FOTO: Dekanska korona Sesvetsko-vugrovečkog dekanata

U petak, 2. prosinca 2016. svećenici Sesvetsko-vugrovečkog dekanata održali su svoju jesensko-adventsku koronu u prostorima župe B.D. Marije Anđeoske u Sesvetskoj Sopnici kod Zagreba.

Na susretu je sudjelovalo 14 svećenika, a domaćini su bili franjevci Bosne Srebrene na čelu sa sopničkim župnikom fra Zdravkom Dadićem. Susretom je predsjedao mons. dr. Stjepan Kožul, kanonik Prvostolnog kaptola zagrebačkog i arhiđakon remetsko-sesvetskog arhiđakonata. Tema susreta bila je Druga sinoda Zagrebačke nadbiskupije, pastoralni događaj i poticaji u radu na župama dekanata.

Susret je započeo zajedničkom molitvom, nakon čega je uslijedio pozdrav sesvetsko-vugrovečkog dekana preč. Marija Miglesa, župnika u župi Svih Svetih u Sesvetama, nazočnim svećenicima, kao i zahvala ovdašnjim franjevcima na domaćinstvu te je riječ predao predavačima i izlagačima na koroni vlč. Ivanu Vučku, župnom vikaru u župi Svih Svetih u Sesvetama, i vlč. Davoru Lukačeviću, župnom vikaru u župi sv. Ante Padovanskog u Sesvetskim Selima, koji su ukratko predstavili Pravilnik Sinode i Radni dokument (Instrumentum laboris).

U tom smislu, predavači su govorili o naglascima i smjernicama kako ih mjesna ili opća Crkva predlaže, o slavljenju sakramenata i nekim negativnim iskustvima te o terminima slavlja sakramenata svete ispovijedi i potvrde u župama dekanata. Govora je bilo i o, itekako, predstojećem važnom događaju pred nama, početku Druge sinode Zagrebačke nadbiskupije, koja se otvara u petak, 8. prosinca ove godine. Imat će pet tematskih zasjedanja tijekom 2016. i 2017. godine, oslanjajući se na evanđeosko poslanje Crkve i nauk Drugoga vatikanskog koncila. Želi biti dosljedna značajnim obnoviteljskim zahvatima koji su postignuti u prethodnim desetljećima te vjerna apostolskomu vodstvu i poticajima pape Franje. Važno je naglasiti kako je Prva sinoda održana još davne 1925. godine.

Nakon izlaganja predavača, uslijedio je razgovor na izložene teme i ostavljen prostor sudionicima za moguća pitanja. Bilo je govora i o nedavna zaključenoj Godini milosrđa za vjernike Sesvetsko-vugrovečkog dekanata, adventskim susretima mladih, terminima svete ispovijedi u župama dekanata za Božić, kao i tečaju priprave za brak za 2017. godinu koji se održava u župama Sesvete i Sesvetska Sela.

Druga ovogodišnja korona za svećenike dekanata završena je zajedničkim objedom u blagavaonici Franjevačkog samostana sv. Ilije, kojeg su organizirali domaćini franjevci na čelu s gvardijanom fra Božom Lujićem.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s