FOTO/VIDEO: Naša župa na susretu s predsjednicom Republike

U subotu, 23. ožujka u Uredu predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović održan je Dan otvorenih vrata za Hrvate Bosne i Hercegovine kojemu su prisustvovali i predstavnici naše župe.

Pred više od 300 uzvanika predsjednica je istaknula kako Hrvati u Bosni i Hercegovini nisu gosti, pridošlice ni nacionalna manjina, nego njezin najstariji konstitutivni narod koji želi mir i ravnopravnost s druga dva naroda u zajedničkoj domovini.

“Hrvati u Bosni i Hercegovini učinili su sve za opstanak Bosne i Hercegovine. Uz iseljeništvo, hrvatski narod i sve domoljube u Hrvatskoj, oni su jedan od triju nosivih stupova stvaranja moderne hrvatske države i pobjede u Domovinskom ratu”, kazala je, između ostalog, predsjednica Republike i dodala:

“Zato stojimo na pragu vaših prava, a to je, prije svega, da sami birate svoje političke predstavnike koji će vas legitimno predstavljati i zastupati na svim razinama vlasti, s pravom odlučivanja o svim pitanjima koji se tiču vaše opstojnosti i budućnosti. To uključuje i vaše pravo na vlastite nacionalne kulturne, obrazovne i medijske ustanove te na ravnopravnu javnu uporabu hrvatskog jezika.”

U kulturno-umjetničkom programu nakon predsjedničina govora nastupile su učenice Osnovne škole fra Stipana Vrljića iz Sovića (Grude) izvodeći gangu, članovi Kulturno-umjetničkog društva “Koraćanski dukati” iz Koraća kod Bosanskog Broda plešući tradicionalno kolo te skupina bogoslova franjevačke teologije iz Sarajeva i orkestar limene glazbe iz Nove Bile izvodeći glazbene brojeve.

Susretu je nazočio i mons. dr. Franjo Komarica, banjalučki biskup, kojega je predsjednica primila u svom uredu. U ime župe B.D. Marije Anđeoske prisustvovali su fra Stipo Karajica, župno-samostanski vikar, član Župnog ekonomskog vijeća Ivica Tolić, Krunoslav Malekinušić te Josip Tolić kao predstavnik mladih. Predsjednici su uručili prigodan poklon te se zadržali u kratkom i ugodnom razgovoru.

Predsjednica nam je zahvalila priopćenjem kojeg prenosimo u nastavku:

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s