Šesti susret raseljenih vjernika župa jajačkog kraja

Franjevački samostan sv. Luke u Jajcu i Udruga prijatelja kraljevskog grada Jajca iz Zagreba organizirali su u nedjelju 3. listopada u Sesvetskoj Sopnici šesti susret raseljenih vjernika jajačkoga kraja i prijatelja kraljevskoga grada Jajca.

I ove godine domaćini susreta bili su franjevci Bosne Srebrene u župi Blažene Djevice Marije Anđeoske uz nazočnosti velikog broja Jajčana i njihovih prijatelja.

Susret je počeo misnim slavljem u samostansko-župnoj crkvi u Sesvetskoj Sopnici kojeg je predvodio fra Filip Karadža, župnik, upravitelj i čuvar Svetišta sv. Ivana Krstitelja u Podmilačju kod Jajca, a koncelebrirali su domaći sopnički franjevci svećenici fra Zdravko Dadić i fra Stipo Karajica.

U uvodu misnog slavlja fra Filip je pozdravio sve okupljene vjernike, posebno Jajčane i njihove prijatelje u osobno ime i uime ostale subraće svećenika iz drugih jajačkih i zavičajnih župa Dobretića, Podmilačja i Jajca te naglasio važnost ovakvih okupljanja.

Misa zahvalnica slavljena je za sve stradale, ubijene, nestale i pokojne iz jajačkog kraja, a sviranjem i pjevanjem pratio ju je župni zbor Sesvetske Sopnice pod ravnanjem Petre Pleš, a nedjeljna misna čitanja i zazive molitve vjernika čitali su Antonija Marčeta, Filip Šimunović i Zorica Gregurić.

Susretu su se odazvali i iz Jajca došli Josip Topić, predsjedatelj Općinskog vijeća Jajce i njegov zamjenik Ivo Šimunović, Marko Saraf, zastupnik u Domu naroda Federacije BiH, članovi braniteljskih udruga iz Jajca i članovi Udruge “Vitezovi kraljevskoga grada Jajca”, kao i Ivan Zeba iz Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, dr. Ivan Marčeta, član Udruge BiH Hrvata Prsten iz Zagreba, te Zorica Gregurić i Mijo Crnoja, predstavnici Udruge zagrebačkih branitelja Vukovara.

Na kraju misnog slavlja sve okupljene u ulozi domaćina pozdravio je fra Zdravko Dadić, gvardijan, župnik i definitor Bosne Srebrene, izrazivši zadovoljstvo što su samostan, župa i crkva u zagrebačkoj Sesvetskoj Sopnici zajedno s povjerenim vjernicima mogli biti domaćini ovogodišnjeg susreta i okupljanja raseljenih vjernika jajačkih župa.

Na kraju se okupljenima obratio i Anto Brtan, predsjednik Udruge prijatelja kraljevskoga grada Jajca u Zagrebu, zahvalio domaćinima franjevcima, vjernicima, posebno fra Filipu, svim Jajčanima, prijateljima i dobročiniteljima Jajca na odazivu i ustrajnosti u očuvanju tradicije i zavičajne baštine. Zahvalio je i podupirateljima ovogodišnjeg susreta Jajčana fra Stipi Karajici, dr. Ivanu Marčeti, Igoru Bungiću, Slavku Kuliću, Željki i Darku Zanatiću te braniteljskim udrugama iz Jajca.

Župniku i predvoditelju misnog slavlja fra Filipu Karadži uručen je prilog kojeg su okupljeni vjernici darivali za izgradnju i obnovu nove župne crkve Svetog Ivana Krstitelja u Podmilačju.

IKA

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s