FOTO: Završena akcija dogradnje kuće osmeročlane obitelji Vučković

Skoro svake godine franjevci Bosne Srebrene, pod okriljem Humanitarno-karitativne udruge Kruh svetog Ante, uz redovne djelatnosti i projekte nastoje pokrenuti i provesti i neku veću akciju(e) za dobro i potrebe bližnjih u potrebi. Takve akcije onda obuhvate i širi krug dobročinitelja i prijatelja Kruha svetog Ante i franjevaca općenito.

Tako je sredinom travnja prošle godine podružnica KSA u Hrvatskoj, u suradnji s našom župnom zajednicom, pokrenula akciju pomoći dogradnje kuće osmeročlanoj obitelji Vučković u VII. Retkovcu.

Obitelj Vučković prije 20-ak godina započela je izgradnju obiteljske kuće, ali je nije uspjela dovršiti te je nepunih 17 godina živjela u jednoj sobi pod pločom i improviziranim krovištem. Stoga su im franjevci u našoj župi, kojoj oni pripadaju, odlučili pomoći s prijateljima.

Objavljena priča i apel u reviji “Svjetlo riječi” i na portalima o skučenim uvjetima u kojima je obitelj živjela probudila je osjećaje i srca dobrih ljudi te se mreža solidarnosti i pomoći brzo širila s mnogih strana Hrvatske, Austrije, Njemačke, Švicarske…

Prvi su u pomoć pritekli franjevci i vjernici inozemnih hrvatskih katoličkih župa,  vjernici naše župe kao i mnogi dobročinitelji, prijatelji i članovi Kruha svetog Ante.

Nakon dobivanja suglasnosti i razumijevanja nadležnih građevinskih službi u općini Donja Dubrava radovi su započeli početkom srpnja prošle godine i trajali sve do listopada ove godine. Zahvaljujući građevinskoj firmi Clavus iz Sesveta, dvojice vlasnika Peje Klarića i Davora Grbeše i njihovih radnika radovi su izvedeni stručno, dobro i u okviru ugovorenih rokova.

Tako je višemjesečna akcija krajem listopada ove godine privedena kraju te je uz svečani blagoslov, zahvalu Bogu, dobročiniteljima i prijateljima koje su obavili naš gvardijan i župnik fra Zdravko Dadić i samostansko-župni vikar i voditelj podružnice Kruha svetog Ante u Hrvatskoj fra Stipo Karajica i predali kuću na korištenje i stanovanje.

Ukupna financijska vrijednost izvedenih radova s namještajem i pokućstvom iznosila je 286.835 kuna. Svi su izvedeni radovi financijski podmireni te Kruh svetog Ante provincije Bosne Srebrene – Zagreb, sa svećenicima-franjevcima i vjernicima naše župe u ime obitelji Vučković od srca zahvaljuju svim dobročiniteljima, prijateljima i podupirateljima koji su se uključili i svojom pomoći pomogli da obitelj Vučković, nakon dosta godina skučenog života, uz zajednički trud ostvari potrebu za vlastitim domom i boljim smještajem.

Obitelj Vučković, supružnici Robert i Ivana sa svojih su šestero djece na dan primopredaje kuće za uzvanike, izvođače radova, prijatelje i susjede upriličili prigodan objed i druženje, gdje su uz suze radosnice uputili zahvalu i želje za obiljem blagoslova u daljnjem životu u novosagrađenom obiteljskom domu.

Hvala dobročiniteljima i neka sve blagoslov svetog Ante Padovanskog zagovara i prati!

KD Kruh svetog Ante – Zagreb, S. Karajica

Jedna misao o “FOTO: Završena akcija dogradnje kuće osmeročlane obitelji Vučković

 1. drago mi je volim da se pomore sirotinju jer sam sama povera ; siromaha ;12. – 20. STUDENOGA

  Devetnica Gospi od Zdravlja

  U ovoj devetnici molimo Gospu od Zdravlja za sve svoje potrebe, osobito za zdravlje duše i tijela

  Foto: Shutterstock

  O Marijo, Majko od Zdravlja, lijeku bolesnih, utočište grešnika, utjeho ugroženih, udijeli nam posebnu zaštitu u našim potrebama, kako si obećala svojoj djeci. Pouzdajući se u beskrajnu milost Tvoga Sina, Isusa Krista, koji je rekao: „Molite i bit će vam dano, tražite i naći ćete, kucajte i otvorit će vam se…!” (Mt 7,7 ). Hitam k Tebi, o Majko predobra. Molim te, izmoli za mene od Boga ovu milost za koju te molim kroz ovih devet dana (sad navedite potrebe…).

  Prvi dan

  O Marijo, Bezgrešna Djevice i Majko Božja, pokaži nam Isusa, vodi nas Njegovu Božanskom Srcu. Jer gdje je Krist tu je istina, svjetlo i život. Njega naći, to je naša najveća sreća na zemlji. On dopušta samoću, napuštenost i tjeskobu, da svojima poravna put do neba. To je misterij Križa, tajna Križa. O Marijo, Sveti Hrame Božji, vrtu Presvetoga Trojstva, Majko Crkve, Kraljice mira, dolazimo k Tebi i molimo Tvoj zagovor za putujuću Crkvu, za Sv. Oca Papu, za kardinale, biskupe i svećenike, redovnike i redovnice, pustinjake, za laike, za skrivene duše-žrtve, za sve molitelje i za sve ljude dobre volje. O Marijo, Majko Božja, štiti svoju djecu, brani ih od zla i izmoli im zdravlje duše i tijela. O Marijo, Posrednice svih milosti, utjeho ugroženih, utočište grešnika, spasi mlade od tame grijeha i vodi ih putem čistoće. Štiti Djevice, obitelji, izmoli bolesnima iscjeljenje, posveti svećenike, spasi pobožne duše. Ti si zaštitnica obitelji i udovica, utočište grešnika, pomoć siromašnima i iscjeljenje bolesnima. Molimo te, majko Gospodinova, izmoli nam iskreno pokajanje za naše grijehe, ojačaj našu vjeru i vodi nas k Izvoru vječnog iscjeljenja. Amen.

  Krunica i Litanije Majci od Zdravlja…

  TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

  Drugi dan

  Sveta Marijo, bez grijeha začeta, moli za nas koji se Tebi utječemo. Ti si rođena bez grijeha, da srušiš kraljevstvo Sotone. Ti si nam rodila Krista, Božje svjetlo, da ukloni tamu grijeha na ovome Zemlji. Vodi nas svome božanskom Sinu, koji nas je svojom patnjom i smrću spasio. Jer Tvoj Sin, naš Gospodin i Spasitelj, nije donio oslobođenje od križa, nego je donio oslobođenje po križu. On je pobijedio agoniju i smrt na Križu. Od tada Križ svijetli kao znak spasenja i vidljivi znak nade u dolini suza. Marijo, vodi nas k svome Sinu, Isusu Kristu, koji je rekao: „Zaista, zaista, kažem vam, ako Oca nešto zamolite u moje ime, dat će vam…” (Iv 16,23). O Marijo, utočište grešnika, tješiteljice ugroženih, moli za nevjernike, za one koji u vjeri lutaju, za otpale od vjere, za neprijatelje svete Crkve i za grešnike. Jer, jao onima koji ne daju da grijeh iz njih izađe i koji se ne boje pravednog suda Tvoga Sina. Izmoli, o Marijo, svima koje danas na to Bog poziva, milost pokajanja. Amen.

  Krunica i Litanije Majci od Zdravlja…

  Treći dan

  Bezgrešno začeta Djevice, Majko Kristova, Kraljice neba i Zemlje, svrni svoje milostive oči na nas i budi uz nas kada budemo u borbi s moćima tame, da mi, Tvoja djeca, izbjegnemo grijehu slijedeći Tvoj primjer i da dospijemo k Tebi u nebesko Kraljevstvo. Rekla si: „Svakom tko se posveti mom majčinskom Srcu, obećavam svoju zaštitu.” Pouzdajem se u Tvoj zagovor, predajem i posvećujem Ti svoju dušu i preporučujem Ti sve svoje drage i mile. Uzmi nas kao svoju djecu i vodi nas ka izvoru vječne radosti, Kristu Tvome Božanskom Sinu. On je slika nevidljivog Boga. U Njemu je sve stvoreno na nebu i na zemlji, sve vidljivo i nevidljivo, Prijestolja i Gospodstva, Moći i Vlasti, sve je po Njemu i kroz Njega stvoreno. O Marijo, Majko od Zdravlja, izliječi bolesne, pomaži nas svojim blagoslovom, smiluj nam se da ne izgubimo pouzdanje u Tebe, nego da Tvojim zagovorom budemo oslobođeni od svih opasnosti tijela i duše. Ne dopusti da u patnji budemo ljuti, nego čvrsti, strpljivi, ustrajni i puni pouzdanja. Amen.

  Krunica i Litanije Majci od Zdravlja…

  Četvrti dan

  Sveta Marijo, bez grijeha začeta, moli za nas koji se Tebi utječemo! Ti si blagoslovljena među ženama, bezgranično blagoslovljena i proslavljena od Boga, štovana kao Blažena Djevica Marija od svih naroda. O Marijo, Bezgrešna Djevice i Majko Božja, suncem zaogrnuta i zvijezdama okrunjena! Vodi nas k svom Božanskom Sinu, koji ništa ne propušta da bi privukao sve ljude k sebi. Ljubio nas je u krajnjem poniženju svoga rođenja u štali, u konačnom predanju na Križu, u najdubljoj privrženosti u Hostiji, ljubav je ono što ga tamo drži… O Marijo, Majko Isusova, Posrednice svih milosti, Utočište grešnika, dopusti da i mi širom otvorimo svoja srca za Krista, Tvoga Božanskog Sina, koji nas poziva: „Vidite, stojim na vratima i kucam. Ako netko otvori, Ja ću ući. Ja ću s njim večerati, a on sa mnom… (Otk 3,20). Amen.

  Krunica i Litanije Majci od Zdravlja…

  Peti dan

  Sveta Marijo, Posrednice svih milosti, Majko Zdravlja, Ti ne pomažeš samo one koji u bolima vjeruju Tvojoj ljubavi i u noći Tvome svjetlu, nego svima koji te puni pouzdanja zazivaju. Ti si Vailankanni (svetište Gospe od Zdravlja u Indiji) izabrala kao grad blagoslova i pružaš velike milosti onima koji traže Tvoju pomoć i utječu se Tvome zagovoru: slijepi gledaju, hromi hodaju, nijemi govore, gluhi čuju i bolesni bez nade nalaze ozdravljenje i iscjeljenje. Velika su čudesa koja Bog po tebi, Marijo, čini. Daj da i mi koji se Tebi utječemo budemo oslobođeni od svih opasnosti u tijelu i duši. Pomozi nam da u svijetu ne izgubimo vjeru, daj da ostanemo budni i budi uz nas na času naše smrti. Sjeti se svojih sluga koji su išli pred nama sa znakom vjere i onih na koje nitko više ne misli. Izmoli njima i svima koji u Kristu počivaju mjesto oslobođenja, svjetla i mira. Neka počivaju u miru. Amen.

  Krunica i Litanije Majci od Zdravlja…

  Šesti dan

  Sveta Marijo, Majko Kristova, Kraljice svete Krunice, svrni svoje milostive oči na nas i budi uz nas u svim našim potrebama. Puni pouzdanja vapijemo ti s papom Ivanom Pavlom II.: „Majko, ti znaš što znači u svojim rukama držati mrtvo tijelo svoga Sina, kome si poklonila život. Zaštiti sve majke na ovoj zemlji od smrti njihove djece, od mučenja, ropstva, ratnih razaranja, progonstava, koncentracijskih logora i zatvora. Tvome majčinskom Srcu, Marijo, povjeravamo prije svega one koji su pritisnuti bolima i patnjama bolesne, hendikepirane, muževe i žene u teškim brakovima i djecu u razvedenim obiteljima, ljude koji su pritisnuti dugovima, one koji su bez posla i doma, zatvorenike. O Marijo, Majko Božja, pomozi njima i svima koji se Tebi utječu i koji puni pouzdanja k tebi dolaze. Usliši naše molitve i budi uz nas u svim našim potrebama. Amen.

  Krunica i Litanije Majci od Zdravlja…

  Sedmi dan

  Sveta Marijo, Majko Božja, naša zagovornice i Pomoćnice, u tvoje svete ruke stavljamo sve naše blago, sve ono što posjedujemo i ono za što smo zaduženi i odgovorni. Podari nam, o Marijo, svoju majčinsku ljubav, bdij nad našim putovima i vodi nas svome Božanskom Sinu, Isusu Kristu, koji je rekao: „Dođite k meni svi koji ste umorni i opterećeni, i ja ću vas okrijepiti. Uzmite jaram moj na se i učite od mene, jer ja sam krotka i ponizna srca. Tako ćete naći pokoj svojim dušama…” (Mt 11,28).

  Sveta Marijo, odsjaju Vječnog Svjetla, od Boga izabrana i svim blagoslovima obdarena, moli za nas jadne grešnike, jer mi ne zaslužujemo nikakve milosti. Sačuvaj svećenike, sluge tvoga božanskog Sina, u okrilju tvog Bezgrešnog Srca, gdje im nitko ne može nauditi. Sačuvaj njihove ruke bezgrešnima, koje dnevno dotiču sveto Tijelo tvoga božanskog Sina. Budi uz one koji su u opasnosti, podrži one koji se dvoume, pomozi bolesnima i umirućima, moli za jadne duše u čistilištu, spasi Bogu predane duše, izmoli nam još svetih svećenika i svetih obitelji. Amen.

  Krunica i Litanije Majci od Zdravlja…

  Osmi dan

  Spomeni se, o mila Djevice Marijo: još se nije čulo, da je netko tko se tebi u zaštitu utekao, tvoju pomoć zamolio, i tvome se zagovoru utekao, da je od tebe ostavljen bio. Takvim povjerenjem potaknuti žurimo k tebi, Djevice djevica, Majko. Budi uz nas u kušnjama života. Rasprostri svoju zaštitu nad svima koji tjelesno i duševno pate. Sačuvaj nama i svima nama dragima zdravlje tijela i duše. Posebno nam izmoli milost za koju te molimo (navedi potrebu). O Marijo, bez grijeha začeta, moli za nas, svoju siromašnu djecu, i vodi nas k Isusu Kristu! Jer u darivanju tvoga Sina otkriva se sjaj tvoga Bezgrešnog majčinstva. Pošalji nam svjetlo milosti, koje se u tvome Sinu objavljuje. To svjetlo razbija tminu grijeha i čini nas djecom svjetla. O Marijo, daruj nam milost za koju te molimo i vodi nas dublje u tajne tvog Božanskog Sina, jer samo je On Put, Istina i Život. Amen.

  Krunica i Litanije Majci od Zdravlja…

  TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

  Deveti dan

  O Marijo, od Zdravlja, Zdravlje bolesnih, Utočište grešnika, Utjeho ugroženih, budi uz nas u gorkim trenucima života, ne napusti nas u času naše smrti, nego nam izmoli potpuno pokajanje, iskreno obraćenje i oproštenje naših grijeha. Izmoli nam milost da budemo sveti i sačuvaj nas od svih opasnosti tijela i duše i vodi nas k svome božanskom Sinu, Isusu Kristu, koji je rekao: ”Ja sam trs, vi ste mladice. Tko ostaje u meni i ja u njemu, rodi mnogo roda. Jer bez mene ne možete ništa učiniti.” (Iv 15,5). O Marijo, naša draga Gospo iz Vailankannie, Majko od Zdravlja, usliši naše molbe i izmoli nam onu milost za koju te s pouzdanjem u ovoj devetnici molimo. Amen.

  Krunica i Litanije Majci od Zdravlja…

  MOLITVA NA KRAJU DEVETNICE

  (Moli se zadnji dan devetnice)

  O Kraljice neba i zemlje, podarila si mi blagoslov. U molitvi je moja ljubav narasla! Pomozi mi da otvorim novu stranicu svoga života, da svjedočim tvoga Sina, Isusa Krista. Ljubljena Majko, jačaj moju želju za sakramentom svete pričesti, tako da budem sve sličniji Kristu u svom zahvaljivanju riječima i djelima. Dopusti mi da svoju obvezu dublje spoznam, da kroz ljubav prema drugima, svojim životom i vjerom vodim cijeli svijet Kristu. Dobra Majko, stavljam sebe i svoju obitelj pod tvoju zaštitu. Amen.

  KRUNICA MAJCI OD ZDRAVLJA

  (Moli se na Gospinu krunicu)

  Na križ moli: VJEROVANJE

  Na veliko zrno moli se:

  O MARIJO, BEZ GRIJEHA ISTOČNOGA ZAČETA,

  UČINI NAS DJECOM SVJETLA I PODARI NAM

  ZDRAVLJE DUŠE I TIJELA. AMEN.

  Na svako malo zrno moli se:

  ČUDOTVORNA MAJKO OD ZDRAVLJA, KROTKA I

  PONIZNA SRCA, DAJ DA SLIJEDIMO TVOJE VRLINE.

  ZAVRŠNA MOLITVA

  (na kraju krunice)

  O Gospođo moja, sveta Marijo! Čudotvorna Gospo od Zdravlja, Tvojoj blagoslovljenoj zaštiti i posebnoj skrbi preporučujem danas i uvijek svoju dušu, tijelo, sve što imam i posjedujem, a posebno kraj svog života; sve na slavu Isusovu i spasenje moje duše.

  LITANIJE GOSPI OD ZDRAVLJA

  Gospodine, smiluj se!

  Kriste, smiluj se!

  Gospodine, smiluj se!

  Kriste, čuj nas!

  Kriste, usliši nas!

  Oče nebeski, Bože, smiluj se nama!

  Sine Otkupitelju svijeta, Bože, smiluj se nama!

  Duše Sveti, Bože, smiluj se nama!

  Sveto Trojstvo, jedan Bože, smiluj se nama!

  Sveta Marijo, moli za nas!

  Sveta Bogorodice, moli za nas!

  Sveta Djevo djevica, moli za nas!

  Gospe od Zdravlja, dobra majko naša, moli za nas!

  Gospe od Zdravlja, liječnice nebeska, moli za nas!

  Gospe od Zdravlja, zdravlje bolesnih, moli za nas!

  Gospe od Zdravlja, zdravlje naše duše, moli za nas!

  Gospe od Zdravlja, zdravlje našeg tijela, moli za nas!

  Gospe od Zdravlja, živote života našeg, moli za nas!

  Gospe od Zdravlja, uzroče naše radosti, moli za nas!

  Gospe od Zdravlja, veselje naše obitelji, moli za nas!

  Gospe od Zdravlja, radosti naše obitelji, moli za nas!

  Gospe od Zdravlja, radosti naše domovine, moli za nas!

  Gospe od Zdravlja, Majko Božanske milosti, moli za nas!

  Gospe od Zdravlja, Majko milosrđa, moli za nas!

  Gospe od Zdravlja, Majko sirotih i zapuštenih, moli za nas!

  Gospe od Zdravlja, utjeho žalosnih, moli za nas!

  Gospe od Zdravlja, nado zdvajajućih, moli za nas!

  Gospe od Zdravlja, utočište grešnika, moli za nas!

  Gospe od Zdravlja, djeliteljice Božjih darova, moli za nas!

  Gospe od Zdravlja, posrednice svih milosti, moli za nas!

  Gospe od Zdravlja, osvojiteljice naših srdaca, moli za nas!

  Gospe od Zdravlja, najbolja čuvarice u kućnim bolestima, moli za nas!

  Gospe od Zdravlja, sigurna pomoći u svim pogibeljima, moli za nas!

  Gospe od Zdravlja, jedina nado naša, moli za nas!

  Dostoj se primiti naše hvale i uslišati naše molbe,

  Nek te hvale i slave nebesa,

  Neka zemlja propovijeda tvoja beskrajna dobročinstva,

  Neka mladost nađe zaštitu u tvom djevičanskom krilu,

  Neka te starost zaziva i blagoslivlja,

  Neka te ganu naše suze, naše rane i boli,

  Neka ti roditelji posvete svoju obitelj,

  Neka nas tvoja ljubav vodi k tvome Božanskom Sinu,

  Daj da oplačemo svoje grijehe,

  Obrati naše grešnike,

  Ozdravi naše bolesnike,

  Povrati u stado Isusovo našu zalutalu braću,

  Blagoslovi naše trude,

  Ne daj da se nikad udaljimo od tebe,

  Budi naša utjeha i obrani nas u času smrti,

  Budi naša odvjetnica pred sudom Božjim,

  Jaganjče Božji, koji oduzimaš grijehe svijeta, oprosti nam, Gospodine!

  Jaganjče Božji, koji oduzimaš grijehe svijeta, usliši nas, Gospodine!

  Jaganjče Božji, koji oduzimaš grijehe svijeta, smiluj nam se, Gospodine!

  Moli za nas, Sveta Bogorodice, da dostojni postanemo obećanja Kristovih!

  Pomolimo se:

  Gospodine Bože, udijeli nam, ponizno te molimo da se neprestano radujemo duševnom i tjelesnom zdravlju i da se slavnim zagovorom Blažene Marije vazda Djevice, izbavimo od sadašnje žalosti i nauživamo vječne radosti. Po Kristu Gospodinu našemu. Amen.

  Izvor: Župa sv. Vida i sv. Jurja – Mađarevo

  https://www.bitno.net/vjera/duhovnost/90-nacina-kako-moliti-za-one-dane-kada-ne-znate-kako-poceti/

  Srijeda, 13. 11. 2019.

  Svagdan

  ČITANJA:

  Mudr 6,1-11; Ps 82,3-4.6-7; Lk 17,11-19

  BOJA LITURGIJSKOG RUHA:

  zelena

  IMENDANI:

  Mitar, Brikcije, Brdsko, Ivan Trogirski

  Prvo čitanje:

  Mudr 6, 1-11

  Čujte, kraljevi, da se naučite mudrosti.

  Čitanje Knjige Mudrosti

  Čujte, dakle, kraljevi, i urazumite se!

  Poučite se, vladari krajeva zemaljskih!

  Poslušajte, vi koji upravljate mnoštvima

  i koji se hvastate silom svojih naroda!

  Gospod vam je moć podario,

  i vladavina je od Svevišnjeg,

  koji će ispitivati djela vaša

  i vaše nakane istražiti.

  Iako ste upravljači njegova kraljevstva,

  ne vladaste pravedno

  niti se držaste zakona,

  niti vas je Božja volja vodila.

  Užasno i brzo on će vas napasti,

  jer za velikaše je nemilosrdna kazna;

  najmanji su oproštenja dostojni,

  a moćnici će biti moćno kažnjeni.

  Jer Gospod Svevladar ne uzmiče ni pred kim,

  niti se plaši kakve veličine:

  ta on je stvorio i mala i velika,

  i jednako se brine za sve,

  a istraga oštra očekuje moćnike.

  Vama su dakle, vladari, upravljene riječi moje,

  da se naučite mudrosti i ne griješite.

  Jer oni koji sveto čuvaju svetinje,

  posvećuju se,

  i koji su u tom poučeni,

  nalaze obranu.

  Žudite stoga za riječima mojim,

  čeznite za njima: one će vas poučiti.

  Riječ Gospodnja.

  Otpjevni psalam:

  Ps 82,3-4.6-7

  Pripjev:

  Ustani, Bože, i sudi zemlju!

  Štitite slaba i sirotu,

  vratite pravicu jadniku i siromahu!

  Izbavite potlačenog i ubogog:

  istrgnite ga iz ruku bezbožnih!

  Ja rekoh: »Vi ste bogovi

  i svi ste sinovi Višnjega!

  Ali ćete ko svi ljudi umrijeti,

  past ćete kao svatko od velikih!«

  Evanđelje:

  Lk 17, 11-19

  Ne nađe li se nijedan koji bi se vratio i podao slavu Bogu, osim ovoga tuđinca?

  Čitanje svetog Evanđelja po Luki

  Dok je Isus putovao u Jeruzalem, prolazio je između Samarije i Galileje. Kad je ulazio u neko selo, eto mu u susret deset gubavaca. Zaustave se podaleko i zavape: »Isuse, učitelju, smiluj nam se!« Kad ih Isus ugleda, reče im: »Idite, pokažite se svećenicima!« I dok su išli, očistiše se. Jedan od njih vidjevši da je ozdravio, vrati se slaveći Boga u sav glas. Baci se ničice k Isusovim nogama zahvaljujući mu. A to bijaše neki Samarijanac. Nato Isus primijeti: »Zar se ne očistiše desetorica? A gdje su ona devetorica? Ne nađe li se nijedan koji bi se vratio i podao slavu Bogu, osim ovoga tuđinca?« A njemu reče: »Ustani! Idi! Tvoja te vjera spasila!«

  Riječ Gospodnja.

  Ova čitanja se prenose s hilp.hr

  PATER AREK KRASICKI: ZBOG ČEGA JE DESET MUŠKARACA POSTALO GUBAVO? (LK 17,11-19)
  Podijelite ovo s prijateljima!

  Zbog čega je deset muškaraca postalo gubavo? Teško je dati odgovor na to pitanje. Moguće da su se zarazili od nekoga ili postoji još neki drugi razlog bolesti. Židovi su vjerovali da je ta bolest kazna za LASZON HARA, što znači ogovaranje. Mojsijeva sestra Miriam postala je gubava jer je posumnjala u Mojsija kao jedinog vođu. Ogovarala ga je i osuđivala zbog toga što se oženio sa Seforom iz Etiopije (Br12). Njezina sumnja u Mojsija kao jedinog spasitelja urodila je ogovaranjem, a u konačnici postala je gubava. Teško je reći da je ogovaranje razlog gubi, ali nam guba može poslužiti kao ilustracija života osobe koja se više ne pouzdaje u Boga te spašava svoju poziciju ogovarajući druge.
  Postoji razlika između očišćenja i ozdravljenja zbog vjere. Samo jedan gubavac, između njih deset, dobio je od Isusa potvrdu da je njegova vjera živa. Devetorica su željela samo očišćenje, da se pokažu svećenicima i da ih oni proglase zdravima. Oni su se htjeli riješiti isključivo bolesti i zaboraviti na nju. Luka nije ništa zabilježio o njihovoj vjeri. Jednostavno, dobili su što su tražili i otišli su. Izgleda da ni ovo čudo nije ništa promijenilo u njihovim životima. Samo Samarijanac se vratio i dao slavu Bogu. Te riječi ističu njegovu unutarnju promjenu.

  Pogledajmo tu scenu. Samarijanac koji je pao pred Isusa na lice i zahvalio mu je – na grčkom jeziku to znači euharisteo. On zahvaljuje, daje slavu Isusu koji ga je ozdravio. Zahvaljuje Isusu kao Bogu. Samarijanac je bio poganin, ali sada potpuno se pouzdao u Isusa bez obzira na to što nije bio Židov. Njegova je vjera specifična jer kao poganin vjerovao je u jednoga Boga. On u Isusu, svojom zrelom vjerom, otkriva Boga i njemu daje slavu. Više ne gleda čudo nego se klanja Bogu. U židovskom hramu nalazio se natpis upućen strancima (nežidovima) da ne smiju prijeći kroz sveto mjesto, osim do označene točke, ako bi ga prešli morali bi umrijeti. Ovdje Isus je taj koji uništava sve zapreke i smrtonosne točke. Samarijanac se približava Bogu, prelazi točku smrti i vraća se u život. Tako i Naaman, prekida s poganstvom i kao dokaz svojega predanja jedinom Bogu, uzima sa sobom zemlju na kojoj ga je Bog ozdravio od gube kako bi od sada slavio jednoga Boga u svojoj domovini (2Krl 5,14-17).

  Ni jedno čudo nije toliko važno u Božjim očima koliko naše predanje Bogu u vjeri, u potpunom pouzdanju. Mi gledamo čudo kao najveći dokaz Božje prisutnosti. Ali iz Božje perspektive, najveće je čudo naše pouzdanje u njega. Kada se čovjek ne pouzdaje u Boga, u Isusa Krista, upravo tada događa se guba. To zbog nje čovjek postaje odbačen. Zbog nevjere čovjek se sam isključuje od Boga.
  Sumnja u ljubav i Božju dobrotu dovodi do ogovaranja drugih. Dok je Naaman bio sav u gubi, sumnjao je u Elizejevu naredbu da se okupa sedam puta u Jordanu. On je sumnjao u Elizeja iako je on, prema biblijskom izviješću, bio dva put jači od svoga prethodnika Ilije. Na početku se gnjevio. Bio je veliki vođa asirskih vojski. Ali ipak je povjerovao.

  Nepouzdanje u Boga dovodi do gunđanja i ogovaranja. Glavno Isusovo djelo je opravdanje. On uništava svaku zapreku kako bi se približio svakom čovjeku. Nemojmo se začuditi ukoliko ogovaranje prepoznajemo kao gubu, utoliko ćemo u sebi, dok ogovaramo, osjećati gadljivost koja se budi u nekom tko vidi tijelo pokriveno gubom.

  Sviđa mi se

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s