7. nedjelja kroz godinu A

7. NEDJELJA KROZ GODINU "A"
Lev 19,1-2.17-18; Ps 103,1-4.8.10.12-13; 1Kor 3,16-23; Mt 5,38-48

Čitanje svetog Evanđelja po Mateju

U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima:

»Čuli ste da je rečeno: Oko za oko, zub za zub! A ja vam kažem: Ne opirite se Zlomu! Naprotiv, pljusne li te tko po desnom obrazu, okreni mu i drugi.

Onomu tko bi se htio s tobom parničiti da bi se domogao tvoje donje haljine prepusti i gornju. Ako te tko prisili jednu milju, pođi s njim dvije.

Tko od tebe što zaište, podaj mu! I ne okreni se od onoga koji hoće da mu pozajmiš.

Čuli ste da je rečeno: Ljubi svoga bližnjega, a mrzi neprijatelja. A ja vam kažem: Ljubite neprijatelje, molite za one koji vas progone da budete sinovi svoga Oca koji je na nebesima, jer on daje da sunce njegovo izlazi nad zlima i dobrima i da kiša pada pravednicima i nepravednicima.

Jer ako ljubite one koji vas ljube, kakva li vam plaća? Zar to isto ne čine i carinici? I ako pozdravljate samo braću, što osobito činite? Zar to isto ne čine i pogani?

Budite dakle savršeni kao što je savršen Otac vaš nebeski!«

Riječ Gospodnja

Za razmišljanje

Neki čovjek htio je objesiti sliku na zid. Imao je čavao, ali nije imao čekić. Susjed je imao. Zaključi naš čovjek pokucati na susjedova vrata i posuditi čekić. No tada ga spopade sumnja:

“Što ako mi susjed ne bude htio posuditi čekić? Jučer je prošao pokraj mene i jedva da me je pozdravio. Možda se žurio. A možda je ubrzao namjerno jer ima nešto protiv mene. Što? Ništa mu nisam učinio. On je sebi nešto umislio. Kada bi netko od mene tražio alat, ja bih mu odmah posudio. A zašto on ne želi? Kako netko može tako malu uslugu uskratiti? Takvi tipovi kao moj susjed zagorče drugima život. I onda još umisli sebi kao da sam ja ovisan o njemu. Samo zato što on ima čekić. E sada mi je stvarno dosta.”

I iziđe iz stana, pozvoni na susjedova vrata, susjed otvori vrata, i prije nego li je susjed mogao izustiti “Dobar dan”, naš čovjek se na njega izdere: “Ne treba mi tvoj čekić, klipane bezobrazni!”.

Paul Watzlawik


Velike i dojmljive Isusove riječi iz Govora na gori i mala, pomalo komična, svakidašnja priča. Kako to povezati? Je li to što je Isus zahtijevao upućeno samo nekolicini religioznih profesionalaca, ali ne i običnim ljudima? Jesu li zahtjevi Govora na gori ostvarivi ili se pak radi o utopijskim željama? Može li se voditi politika načelima iz Govora na gori? Prisjetimo se nekih primjera nenasilnog otpora, kao što je to Martin Luther King ili mirna promjena vlasti devedesetih godina prošlog stoljeća u nekim zemljama istočne Europe. Odlučujuće pitanje glasi: mogu li Isusove riječi živjeti u mojoj svakidašnjici?

Uspijeva li Crkva odnosno zajednica vjernika slijediti Isusov program? Uspijevaju li kršćani pronaći treći put između rezignacije i vraćanja istom mjerom, to jest put nenasilnog otpora nepravdi i tlačenju?

Kršćani ne bi smjeli olako otkloniti Isusove zahtjeve iz Govora na gori. Tvrditi da je Isusovo učenje utopija, to jest neostvarivi zahtjev, pretvara kršćane u kukavice. Sveta učenja Bog nije dao ljudima kako bi ona služili za ukras. Duh Besjede na gori trajna je provokacija i poticaj da u malim koracima – postupno, ali odlučno – odgajamo sebe i druge za nenasilje, odbacivanje predrasuda, antipatije i averzije prema drugima, za oslobađanje od negativnih otrova kao što su mržnja ili strah, za prihvaćanje različitosti u svijetu, spremnost na dijalog i otvoreno sučeljavanje s drugima.

Govor na gori poziv je kršćanima da se ne zadovolje trgovačkim određenjem međuljudskih odnosa koje glasi: kako ti meni, tako ja tebi, odnosno: kako se netko prema meni ponaša, tako ću se i ja prema njemu. Isus poziva na oponašanje velikodušne ljubavi Božje koja bezuvjetno ljubi sve ljude. Isusova nova pravednost odriče se vratiti istom mjerom i ljubi čak i svoje neprijatelje.

fra Anđelko Domazet


Župne obavijesti

  • Danas je 7. nedjelja kroz godinu. Svete mise su u 9, 11 i 18 sati.
  • Tisak: Glas koncila.
  • U utorak poslije mise sastanak je s čitačima.
  • U srijedu poslije mise Skupština je Franjevačkoga svjetovnog reda (OFS).
  • Naša župa i Frama idući petak, subotu i nedjelju domaćini su ovogodišnjeg seminara za voditelje formacije i škole animatora Zagrebačkoga područnog bratstva Frame. Doći će 80-ak framaša iz različitih bratstava. Pored radnog dijela, oni će zajedno s nama slaviti večernje mise u petak i subotu te nedjeljnu pučku misu u 11 sati. Pozivamo da se uključite u ove duhovne programe.
  • Čišćenje molitvenih prostora organizira Jasna Ljubičić. Sve koji žele pomoći pozivamo na čišćenje subotom od 14 do 15 sati.
  • Ovogodišnji Susret hrvatske katoličke mladeži (SHKM), pod geslom “Krist, nada naša” (usp. 1 Tim 1, 1), održat će se 29. i 30. travnja u Vukovaru. Mladi koji žele ići na ovaj susret trebaju se prijaviti kod nas u župnom uredu. Prijave su produžene do 5. ožujka! Cijena je 150 kuna.
  • Franjevačka mladež naše župe prima nove članove. Svi vi koji želite pobliže upoznati vjeru i svetoga Franju te se susresti s brojnim mladim kršćanima, a imate između 14 i 25 godina, dobrodošli ste! Idući susret zakazujemo za nedjelju, 5. ožujka u 19 sati.

Misne nakane, 20.-26. veljače

datum svetac sat nakana
ponedjeljak, 20. veljače Leon 18 sati za ++ Anu i Paška Konjevića te Vesnu Draganić
utorak, 21. veljače Petar Damiani 18 sati za ++ Franju i Anicu Tolić
za zdravlje jedne osobe
na nakanu
na nakanu
za ++ Baru i Grgu Lulića te ++ iz obitelji
za ++ Jelu i Matu Piskača te ++ iz obitelji
na zahvalu sv. Judi Tadeju
za + Peru Baškarića
na čast sv. Anti i zahvalu od obitelji Močiljanin
za ++ Stipu, Ljubici i Ankici Sertić
za + Jozu Principa
za + Matu Sivrića
srijeda, 22. veljače Katedra sv. Petra 18 sati za + Franju Karpišeka i ++ iz obitelji Karpišek i Zejfart
četvrtak, 23. veljače Polikarp 18 sati za ++ iz obitelji Perković
petak, 24. veljače Montan 18 sati za + Rudolfa Čičeka
subota, 25. veljače Donat Zadarski 18 sati za + Stjepana Kožića
nedjelja, 26. veljače 8. nedjelja kroz godinu A; Aleksandar 9 sati za + Petra Kubata
11 sati pro populo
18 sati za ++ Franju i Anu Koprivnjak te ++ iz obitelji Gluhak

>>> Župni listić br. 497 (PDF)

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s