Proslava župne svetkovine Svete Marije Anđeoske

U utorak 2. kolovoza ove godine u Sesvetskoj Sopnici proslavljena je svetkovina Svete Marije Anđeoske, ujedno patron župe, u kršćansko-franjevačkoj povijesti poznatija kao Porcijunkula.

Proslavi župne svetkovine prethodila je trodnevna duhovna obnova za obitelj, mlade i tema oprosta zaključno s misnim slavljima koje su predvodili prvi dan fra Šimo Grgić, franjevac Bosne Srebrene na službi u Offenbachu u Njemačkoj, drugi dan vlč. Antonio Kovačić, ovogodišnji mladomisnik na službi u Velikoj Gorici, a treći dan fra Marinko Baotić, novoimenovani župnik u Sesvetskoj Sopnici.

Štovatelji Gospe, vjernici hodočasnici u velikom su se broju tih večeri okupljali na pokorničko bogoslužje, krunicu i prigodna duhovna razmatranja marijanskih pobožnosti koje su predvodili članovi župnog OFS-a, predvođeni njihovim ministrom i trajnim đakonom Božidarom Hadašem.

Na samu svetkovinu Gospe od Anđela, prijepodnevnu misu u 9 sati predvodio je fra Stipo Karajica, gvardijan Franjevačkog samostana sv. Ilije proroka u Zagrebu.

Središnje svečano euharistijsko slavlje u 19 sati predvodio je fra Zdravko Dadić, provincijal Bosne Srebrene i donedavni župnik u ovoj župi, uz suslavlje domaćina i novoimenovanog župnika fra Marinka Baotića, nekoliko svećenika susjednih župa i trajnih đakona Božidara Hadaša i Ivana Markulina te članova OFS-a, Frame i župljana obučenih u narodne nošnje svojih zavičaja.

Misi i proslavi nebeske zaštitnice sopničke župe nazočili su zastupnici u Saboru Republike Hrvatske Miroslav Škoro i Ante Deur, generalni konzul RH u Banja Luci Zoran Piličić, Davor Čordaš, direktor Agencije za izbjeglice i raseljena osobe u Vladi RS-a (BiH) te nekoliko predstavnika zavičajnih udruga iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Na kraju misnog slavlja novi sopnički župnik fra Marinko Baotić izrekao je riječi dobrodošlice, blagdansko-imendanske čestitke vjernicima župe i zahvale okupljenim vjernicima, hodočasnicima, dobročiniteljima, volonterima, prijateljima župe, posebno predslavitelju euharistijskog slavlja provincijalu franjevaca Bosne Srebrene fra Zdravku Dadiću, subraći svećenicima i vjernicima te ih sve pozvao na zajedničko druženje i slavlje župne svetkovine uz kršćanske agape ljubavi i zajedništva u organizaciji vjernika i prijatelja župe u kripti samostansko-župne crkve.

S. Karajica

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s