“Braćo moja, želim vas sve poslati u raj!”

Porcijunkula; fotografija: Georges Jansoone JoJan/Wikipedija

Jedne noći godine Gospodnje 1216., dok je Franjo bio uronjen u molitvu i meditaciju u Porcijunkuli kod Asiza, iznenada je crkvicu obasjala jaka svjetlost, a Franjo je nad oltarom ugledao Krista, njemu s desna njegovu presvetu Majku, a okruživalo ih je mnoštvo anđela. Franjo se licem do zemlje poklonio svome Gospodinu bez riječi.

Upitali su ga što želi za spas duša. Franjo je odmah odgovorio: “Presveti Oče, iako sam bijedan grešnik, molim te da svima onima koji se pokaju i ispovijede pa dođu posjetiti ovu crkvu, udijeliš potpuno oproštenje svih grijeha.”

“To što tražiš, brate Franjo, velika je stvar”, reče mu Gospodin, “ali ti si dostojan i većih stvari, pa ćeš ih i dobiti. Prihvaćam, dakle, tvoju molitvu, ali uz uvjet da zatražiš u moje ime taj oprost od moga Namjesnika na zemlji.”

I Franjo je odmah otišao papi Honoriju III, koji se tih dana nalazio u Perugiji, i sa žarom mu je ispričao viđenje koje je imao. Papa ga je pažljivo saslušao i poslije nekih nedoumica dao je svoj pristanak.

Zatim je rekao: “Na koliko godina želiš ovaj oprost?” Franjo je žustro odgovorio: “Sveti Oče, ne tražim godine, nego duše.” I sretan je krenuo prema vratima, ali ga je Papa pozvao natrag: “Kako to, ne želiš nikakav dokument?” A Franjo će: “Sveti Oče, meni je dosta Vaša riječ! Ako je ovaj oprost Božje djelo, On će se pobrinuti da svoje djelo očituje. Meni ne treba nikakav dokument; taj papir neka bude Presveta Djevica Marija, Isus bilježnik, a anđeli svjedoci.”

I nekoliko dana kasnije, zajedno s biskupima iz Umbrije, kazao je kroz suze narodu okupljenom u Porcijunkuli: “Braćo moja, želim vas sve poslati u raj!”

(usp. Diploma di Teobaldo, FF 3392,3397)

Porcijunkulski oprost danas

Ako je kandidat za oprost grijeha oslobođen svakog grijeha uključujući lake grijehe, onda oprost dokida sve vremenite kazne uslijed grijeha i može se primijeniti na samu osobu ili na neku dušu u Čistilištu. Postoji li ikakvo ustrajanje u grijehu osobe koja želi zadobiti oprost, oprost postaje djelomičan.

Oprost se sada može zadobiti u svim bazilikama, svetištima i župnim crkvama na svijetu počevši od podneva na dan 1. kolovoza do ponoći na dan 2. kolovoza. Ne može se dobiti u privatnoj kapelici. Osoba koja želi dobiti oprost mora ispunjavati slijedeće zahtjeve:
pohoditi crkvu;

  • izmoliti “Oče naš” i “Vjerovanje”;
  • pristupiti sakramentu pokore;
  • pričestiti se;
  • moliti na nakanu Svetoga Oca;

Oprost se može zadobiti samo jedanput na dan. Budimo svi u prilici najbolje iskoristiti ove milosti darovane ovim oprostom.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s