4. nedjelja kroz godinu A

4. NEDJELJA KROZ GODINU "A"
Sef 2,3;3,12-13; Ps 146,6-7.8-10; 1Kor 1,26-31; Mt 5,1-12a

Čitanje svetog Evanđelja po Mateju

U ono vrijeme: Isus, ugledavši mnoštvo, uziđe na goru. I kad sjede, pristupe mu učenici. On progovori i stane ih naučavati:

»Blago siromasima duhom: njihovo je kraljevstvo nebesko!

Blago ožalošćenima: oni će se utješiti!

Blago krotkima: oni će baštiniti zemlju!

Blago gladnima i žednima pravednosti: oni će se nasititi!

Blago milosrdnima: oni će zadobiti milosrđe!

Blago čistima srcem: oni će Boga gledati!

Blago mirotvorcima: oni će se sinovima Božjim zvati!

Blago progonjenima zbog pravednosti: njihovo je kraljevstvo nebesko!

Blago vama kad vas – zbog mene – pogrde i prognaju i sve zlo slažu protiv vas! Radujte se i kličite: velika je plaća vaša na nebesima!«

Riječ Gospodnja.

Biti dobar nije dovoljno

“Ja nikoga nisam ubio. Ja nisam ukrao. Ja sam dobar čovjek.” To smo puno puto čuli, baš u ispovijedi. To godi: dobro je ako je to tako. Ali, je li to dovoljno, ne učiniti nikakav teški prekršaj da bi samoga sebe označio kao dobar čovjek?

Isus je uvijek iznova hvalio ljude koji su držali deset zapovijedi. On je ukazivao da je to doduše dobro, ali nije dosta. U današnjem evanđelju ide se za tim “više”. Isus pokazuje put: osam (ili devet) “blaženstava”.

Najprije se okrenimo prema deset zapovijedi, “dekalogu”. On je svakako potreban, ako se želi uspjeti u zajedničkom životu. Ako bi krađe, ubojstva, laži, preljubi bili nešto normalno, tada bi život na zemlji bio pakao. Mi trebamo ploče upozorenja “ti ne smiješ…”.

Iza svake te zabrane ne stoji samo ne, nego prije svega životno zahtjevno “da”. Papa Benedikt je u Mariazellu to lijepo sažeo: “Dekalog (t.j. deset zapovijedi) je najprije da Bogu, jednome Bogu koji nas ljubi i vodi, koji nas nosi a ipak nam dopušta našu slobodu, da slobodi već u prvim trima zapovijedima. On je da obitelji (4. zapovijed), da životu (5. zapovijed), da odgovorno svjesnoj ljubavi (6. zapovijed), da solidarnosti, socijalnoj odgovornosti i pravednosti (7. zapovijed), da istini (8. zapovijed) i da  pažnji  prema drugim ljudima i svemu što im pripada (9. i 10. zapovijed)”.

Papa vidi deset zapovijedi kao “mnogostruko da” a ne jednostavno kao seriju zabrana. Ipak, samo deset zapovijedi su malo. One spriječavaju nesreću, ali još ne čine sretnim. Uz to treba i nešto više. To “više” pokazuje Isus u blaženstvima.

Ona pokazuju realnu sliku. Većina ljudi je siromašna. Mnogi trpe od gladi i žeđi, od nasilja i nepravde, žalosni su i čeznu za mirom. Isus im ne kaže: “Vi ste imali peh”. Naprotiv: On im obećava radost u njihovoj nevolji. Postoji prava nada, a ne jeftina utjeha.

Isus je sam proživio blaženstva, i mnogi, mnogi koji su ga slijedili, iskusili su da se slažu. Jedan život s Bogom, ali u siromaštvu je sretniji nego bezbožno bogatstvo. Gdje je Bog zaboravljen, zastrašujuće prevladavaju okrutnost, nasilje i bezdušnost.

Ali oni koji se žaloste, koji suosjećaju, koji pred nevoljama drugih ne zatvaraju oči, iskusit će duboku utjehu.

Nije li taj put blaženstava protiv svega što je danas “in” i “happy” i što obećava uspjeh? Tako izgleda. Tako to osjećaju oni koji su odani duhu vremena. To možda pravi razonodu. Trenutno. Isus nam želi darovati više: taj put pokazuje danas.

fra Jozo Župić

Župne obavijesti

 • Danas je 4. nedjelja kroz godinu. Svete mise su u 9, 11 i 18 sati.
 • Tisak: Glas koncila i Naša ognjišta.
 • U četvrtak je Svijećnica ili Prikazanje Gospodinovo u hramu, svete mise su u 9 i 18 sati.  Pod misama imamo obred blagoslova svijeća.
 • U  petak je sveti Blaž, Vlaho. Pod misom u 18 sati imat ćemo blagoslov jabuka i ostale hrane za grlo te obred grličanja.
 • U petak je i prvi petak, obilazimo bolesne i nemoćne.
 • Subotom je vjeronauk za prvopričesnike po rasporedu.
 • Probe pjevanja dječjeg zbora “Zvjezdice Svetog Franje” su subotom u 10:30.
 • Čišćenje organizira Ružica Pavić. Svi koji žele pomoći, čišćenje je subotom od 14 do 15 sati. Na oglasnoj ploči su skupine za čišćenje, ako netko može i želi se upisati u neku skupinu neka nam se javi (imamo deset skupina, dakle svaka dva i pol mjeseca trebali bi doći na red).
 • Ovogodišnji Susret hrvatske katoličke mladeži (SHKM), pod geslom “Krist, nada naša” (usp. 1 Tim 1, 1), održat će se 29. i 30. travnja u Vukovaru. Mladi koji žele ići na ovaj susret trebaju se prijaviti kod nas u uredu do 19. veljače. Cijena je 150 kuna.
 • Franjevačka mladež naše župe prima nove članove. Svi vi koji želite pobliže upoznati našu vjeru i svetoga Franju te se susresti s brojnim mladim katolicima, a imate između 14 godina (pripravnici za krizmu) i 25 godina, pozvani ste pridružiti nam se! Prvi susret zakazujemo za sljedeću nedjelju, 5. veljače u 19 sati.
 • Više o radu i aktivnostima Frame možete doznati u novom izdanju info-listića “Framaš” koji možete besplatno preuzeti nakon svete mise.

Misne nakane, 30. siječnja – 5. veljače

datum svetac sat nakana
ponedjeljak, 30. siječnja Martina 18 sati na nakanu darovatelja
utorak, 31. siječnja Ivan Bosco 18 sati na čast svetom Anti za sretan porod
za ++ Anđu i Marijana Skočibušića
za + Maru Andrić
za + Janka Ilinića i ++ iz obitelji
za + Stipu Mandira
na nakanu obitelji Stipić
na nakanu darovatelja
na nakanu obitelji Stopić
na zahvalu Duhu Svetom
na nakanu obitelji Odobašić
za + Dragutina Gluhaka i ++ iz obitelji Gluhak i Koprivnjak
za + Milka Olić i ++ iz obitelji Ciprić
na čast svetom Anti
srijeda, 1. veljače Severin 18 sati na čast pregorke muke Isusove
četvrtak, 2. veljače Prikazanje Gospodinovo 9 sati za + Maru Šendulović
18 sati za ++ iz obitelji Vrbanac i Milinković
petak, 3. veljače Blaž, Vlaho 18 sati za ++ Blaža i Katarinu Ivček
subota, 4. veljače Andrija Corsini 18 sati za ++ Josipa, Mariju i Aleksu Šantalab
nedjelja, 5. veljače 5. nedjelja kroz godinu; Agata dj. mč. 9 sati za ++ Miju i Lucu Beljo
11 sati pro populo
18 sati za + Antu Radića

>>> Župni listić br. 494 (PDF)

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s