FOTO: Župnik fra Zdravko na proslavi blagdana svetog Ante s Hrvatima u Wiesbadenu

Blagdan svetog Antuna Padovanskog, zaštitnika Hrvatske katoličke misije Wiesbaden, svečano je proslavljen u četvrtak 13. lipnja, u punoj crkvi Svetog Kilijana u Wiesbadenu, glavnom gradu njemačke pokrajine Hessen.

Misno slavlje predvodio je definitor Franjevačke provincije Bosne Srebrene i župnik naše župe fra Zdravko Dadić u zajedništvu s voditeljem misije fra Kristijanom Montinom. Sve je na početku pozdravio fra Kristijan.

Fra Zdravko je okupljenima u uvodnoj riječi prenio pozdrave Crkve iz Zagreba te izrazio radost susreta s Crkvom u Wiesbadenu.

“Mi smo jedno biće duboko svjesni da smo ukorijenjeni u Bogu te danas želimo slaviti ovu svetu misu s kojom želimo proslaviti život sveca svetog Antuna Padovanskog, sveca čitavoga svijeta. U svijetu ćete biti prepoznati samo onda ako svoj život ostvarite do kraja, tako će vas se ljudi spominjati kao onih Hrvata katolika koji su svoj život ostvarili ovdje, u Wiesbadenu”, rekao je fra Zdravko i dodao:

“Želim da imate snažno uporište, kršćanski korijen, da živite kršćanske vrednote. Po njima ćete biti prepoznati i po njima ćete biti sretni. Naš zemaljski život je kratak. Ne smijemo pristati na manje nego da budemo sretni. Biti katolik znači živjeti radosnu vijest. Teško se čovjek može nazvati katolikom ako nije sretan, blagoslovljen i ispunjen.”

U propovijedi je podsjetio na život svetog Antuna Padovanskog koji je, kako je istaknuo, miljenik Božji, blaga srca i rado nas uslišava.

“Svi smo mi osjetili milost kad smo molili svetog Antu za zagovor. Stoga smo večeras u ovoj punoj crkvi da bismo svojom molitvom, pjesmom, svojom nazočnošću slavili kroz svetog Antu Gospodina našega Isusa Krista na način kako je sveti Ante proslavljao Krista.”

Na kraju misnog slavlja fra Zdravko je blagoslovio kip svetog Ante, ljiljane i slatkiše, nakon čega su se vjernici pred svečevim kipom zajedno s djecom molili na svoje nakane.

Na misnom slavlju pjevao je župni zbor pod vodstvom i pratnjom na klavijaturama Nikoline Dedić te više mladih uz pratnju glazbenih instrumenata, a sve u organizaciji i pod budnim okom pastoralne suradnice s. Gordane Davidović.

Svoj doprinos je dala i folklorna skupina, koje su članovi u hrvatskim narodnim nošnjama sudjelovali na misnom slavlju, a koji su tijekom prigodnog programa u dvorištu crkve nakon svete mise izveli prigodni folklorni program. Fra Mladen Sesar, župnik na njemačkoj župi Blankenau, pomagao je ispovijedati. Za sve je priređen objed uz glazbu i druženje.

Fra Kristijan je zahvalio svima koji su na bilo koji način sudjelovali u organizaciji slavlja.

Adolf Polegubić

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s