2. korizmena nedjelja A

2. KORIZMENA NEDJELJA "A"
Post 12, 1-4a; Ps 33,4-5.18-20.22; 2Tim 1,8b-10; Mt 17,1-9

Čitanje svetog Evanđelja po Mateju

U ono vrijeme: Isus uze sa sobom Petra, Jakova i Ivana, brata njegova, te ih povede na goru visoku, u osamu, i preobrazi se pred njima. I zasja mu lice kao sunce, a haljine mu postadoše bijele kao svjetlost.

I gle: ukazaše im se Mojsije i Ilija te razgovarahu s njime. A Petar prihvati i reče Isusu: »Gospodine, dobro nam je ovdje biti. Ako hoćeš, načinit ću ovdje tri sjenice, tebi jednu, Mojsiju jednu i Iliji jednu.«

Dok je on još govorio, gle, svijetao ih oblak zasjeni, a glas iz oblaka govoraše: »Ovo je Sin moj ljubljeni! U njemu mi sva milina! Slušajte ga!«

Čuvši glas, učenici padoše licem na zemlju i silno se prestrašiše. Pristupi k njima Isus, dotakne ih i reče: »Ustanite, ne bojte se!« Podigoše oči, ali ne vidješe nikoga doli Isusa sama.

Dok su silazili s gore, zapovjedi im Isus: »Nikomu ne kazujte viđenje dok Sin Čovječji od mrtvih ne uskrsne.«

Riječ Gospodnja.

Za razmišljanje

U korizmenom vremenu pripremamo se za Uskrs. Uskrs je najveća svetkovina kršćanstva jer se tu ispunja tajna našega otkupljenja. Po svojoj smrti na križu i po svome uskrsnuću Isus Krist nam je darovao vječni život kod Boga. Isus Krist, vječni Sin Božji, želio je kao čovjek biti nama u svemu sličan – osim u grijehu.

Dakako, on je također uzeo smrt na sebe, a prije toga gorku patnju kroz poniženje zatvaranja, bičevanja, krunjenja trnovom krunom i raspinjanja. Današnje Evanđelje o Kristovom preobraženju odnosi se na vrijeme prije patnje i smrti Gospodinove. On je želio svoje apostole pripremiti i duhovno ojačati da bi oni to dolazeće lakše mogli podnijeti. Duhovni horizont apostola i Isusovih učenika bio je još vrlo ograničen, da bi oni mogli shvatiti što Gospodin iz ljubavi prema svojima treba sve uzeti na sebe.

U preobraženju na brdu Petar, Jakov i Ivan bit će svjedoci božanske slave Isusove. Isusovo poslanje potvrdit će Mojsije i Ilija kao zastupnici Staroga saveza. Prije svega, tu je glas Očev s neba koji pokazuje Isusa kao ljubljenoga Sina Božjega. Brzo prolaze ovi sati na brdu. Petar bi najradije napravio tri sjenice jer tu je dobro biti. Nije li se i nama dogodilo da smo imali sate u našemu životu za koje smo željeli da nikada ne prođu?

Ali tijek stvari neumoljivo kroči: Isus gleda prema božanskom planu, i ide ususret patnji i smrti, i on sam dobrovoljno stupa kao žrtveno janje prema mesarskom panju. On će svoj život predati za spas svijeta, za oproštenje grijeha. Ljubav ga goni, da se sav razda do smrti na križu.

Riječi Isusove apostolima: “Ne bojte se!” utješile su ih. Jer za njih su bili čudesni događaji na brdu preobraženja. Oni su to dogođeno trebali čuvati u srcu, dok Isus od mrtvih ne ustane. Tajna uskrsne slave  zasvijetlila je u njihovom životu za nekoliko sati; tek nakon smrti i uskrsnuća Kristova oni će moći ispravno poredati stvari.

I mi imamo pouzdanje za naš život, ako razmišljamo o planu ljubavi Božje s nama. On zna, što je za nas dobro i ne ostavlja nas same. Bog  nas vodi kroz mnoge nevolje i mnoge patnje do slave vječnoga života. Mi smo otkupljeni smrću i uskrsnućem Gospodinovim.

fra Jozo Župić

Predati brige Bogu

Učitelj je sa svojim učenikom hodao kroz arapsku pustinju i svaki je trenutak putovanja koristio kako bi učenika učio o vjeri. “Povjeri svoje brige Bogu”, rekao je. “Jer On nikada ne napušta svoju djecu.”

Kada su se navečer utaborili, učitelj je zamolio učenika da zaveže konje za obližnju stijenu. Učenik je otišao do stijene, ali se tada sjetio onoga što je naučio toga dana.

“Učitelj me sigurno testira. Istina je da bih konje trebao povjeriti Bogu.” I ostavio je konje slobodnima. Ujutro je vidio da su životinje pobjegle. Ogorčeno se obratio učitelju: “Ti ne znaš ništa o Bogu! Jučer sam naučio da trebam slijepo vjerovati u Božju providnost i zato sam konje prepustio njemu na brigu, a životinje su nestale.”

“Bog je želio paziti na konje”, odgovorio je učitelj. “Ali u trenutku kada je trebao pomoć da ih zavežeš za stijenu, ti mu nisi pomogao.”

Od čega postiti u korizmi?

Posti od straha – hrani se vjerom. Posti od očaja – hrani se molitvom. Posti od nezadovoljstva – hrani se zahvalnošću. Posti od ljutnje i brige – hrani se strpljivošću. Posti od gorčine – hrani se praštanjem. Posti od neuljudnih riječi – hrani se uljudnošću. Posti od mrzovoljnosti – hrani se veseljem i humorom!

Župne obavijesti

  • Danas je 2. korizmena nedjelja. Svete mise su u 9, 11 i 18 sati.
  • Tisak: Glas koncila, Naša ognjišta i Glasnik SIM-a.
  • U utorak misom u 18 sati počinjemo pobožnost trinaest utoraka svetom Anti.
  • Drugi korizmeni tjedan u Nadbiskupiji je tjedan solidarnosti sa crkvom u Bosni i Hercegovini. Naša milostinja 3. korizmene nedjelje ide za potrebe crkve u BiH.
  • Petkom i nedjeljom je pobožnost križnog puta u 17:30, a nakon toga slijedi večernja misa.
  • Čišćenje molitvenih prostora u subotu od 14 do 15 sati organizira Kristina Babić. Svi ste pozvani.
  • Hvala Draganu Pejiću na prilagođavanju crkvenih klupa kamenoj podlozi.
  • Hvala ženama iz župnog zbora na darovanom oltarnjaku.

Misne nakane, 13.-19. ožujka

datum svetac sat nakana
ponedjeljak, 13. ožujka Modesta 18 sati za + Iliju Kozinu
utorak, 14. ožujka Matilda 18 sati za ++ iz ob. Pekez i Volar
za + Stjepana i Katu Štajduhar
za + Stjepana Krkleca i ++ iz ob. Krklec i Haban
za ++ Stjepana Kuka, Stjepana Petrica i ++ iz ob.
za ++ Stjepana i Katu Katanec
na nakanu darovatelja
za ++ iz ob. Božić
na nakanu darovatelja
za ++ Anicu i Petra Bešlića
na čast sv. Anti za zdravlje jedne osobe
za zdravlje jedne osobe
za + Zdenku Bilić Zmajić
na nakanu
na nakanu sv. Anti
za ++ Ivana i Ružu Leko
za ++ Ivana i Katicu Čerbu te ++ iz ob.
srijeda, 15. ožujka Longin 18 sati za + Niku Andrića
četvrtak, 16. ožujka Agapit 18 sati za + Stjepana Špoljarinca
petak, 17. ožujka Patrik biskup 18 sati za ++ Nedu, Maru i Slavka Tomasa
subota, 18. ožujka Ćiril J. Bisk 18 sati za + Marka Jokanovića
nedjelja, 19. ožujka 3. korizmena A; sv. Josip, zaručnik BDM 9 sati na čast sv. Josipu
11 sati pro populo
18 sati za ++ Niku Žabčića i Bernardu Žagar Ilijač

>>> Župni listić br. 500 (PDF)

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s