FOTO: Proslavljeni deseti susreti kotorvaroških Hrvata u Zagrebu

U nedjelju, 30. lipnja u našoj su župi svečano obilježeni 10. susreti raseljenih vjernika Hrvata župa kotorvaroške doline (Kotor Varoš, Sokoline i Vrbanjci) u nazočnosti velikog broja vjernika, prijatelja i uzvanika tog živopisno-povijesnog kraja sjeverozapadne Bosne.

Ovogodišnji jubilarni susreti započeli su svečanim misnim slavljem u 11 sati u franjevačkoj samostansko-župnoj crkvi B.D. Marije Anđeoske koje je predvodio kotorvaroški sin fra Petar Karajica, župnik župe Svetog Franje Asiškoga iz Dobrinje kod Sarajeva, uz suslavlje gvardijana samostana Svetog Ilije Proroka u Zagrebu prof. fra Bože Lujića, sopničkog župnika i definitora Bosne Srebrene fra Zdravka Dadića, samostansko-župnog vikara fra Stipe Karajice i vlč. Štefana Markovića, člana međunarodnog bratstva “Redemptoris Mater” u Sarajevu, ovogodišnjeg mladomisnika iz župe Rođenja BDM Kotor Varoš.

Fra Petar je na početku misnog slavlja pozdravio sve okupljene vjernike naglasivši važnost ovakvih okupljanja kako u mjestima i župama gdje trenutno žive i rade, tako još više u zavičaju iz kojeg potječu.

Okupljene je na kraju misnog slavlja u okviru župnih obavijesti pozdravio domaćin i župnik fra Zdravko Dadić izrazivši zadovoljstvo što Kotorvarošani, i ne samo oni, ovakvim okupljanjima čuvaju spomen na zavičajnu baštinu i krajeve iz kojih potekoše, a danas raseljeni u velikom broju napućuju i izgrađuju Hrvatsku, Europu i svijet.

Misa zahvalnica slavljena je za sve stradale, ubijene, nestale i pokojne iz kotorvaroške doline, posebno njihove branitelje.

Okupljene je na kraju misnog slavlja pozdravio sopnički samostansko-župni vikar i voditelj Odbora ovogodišnjeg okupljanja fra Stipo Karajica, zahvalio dobročiniteljima, sponzorima i volonterima, te pri tome izrazio zadovoljstvo što raseljeni vjernici kotorvaroških župa još uvijek održavaju svoje godišnje susrete u Hrvatskoj i u župi Sesvetska Sopnica, koja je pastoralno-duhovno povjerena franjevcima provincije Bosne Srebrene.

Misno slavlje je skladnim pjevanjem poznatih pučkih pjesama uzveličao mješoviti župni zbor pod ravnanjem gđe Petre Rehak, a nedjeljna misna čitanja, pripjevni psalam i zazive Molitve vjernika čitali su Ivana Kovačić, Ivka Škorić, Vinko Jelušić, Anamarija Bilobrk i Dražen Markota.

Obilježavanje jubilarnih susreta Kotorvarošana u Hrvatskoj nakon mise je nastavljeno u kripti župne crkve prigodnim druženjem uz kršćanske “agape ljubavi” uz kuhani grah, kobasice, piće i razgovor te glazbeno uveseljavanje poznatoga hrvatskog kantautora i glazbenika Miroslava Škore, uz pratnju tamburaškog sastava Tamburix iz Zagreba.

Okupljeni su imali prigodu razgledati i štandove s narodnim rukotvorinama iz Kotor Varoša, Usore, Uskoplja, Žepča, Plehana i Posušja i nabaviti sebi za uspomenu i dar prijatelju.

Na kraju cjelokupnog programa predsjednik Udruge Kotorvaroških Hrvata u Zagrebu Marko Bilobrk i prof. dr. Ivo Pranjković zahvalili su ispred Udruge, članova Upravnog, pripremnog Odbora i okupljenih članova iz loze Pranjković, koji su se po prvi put organizirano i u većem broju pridružili zavičajnim sumještanima, koji ovakvim nastojanjima ne dopuštaju zaborav rodnog čovjeka i zavičaja.

Misi i jubilarnim desetim susretima raseljenih Kotorvarošana u Hrvatskoj nazočili su brojni gosti i uzvanici:

  • Milan Bandić, gradonačelnik Zagreba sa suradnicima,
  • Ivan Zeba, predstavnik Ureda za Hrvate izvan Hrvatske,
  • dr. Ivan Marčeta, član Upravnog odbora UBH Prsten u Zagrebu,
  • predsjednici Vijeća gradskih četvrti Donja Dubrava i Sesvete Milan Draženović i Stjepan Kezerić,
  • Anto Ešegović, predsjednik mjesnog odbora Stari Retkovec,
  • Dragan Juričević i Ivica Marčinković Zgrim, predstavnici vlasti Općine Kotor Varoš,
  • Zoran Piličić iz Ministarstva obrane Republike Hrvatske,

kao i značajan broj članova župno-pastoralnog i ekonomskog vijeća, Frame, OFS-a i volontera.

Susrete su nazočnošću podržali vjernici i prijatelji porijeklom iz drugih krajeva Bosne i Hercegovine, predstavnici i članovi zavičajnih udruga Jajca, Rame, Gruda, Banja Luke te kuburaške udruge Okić iz Klinča Sela, koje je predvodio Mirko Smetko.

Proslava jubilarnih susreta zaključena je u veselom raspoloženju u kasnim popodnevnim satima.

tekst: Ivonides Marković
fotografije: Josip Tolić

>>> Opširnu fotogaleriju sa susreta pogledajte na našoj Facebook-stranici:

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s