FOTO: Održan godišnji susret Ramljaka

U organizaciji Ramske zajednice Zagreb i Franjevačkog samostana Rama-Šćit, u samostansko-župnoj crkvi Gospe Marije Anđeoske u Sesvetskoj Sopnici kod Zagreba, u nedjelju 20. rujna održan je tradicionalni susret iseljenih Ramljaka i prijatelja Rame.

Susret je započeo misom u 11 sati koju je predvodio fra Andrija Jozić, gvardijan i župnik župe Rama-Šćit, a suslavili su domaći svećenici franjevci gvardijan i župnik sopnički fra Zdravko Dadić, samostansko-župni vikar fra Stipo Karajica, prof. dr. sc. fra Božo Lujić i vlč. Pavao Crnjac, rodom iz župe Uzdol kod Rame, a danas na službi rektora kapele Corpus Domini u Zagrebu.

Zbog poštivanja mjera i preporuka Nacionalnog stožera zbog epidemije koronavirusa, ovogodišnji susret je bio nešto drugačiji nego je to bilo svih prošlih godina. Izostao je tradicionalni ručak, kao i druženje i zabava uz ramsku gangu, bećarac, rakiju i pogaču.

Susret Ramljaka održava se svake godine, druge nedjelje nakon proslave blagdana Male Gospe i na njemu se okupljaju brojni Ramljaci koji sada žive u Zagrebu i široj okolici, kao i oni čiji su korijeni iz Rame. Ovo je i prilika za susret druženje onih koji se tijekom godine rijetko viđaju, ali i za upoznavanje mlađih generacija koje su rođene izvan Rame.

Misa zahvalnica je slavljena za sve stradale, ubijene, nestale i pokojne iz ramskog kraja. Misno slavlje je skladnim pjevanjem uzveličao župni zbor pod ravnanjem Petre Pleš, a misna čitanja i zagovorne molitve vjernika čitali su Mato Fofić i Josip Grubeša.

Misi zahvalnici iseljenih Ramljaka nazočili su i uzvanici gosti Gordan Grlić Radman, ministar vanjskih poslova u Vladi Republike Hrvatske, Josip Grubeša, ministar pravde u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine, dr. Ivan Radić, predsjednik Sabora Ramske zajednice Zagreb, Mato Fofić, predsjednik Ramske zajednice Zagreb s članovima upravnog Odbora, Mijo Babić, predsjednik Hrvatskog autokluba Siget sa suradnicima, kao i vjernici i prijatelji porijeklom iz drugih krajeva Bosne i Hercegovine gdje žive Hrvati.

Na kraju misnog slavlja domaćin fra Zdravko Dadić je u okviru župnih obavijesti pozdravio sve okupljene i izrazio zadovoljstvo što iseljeni Ramljaci i ove godine održavaju svoje godišnje susrete u ovoj župi, sa željom da i ovi susreti proteknu u lijepom ozračju uz poštivanje donesenih preporuka i mjera za ovakva okupljanja te najavio za sljedeću nedjelju misu i susret Jajčana i prijatelja kraljevskog grada Jajca.

Na kraju se ramski gvardijan i župnik fra Andrija Jozić obratio svima nazočnima, a posebno okupljenim Ramljacima biranim riječima i pozivom na zajedništvo, ljubav i povratak rodnom zavičaju i njegovim korijenima.

Iseljavanje Hrvata i vjernika iz Bosne i Hercegovine, pa iz župa s područja Općine Prozor – Rama žalosna je činjenica. Zajedništvo je jako potrebno, a podjele su najmanje poželjne među Hrvatima, tako i među iseljenim Ramljacima. Pozdravio je postojanje, rad i zalaganje zavičajnih Udruga i zajednica te njihov angažman oko promidžbe zavičajnih i ramskih vrijednosti.

Zahvalio je subraći franjevcima u Sesvetskoj Sopnici na iskazanom i spremnom domaćinstvu, organizatorima, duhovnim i materijalnim dobročiniteljima i svima koji su doprinijeli uspješnom održavanju ovogodišnjeg susreta iseljenih Ramljaka u Zagrebu.

Ovogodišnjem duhovnom susretu iseljenih Ramljaka prethodio je okrugli stol na temu “Rama – u potrazi za zavičajem” organiziran dan ranije u prostorima Znanstveno učilišnog kampusa Borongaj na kojem su nastupili i govorili znameniti izlagači, povjesničari i pjesnici o temama vezanim za ramski kraj i okolicu.

Nakon večernje svete mise u nedjelju, u kripti župne crkve don Ivan Stojanović, rodom sa župe Uzdol, jedini hrvatski salezijanac misionar, podijelio je iskustva o misiji u mjestu Tatale u Gani i svakodnevnoj borbi za dostojanstveniji život uz naviještanje Krista.

tekst: fra Stipo Karajica,
fotografije: Božo Rumbočić, Josip Tolić

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s