: “Dućan istine”.

Čovjek je bio iznenađen. Prišao je gospođici koja je stajala za pultom i upitao je: “Oprostite, ovo je dućan istine?” -“Da, gospodine. Kakvu istinu tražite? Djelomičnu istinu, relativnu istinu, statističku istinu, potpunu istinu?” -“Potpunu istinu”, odgovorio je muškarac bez razmišljanja.

“Toliko sam umoran od laži i krivotvorenja”, pomislio je. “Ne želim više generalizacija ni opravdanja, laži ni prijevara. Čistu istinu želim!” -“Dobro, gospodine. Ali, oprostite, znate li koja je cijena?” -“Ne. Koja je?” -“Ako je kupite”, rekla mu je, “cijena je da više nikada nećete biti mirni!”

Anthony de Mello

Ova priča na zgodan način ukazuje na to da iz nedjelje u nedjelju slušamo Isusov govor na gori koji nas suočava s čitavom Isusovom istinom. Rečenice koje je Matej sakupio i sastavio u obliku velikoga govora predstavljaju srž kršćanske poruke, Isusov životni program, izvornu poruku naše vjere. Sa svojim “a ja vam kažem” Isus je izazvao ondašnje službene predstavnike vjerske i civilne vlasti. Cijena koju je Isus morao platiti za svoju istinu bila je velika.

Isus donosi novo motrište, novu perspektivu koja u prvi plan stavlja pravednost, a ne formalno ispunjenje zakona; koja propitkuje ono što je nužno potrebno, a ne samo ono što je dopušteno; koja ističe da se ne zaustavljamo samo na vidljivom, nego da je odlučujuća nakana, to jest da izvanjske čine i obrede trebaju uvijek pratiti misli i osjećaji u našemu srcu.

Isusova istina poziva na obraćenje, upravo ondje gdje se ljudska djela skrivaju i začinju, u ljudskom srcu. Bog očekuje mnogo više od nas u životu, a ne samo da sačuvamo neuprljane bijele haljine. Cijena je uvijek “sveti nemir”, budna savjest, preuzimanje odgovornosti, suočavanje sa zlom.

Čovjekovim su leđima prošli trnci. Nikad nije ni pomišljao da je cijena toliko velika. “Hvala, hvala… Oprostite”, promucao je… Okrenuo se i izašao iz dućana. Osjećao se pomalo tužan kad je shvatio da još nije spreman za potpunu istinu, da mu treba još nekoliko laži, nekoliko mitova i idealizacija, nekoliko opravdanja kako se ne bi morao susresti sa sobom… “Možda poslije”, pomislio je.

Tako završava ova priča. Kako se mi osjećamo u suočavanju s Isusovom istinom? Možemo li se barem ražalostiti zato što još uvijek nismo spremni nasljedovati Krista? Kršćani bez Krista? Kršćani koji to više nisu…

fra Anđelko Domazet

Župne obavijesti

  • Danas je 6. nedjelja kroz godinu. Svete mise su u 9, 11 i 18 sati.
  • Tisak: Glas koncila.
  • Prošli tjedan započeo je župni vjeronauk za vjeroučenike od 4. do 8. razreda po sljedećem rasporedu:
dan sat razred(i)
utorak 10 sati peti (5.)
11 sati sedmi (7.)
14 sati četvrti (4.)
15 sati sedmi (7.) osmi (8.)
srijeda 10 sati četvrti (4.) šesti (6.)
11 sati osmi (8.)
14 sati peti (5.) šesti (6.)
  • Čišćenje crkve organizira Boja Franjić. Svi koji žele pomoći, čišćenje je subotom od 14 do 15 sati. Na oglasnoj ploči su skupine za čišćenje, ako netko može i želi se upisati u neku skupinu neka nam se javi (imamo deset skupina, dakle svaka dva i pol mjeseca trebali bi doći na red).
  • Franjevačka mladež naše župe prima nove članove. Svi vi koji želite pobliže upoznati našu vjeru i svetoga Franju te se susresti s brojnim mladim katolicima, a imate između 14 godina (pripravnici za krizmu) i 25 godina, pozvani ste pridružiti nam se! Novi susret zakazujemo za sljedeću nedjelju, 19. veljače u 19 sati.
  • Ovogodišnji Susret hrvatske katoličke mladeži (SHKM), pod geslom “Krist, nada naša” (usp. 1 Tim 1, 1), održat će se 29. i 30. travnja u Vukovaru. Mladi koji žele ići na ovaj susret trebaju se prijaviti kod nas u uredu do 19. veljače. Cijena je 150 kuna.

Misne nakane, 13.-19. veljače

datum svetac sat nakana
ponedjeljak, 13. veljače Katarina Ricci 18 sati za ++ Rudolfa Lugarića i Zdenka Oputrića
utorak, 14. veljače Valentin 18 sati za ++ Zdenku Čerbu i ++ iz obitelji Čerba i Komin
za + Zdravka Andrašeka
za ++ Stjepana, Jagu, Valenta i Đuru Preleca te ++ iz obitelji
za ++ Baricu, Ivana i Franju Crnčevića te ++ iz obitelji
za + Franju Plivelića i ++ iz obitelji
za + Jelu Zovko
za zdravlje jedne osobe
za + Matu Sivrića
za zdravlje jedne osobe
na nakanu
za ++ iz obitelji Bernarda Jurića
za ++ Boška i Maru Raguž te ++ iz obitelji
za duše u čistilištu
za poginule branitelje
za zdravlje jedne osobe
srijeda, 15. veljače Klaudije de la Colombier 18 sati za ++ Darka i Igora Gusaka
četvrtak, 16. veljače Julijana 18 sati za ++ Maru Jurakić i ++ iz obitelji te Ružu Sušu i Anu Taloš
petak, 17. veljače 7 utemeljitelja reda slugu BDM 18 sati za + Anđu Topić
subota, 18. veljače Bernardica 18 sati za ++ Peru, Kate i Slavu Babića
nedjelja, 19. veljače 7. nedjelja kroz godinu A; Konrad 9 sati za ++ Jozu i Anicu Vidak
11 sati pro populo
na zahvalu za 60 godina braka od obitelji Dumančić
18 sati za ++ Anu, Ivana i Nikolu Starčevića

>>> Župni listić br. 496 (PDF)

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s