18. nedjelja kroz godinu C

18. NEDJELJA – C  2016.
Prop 1,2;2,21-23;
Ps 09,3-6.12-14.17; Kol 3,1-5.9-11; Lk 12,13-21

Čitanje svetog Evanđelja po Luki

U ono vrijeme: Netko iz mnoštva reče Isusu: “Učitelju, reci mome bratu da podijeli sa mnom baštinu”Nato mu on reče: “Čovječe, tko me postavio sucem ili djeliocem nad vama?”I dometnu im: “Klonite se i čuvajte svake pohlepe: koliko god netko obilovao, život mu nije u onom što posjeduje.”

Kaza im i prispodobu: “Nekomu bogatu čovjeku obilno urodi zemlja pa u sebi razmišljaše: Što da učinim? Nemam gdje skupiti svoju ljetinu. I reče: Evo što ću učiniti! Srušit ću svoje žitnice i podignuti veće pa ću ondje zgrnuti sve žito i dobra svoja.Tada ću reći duši svojoj: dušo, evo imaš u zalihi mnogo dobara za godine mnoge. Počivaj, jedi, pij, uživaj! Ali Bog mu reče: Bezumniče! Već noćas duša će se tvoja zaiskati od tebe! A  što si pripravio, čije će biti? Tako biva s onim koji sebi zgrće blago, a ne bogati se u Bogu.”

Riječ Gospodnja

Potpuni oprost

Potpuni oprost koji se veže uz blagdan Gospe od Anđela nije samo ispovijed. U ispovijedi se brišu naši grijesi. No postoje određene nesavršenosti, potreba da se duša liječi. Svakim teškim grijehom zaslužujemo vječnu i vremenitu kaznu. Od vječne kazne dobivamo oprost na ispovijedi, a vremenitu kaznu moramo ‘odraditi’, otplatiti ili ovdje na zemlji dobrim djelima, molitvama…. ili poslije smrti u čistilištu. Da ne bi morali tu dušu liječiti u čistilištu poslije smrti, Bog nam daje priliku već na zemlji u našim životima, da se tu liječimo pokorom. Ljudi su nekoć morali hodočastiti u Svetu Zemlju da bi zadobili ovakav oprost, oprost od kazna za grijehe, što je bilo iz raznih razloga mnogima nemoguće. U tome je i veličina sv. oca Franje koji je brinući za potrebe duša isposlovao da se i u Asizu u Porciunkulskoj crkvici dobije takav oprost. Potpuni oprost je prvotno bio vezan uz pohod Porcijunkuli, ali kasnije se proširio na sve franjevačke crkve. Potpunim oprostom koji možemo dobiti na dan Porcijunkule ili Gospe od Anđela, dobivamo oprost od svih vremenitih kazni.

Župni listić br. 468

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s