1. korizmena nedjelja A

1. KORIZMENA NEDJELJA "A"
Post 2,7-9;3,1-7; Ps 51,3-4.5-6a.12-14.17; Rim 5,12-19; Mt 4,1-11

Čitanje svetog Evanđelja po Mateju

U ono vrijeme: Duh odvede Isusa u pustinju da ga đavao iskuša. I propostivši četrdeset dana i četrdeset noći, napokon ogladnje.

Tada mu pristupi napasnik i reče: »Ako si Sin Božji, reci da ovo kamenje postane kruhom.« A on odgovori: »Pisano je: ’Ne živi čovjek samo o kruhu, nego o svakoj riječi što izlazi iz Božjih usta.’«

Đavao ga tada povede u Sveti grad, postavi ga na vrh Hrama i reče mu: »Ako si Sin Božji, baci se dolje! Ta pisano je: ’Anđelima će svojim zapovjediti za tebe i na rukama će te nositi da se gdje nogom ne spotakneš o kamen.’«

Isus mu kaza: »Pisano je također: Ne iskušavaj Gospodina, Boga svojega!« Đavao ga onda povede na goru vrlo visoku i pokaza mu sva kraljevstva svijeta i slavu njihovu pa mu reče: »Sve ću ti to dati ako mi se ničice pokloniš.« Tada mu reče Isus: »Odlazi, Sotono! Ta pisano je: ’Gospodinu Bogu svom se klanjaj i njemu jedinom služi!’«

Tada ga pusti đavao. I gle, anđeli pristupili i služili mu.

Riječ Gospodnja.

Za razmišljanje

Duhovne vježbe u govoru Crkve jesu vrijeme tišine. Svake godine trebao bi svaki vjernik, uključivši i svećenika, obaviti duhovne vježbe od pet do sedam dana, po mogućnosti u tišini, pod vodstvom iskusnoga duhovnog voditelja. Jednom u godini biti nekoliko dana bez mobitela, bez termina u kalendaru, bez televizije i interneta. Samo vrijeme tišine. Staviti Boga na prvo mjesto. Dati prostora molitvi.

Takve vježbe životno su potrebne za duhovni život. Ako želimo rasti u duhovnom životu, potrebno je pronaći vrijeme za sebe i promišljati o vlastitom životu. Duhovne vježbe daju oslonac i orijentaciju za život.

Veliki uzor “duhovnih vježbi” jesu četrdeset Isusovih dana u pustinji. Na početku, prije nego će poći u javnost, Isus se povlači u potpunu samoću pustinje. Ne u hotel s četiri zvjezdice, ne u lječilište, ne u toplice, nego u tvrdu nezaštićenost pustinje. Prestrašim se na pomisao o Isusovim danima i noćima. Sasvim sam sa svojim Bogom i praznom prirodom. Post i molitva. Mogu li ja to izdržati?

Nikakvo čudo da je nakon tako ekstremnog vremena ogladnio. I nikakvo čudo da su ga spopala iskušenja. Kad mi govorimo o “iskušenjima”, većinom mislimo na seksualno područje. Često su ona na prvom mjestu. Ona i danas potpaljuju sa svih strana. Isusova iskušenja idu dublje. Ona pokazuju gdje đavao njega, Sina Božjega, želi upropastiti.

“Ako si Sin Božji…”, tada pomozi samom sebi! “Reci da ovo kamenje postane kruhom.” Kad je Isus visio na križu govorili su njegovi kritičari:”Ako si Sin Božji, siđi s križa.” Pokaži svoju moć! Ne budi bespomoćan! Isus na oba prigovora nije učinio ništa. Zar nije mogao? Pa, on je umnažao kruh za gladne i mrtve je budio na život. Ne za sebe, nego za nas.

“Ako si Sin Božji, baci se dolje”, s vrha hrama. Pokaži svoju moć s jednim prekrasnim čudom za gledateljstvo, da u te vjeruju. On odbija. To nije Božji način. Ne senzacija, nego prava pomoć. Bog djeluje u skrivenosti. Za one koji ga zovu i povjeravaju mu se. Njemu se treba klanjati a ne božanstvima koja nas žele zarobiti. Đavao obećava Isusu sva kraljevstva svijeta. U stvarnosti može donijeti samo neslobodu. Koga je đavao učinio sretnim?

U svojih četrdeset dana “duhovnih vježbi” u pustinji Isus se borio protiv svih iskušenja ljudskoga srca i nadvladao ih. Mi ne možemo i ne moramo potpuno nasljedovati Isusa u četrdeset dana posta. Ali ipak je moguće barem malo sudjelovati u njegovom vremenu pustinje.

Nitko ne može reći da nema barem malo vremena za molitvu. Molitva je za dušu tako životno važna kao disanje za tijelo. Svi možemo glede jela učiniti malu žrtvu, da bismo dijelili s drugima koji su gladni. Svima čini dobro ispitati se upotrebljavamo li malu ili veliku moć nad drugima na dobro ili na zlo. Četrdeset dana Korizme: duhovne vježbe, življene u svakidašnjici! S Isusovom pomoći mogu uspjeti. To nam čini dobro.

fra Jozo Župić


Župne obavijesti

 • Danas je 1. korizmena nedjelja. Svete mise su u 9, 11 i 18 sati.
 • Tisak: Glas koncila, Mali koncil i Svjetlo riječi.
 • Primamo misne nakane za travanj, svibanj i lipanj.
 • U utorak poslije mise je sastanak s čitačima.
 • U srijedu poslije mise je susret OFS-a.
 • Još danas imate mogućnost prijave za Susret hrvatske katoličke mladeži (SHKM) 29. i 30. travnja u Vukovaru. Cijena je 150 kuna. Ostalo je još nekoliko mjesta.
 • Večeras pozivamo mlade koji su se prijavili za kandidate za Framu da ostanu poslije mise na sastanku. Ubuduće su sastanci s kandidatima za Franjevačku mladež svake nedjelje poslije večernje svete mise.
 • Petkom i nedjeljom je pobožnost križnog puta u 17:30, poslije toga slijedi večernja misa.
 • U petak u 19 sati imat ćemo sastanak s roditeljima kandidata za prvu svetu pričest.
 • Probe pjevanja dječjeg zbora “Zvjezdice Svetog Franje” su subotom u 10 sati.
 • Čišćenje molitvenih prostora u subotu od 14 do 15 sati organizira Tatjana Mikulin. Svi ste pozvani.

Misne nakane, 6.-12. ožujka

datum svetac sat nakana
ponedjeljak, 6. ožujka Marcijan 18 sati za + Andriju Počereka
utorak, 7. ožujka
Perpetua 18 sati za ++ Matu, Stoju, Nikolu i Antonija Šimunovića te Maricu Ivančić
za ++ Niku i Maru Vučić
za + Anđu Sesar
za ++ Matiju i Stjepana Leku
na čast bl. Alojziju Stepincu
za + Zdenku Čerba i ++ iz ob. Čerba i Komin
za ++ Zorku, Stipu i Marija Selaka
za ++ Juru i Dragicu Blažević
na čast Gospi
za ++ Ivana, Jelu i Marijana Brekala te ++ iz ob.
na nakanu sv. Anti
za + Stjepana Kataneca
na nakanu sv. Anti
na zahvalu sv. Anti
za zdravlje dviju osoba
na čast sv. Anti
za ++ iz ob. Ilić
za ++ Tomu Preleca, Anu i Ljudevita Klarića, ++ iz ob. te Maricu Sekulić
za + Ivana Glasnovića i duše u čistilištu
srijeda, 8. ožujka
Ivan od Boga 18 sati za + vlč. Kazimira Višatickog
četvrtak, 9. ožujka Franciska Rimska 18 sati za + Damira Dukića i ++ iz ob. Magdić i Sušac
petak, 10. ožujka Emil 18 sati za ++ Ivana Majstorovića i Ivana Šćevića
subota, 11. ožujka Kandid 18 sati za ++ Stjepana Bingulu i Danicu Jakopović
nedjelja, 12. ožujka 2. korizmena A; Teofan 9 sati za ++ iz ob. Plesec, Vrđuka i Bajsar
11 sati pro populo
18 sati za ++ Dragu i Zdravku Glavendekić

>>> Župni listić br. 499 (PDF)

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s