4. korizmena nedjelja A

4. KORIZMENA NEDJELJA "A"
1 Sam 16,1b.6-7.10-13a; Ps 23,1-6; Ef 5,8-14; Iv 9,1 6-9.13-17.34-38

Čitanje svetog Evanđelja po Ivanu

Isus prolazeći ugleda čovjeka slijepa od rođenja. Zapitaše ga njegovi učenici: »Učitelju, tko li sagriješi, on ili njegovi roditelji te se slijep rodio?« Odgovori Isus: »Niti sagriješi on niti njegovi roditelji, nego je to zato da se na njemu očituju djela Božja.«

»Dok je dan,
treba da radimo djela
onoga koji me posla.
Dolazi noć,
kad nitko ne može raditi.
Dok sam na svijetu,
svjetlost sam svijeta.«

To rekavši, pljune na zemlju i od pljuvačke načini kal pa mu kalom premaza oči. I reče mu: »Idi, operi se u kupalištu Siloamu!« – što znači »Poslanik«. Onaj ode, umije se pa se vrati gledajući.

Susjedi i oni koji su ga prije viđali kao prosjaka govorili su: »Nije li to onaj koji je sjedio i prosio?« Jedni su govorili: »On je.« Drugi opet: »Nije, nego mu je sličan.« On je sam tvrdio: »Da, ja sam!« Nato ga upitaše: »Kako su ti se otvorile oči?« On odgovori: »Čovjek koji se zove Isus načini kal, premaza mi oči i reče mi: ‘Idi u Siloam i operi se.’ Odoh dakle, oprah se i progledah.« Rekoše mu: »Gdje je on?« Odgovori: »Ne znam.«

Tada odvedoše toga bivšeg slijepca farizejima. A toga dana kad Isus načini kal i otvori njegove oči, bijaše subota. Farizeji ga počeše iznova ispitivati kako je progledao. On im reče: »Stavio mi kal na oči i ja se oprah – i evo vidim.« ato neki između farizeja rekoše: »Nije taj čovjek od Boga: ne pazi na subotu.« Drugi su pak govorili: »A kako bi jedan grešnik mogao činiti takva znamenja?« I nastade među njima podvojenost. Zatim ponovno upitaju slijepca: »A što ti kažeš o njemu? Otvorio ti je oči!« On odgovori: »Prorok je!«

Židovi ipak ne vjerovahu da on bijaše slijep i da je progledao dok ne dozvaše roditelje toga koji je progledao i upitaše ih: »Je li ovo vaš sin za kojega tvrdite da se slijep rodio? Kako sada vidi?« Njegovi roditelji odvrate: »Znamo da je ovo naš sin i da se slijep rodio. A kako sada vidi, to mi ne znamo; i tko mu je otvorio oči, ne znamo. Njega pitajte! Punoljetan je: neka sam o sebi govori!« Rekoše tako njegovi roditelji jer su se bojali Židova. Židovi se doista već bijahu dogovorili da se iz sinagoge ima izopćiti svaki koji njega prizna Kristom. Zbog toga rekoše njegovi roditelji: »Punoljetan je, njega pitajte!«

Pozvaše stoga po drugi put čovjeka koji bijaše slijep i rekoše mu: »Podaj slavu Bogu! Mi znamo da je taj čovjek grešnik!« Nato im on odgovori: »Je li grešnik, ja ne znam. Jedno znam: slijep sam bio, a sada vidim.« Rekoše mu opet: »Što ti učini? Kako ti otvori oči?« Odgovori im: »Već vam rekoh i ne poslušaste me. Što opet hoćete čuti? Da ne kanite i vi postati njegovim učenicima?«

Nato ga oni izgrdiše i rekoše: »Ti si njegov učenik, a mi smo učenici Mojsijevi. Mi znamo da je Mojsiju govorio Bog, a za ovoga ne znamo ni odakle je.« Odgovori im čovjek: »Pa to i jest čudnovato da vi ne znate odakle je, a meni je otvorio oči. Znamo da Bog grešnike ne uslišava; nego je li tko bogobojazan i vrši li njegovu volju, toga uslišava. Odvijeka se nije čulo da bi tko otvorio oči slijepcu od rođenja. Kad ovaj ne bi bio od Boga, ne bi mogao činiti ništa.« Odgovore mu: »Sav si se u grijesima rodio, i ti nas da učiš?« i izbaciše ga.

Dočuo Isus da su onoga izbacili pa ga nađe i reče mu: »Ti vjeruješ u Sina Čovječjega?« On odgovori: »A tko je taj, Gospodine, da vjerujem u njega?« Reče mu Isus: »Vidio si ga! To je onaj koji govori s tobom!« A on reče: »Vjerujem, Gospodine!« I baci se ničice preda nj. Tada Isus reče: »Radi suda dođoh na ovaj svijet: da progledaju koji ne vide, a koji vide, da oslijepe!« Čuli to neki od farizeja koji su bili s njime pa ga upitaju: »Zar smo i mi slijepi?« Isus im odgovori:

»Da ste slijepi,
ne biste imali grijeha.
No vi govorite: ‘Vidimo’
pa grijeh vaš ostaje.«

Komentar

Događaj sa slijepcem ima dvije temeljne poruke. Jedna se odnosi na sljepoću. Tko je zapravo slijep? Ako pažljivo čitamo izvještaj, vrlo brzo uvidimo da su slijepi oni koji misle da vide, koji vjeruju da znaju, koji su uvjereni da mogu propisivati pravovjernost i voditi ljude.

To su farizeji. U stvari, njih je zaslijepila mržnja prema Isusu. Mržnja im i ne dozvoljava da shvate da su slijepi. I upravo tu i leži njihova opasnost po društvo: oni prave sudove, oni osuđuju, uvjetovani mržnjom prema Isusu. Njihovi sudovi su krivi i štetni po pojedinca.

Druga temeljna poruka se odnosi na pitanje patnje u svijetu. Zašto je taj čovjek slijep? Tko je sagriješio. Postoji negdje granica gdje mi možemo ispravno prosuđivati. Jesmo li nakon toga i dalje spremni, s pouzdanjem u Boga, prihvatiti i loše stvari koje nas zadese?

Poučna priča

Đavao je prodavao sve svoje alate: oholost, zavist, bludnost… Ali jedan je cijenio najviše!

Jednom je đavao odlučio prodati sve alate iz svog arsenala i stoga ih je uredno posložio da ih svi vide. Kolekcija je bila impresivna: blistavi bodež Zavisti, pila Gnjeva, kliješta Pohlepe, otrovne strijele Pohote i Požude. Bilo je tu alata Straha, Gordosti i Mržnje, i na svima se nalazilo papirić s nazivom i cijena.

Odvojen od svih ostalih alata nalazio se malen i naizgled neugledan drveni klin na kojem je visio naziv “ravnodušnost”. A cijena tog alata bila je veća od svih ostalih zajedno. Neki prolaznik upitao je đavla zbog čega tako skupo cijeni taj čudni klin.

“Cijenim ga više od svega”, odgovorio je đavao, “jer je to jedini instrument u mom arsenalu na koji se mogu osloniti kad svi ostali zakažu. Ako mi uspije zabiti ovaj klin u čovjekovu glavu, on mi otvara vrata za sve ostale instrumente.”

nepoznat autor

Župne obavijesti

  • Danas je 4. korizmena nedjelja. Svete mise su u 9, 11 i 18 sati.
  • Tisak: Glas koncila.
  • Kardinal Josip Bozanić, nadbiskup zagrebački, proglasio je ovu godinu Godinom svetoga Josipa za područje Zagrebačke nadbiskupije.
  • Danas prikupljamo potpise za nerođene. Cilj kampanje pod imenom “Imam pravo živjeti” u organizaciji “Prolife.hr” jest prikupiti što više potpisa radi promjene tzv. Zakona o pobačaju i pružanja pomoći trudnicama u nevolji.
  • Prijavite svoje bolesne i nemoćne za preduskrsnu ispovijed.
  • U srijedu poslije mise je Skupština Franjevačkoga svjetovnog reda (OFS).
  • Petkom i nedjeljom pobožnost je križnog puta od 17:30, nakon čega slijedi večernja misa.
  • Sljedeću nedjelju sestre iz OFS-a prodavat će kolače, a prihod ide za potrebite u našoj župi.
  • Slike s prve međunarodne likovne kolonije “Srebrenica 2016.” izložene su u Narodnom sveučilištu Dubrava do 2. travnja.
  • Čišćenje molitvenih prostora u subotu od 14 do 15 sati organizira Kata Zeba.

Misne nakane, 27. ožujka – 2. travnja

datum svetac sat nakana
ponedjeljak, 27. ožujka Lidija 18 sati za + Iliju Krajinovića
utorak, 28. ožujka Sonja 18 sati za + Matu Jeleča i ++ iz ob.
za ++ Ivana i Katu Majstorović, Marijana i Anu Zirdum te ++ iz ob.
za ++ Luku i Jelu Stopić te ++ iz ob.
za + Anđu Zirdum te ++ iz ob.
na čast sv. Anti za zdravlje jedne osobe
za ++ Anđelku, Ivicu i Ružu Glavić
na zahvalu
za ++ Juru i Dragicu Blažević
za + Franju Petrica
za ++ Viktoriju Havoj te Alojza i Slavu Betzler
za ++ iz ob. Andrić
na nakanu
za ++ Roberta i Stjepana Močiljanina
na nakanu ob. Mikulić
na nakanu
na zahvalu sv. Anti
na nakanu darovatelja
za + Jozu Kljajića i ++ iz ob.
za ++ Tunju, Ružu, Niku, Jelu, Matu i Ružu Martinović te ++ iz ob. Martinović i Bosankić
za ++ Ivana, Barbaru i Tomu Pustaka, Stjepana Kuka i Stjepana Petrica
za + Bernardu Tomkić i ++ iz ob. te Marcela Mazarekića
na zahvalu za ob.
na zahvalu sv. Anti
na zahvalu Gospi
za ++ Jozu i Andru Jelić
na nakanu ob. Kolega
na nakanu
za + Marijanu
za ++ Đuru, Reginu i Slavka Kolara
za ++ Zvonka Komina, Mirka i Slavu Matacun te ++ iz ob. Talan
za ++ fra Alfonsa i Nedu Eterović te ++ iz ob.
za ++ Zvonimira i Živku Dogan te ++ iz ob.
srijeda, 29. ožujka Jona 18 sati za ++ Vicu i Milku Čulinu
četvrtak, 30. ožujka Kvirin 18 sati za ++ Juru Ramljaka i Stanu Kasalo
petak, 31. ožujka Benjamin 18 sati za ++ Žarka i Ivu Čuljka
subota, 1. travnja Hugo 18 sati na zahvalu za 50 godina braka od obitelji Karla i Ankice Čergar
nedjelja, 2. travnja 5. korizmena A; Franjo Paulski 9 sati za + Tomu Kranjeca
11 sati pro populo
18 sati za ++ Dragu i Zdravku Glavendekić

>>> Župni listić br. 502 (PDF)

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s