Adventska duhovna obnova Frame

U prošlom tjednu naše mjesno bratstvo Frame održalo je adventsku duhovnu obnovu. Duhovnu obnovu nije bilo moguće održati u onom uobičajenom obliku, stoga su framaši kroz tjedan, putem videozapisa, slušali o temi duhovne obnove, simbolici četiriju adventskih svijeća.

O prvoj nedjelji došašća i značenju nade govorio nam je fra Ivan Marija Đuzel. Govorio je o kršćanskoj nadi po kojoj čeznemo za nebeskim kraljevstvom i kako da ona raste u nama.

___

Drugu nedjelju došašća predočio nam je fr. Ivan Dominik Iličić te nam predstavio ljubav u pravom kršćanskom smislu, a to je ljubiti i onda kada je to teško.

___

Treću nedjelju došašća i važnost radosti prikazali su nam fra Mario i fra Marin Berišić na vrlo zabavan način. Ukazali su nam na to kako radost ne znači samo biti nasmijan, nego radovati se unatoč poteškoćama jer ćemo jednoga dana biti ujedinjeni s Kristom na nebu.

___

Za četvrtu nedjelju došašća, koja simbolizira mir, dobili smo prigodan tekst i videozapis koji nas se pozivaju da zadržimo mir s Bogom i u Bogu u ovom svijetu koji je, unatoč svim nečistoćama, divan.

Posljednje predavanje, kojim smo zaokružili našu duhovnu obnovu, predvodio je fra Ivica Janjić koji nam je govorio o čežnji. Čežnju je važno ispuniti pravim stvarima jer – ako ćemo tražiti ispunjenje u prolaznim stvarima – nikad nećemo biti do kraja ispunjeni.

Objasnio je i važnost došašća i same pripreme i bdjenja. Isus dolazi svakodnevno u naša srca i okolinu, a za konačni dolazak moramo biti spremni zato što ne znamo ni dana ni časa. Upravo zbog toga bismo se tijekom cijelog života trebali ponašati kao u vremenu došašća i biti budni za ponovni Kristov dolazak.

Predavanje i obnovu smo završili kratkom molitvom i raspravom o svemu što smo proteklih dana čuli. Usprkos manjem broju, u skladu s uputama i mjerama kriznog stožera, održali smo i posljednju fazu naše adventske duhovne obnove s nadom da ćemo odsad tražiti i cijeniti prave vrjednote došašća.

Matej Zeba


Fra Ivica Janjić nam je u videu govorio o shvaćanju Boga te kako ga shvatiti na pravi način. Također nam je spomenuo primjer iz Tanzanije u vrijeme koronavirusa.

Njihov predsjednik svima je naredio da počnu moliti (oko 60 posto stanovništva su kršćani). I na kraju korone više nije bilo iako je u okolnim zemljama bilo zaraženih. Tim primjerom nam je htio ukazati koliko je molitva jaka. Jača je od tenkova, potresa, svega.

Nakon što smo poslušali predavanje podijelili smo se u grupe. Bilo mi je jako lijepo raditi i promišljati o Bogu. Razmjenjivala sam svoja razmišljanja s mlađima i starijima od sebe. Nešto što mi je dosta ostalo u glavi jest da mi svaki dan trebamo iščekivati Isusov dolazak, ponašati se kao da će Isus doći i stati ispred nas i da se možemo pohvaliti djelima, a ne pogreškama.

Kad smo završili s radom u grupi dobili smo knjigu i krunicu te smo otišli na najvažniji dio duhovne obnove, a to je sveta misa. Time smo završili duhovnu obnovu. Nakon duhovne obnove sam se osjećala sretnije s puno više nade i ljubavi.

Nika Ešegović

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s