5. korizmena nedjelja A

5. KORIZMENA NEDJELJA - A 2017.
1 Sam 16,1b.6-7.10-13a; Ps 23,1-6; Ef 5,8-14; Iv 9,1 6-9.13-17.34-38

Čitanje svetog Evanđelja po Ivanu

U ono vrijeme:

Bijaše neki bolesnik, Lazar iz Betanije, iz sela Marije i sestre joj Marte. Marija bijaše ono pomazala Gospodina pomašću i otrla mu noge svojom kosom. Njezin dakle brat Lazar bijaše bolestan. Sestre stoga poručiše Isusu: »Gospodine, evo onaj koga ljubiš, bolestan je.« Čuvši to, Isus reče: »Ta bolest nije na smrt, nego na slavu Božju, da se po njoj proslavi Sin Božji.«

A Isus ljubljaše Martu i njezinu sestru i Lazara. Ipak, kad je čuo za njegovu bolest, ostade još dva dana u onome mjestu gdje se nalazio. Istom nakon toga reče učenicima: »Pođimo opet u Judeju!« Kažu mu učenici: »Učitelju, Židovi su sad tražili da te kamenuju, pa da opet ideš onamo?« Odgovori Isus:

»Nema li dan dvanaest sati?
Hodi li tko danju, ne spotiče se
jer vidi svjetlost ovoga svijeta.
Hodi li tko noću, spotiče se
jer nema svjetlosti u njemu«

To reče, a onda im dometnu: »Lazar, prijatelj naš, spava, no idem probuditi ga.« Rekoše mu nato učenici: »Gospodine, ako spava, ozdravit će.« No Isus to reče o njegovoj smrti, a oni pomisliše da govori o spavanju, o snu. Tada im Isus reče posve otvoreno: »Lazar je umro. Ja se radujem što ne bijah ondje, i to poradi vas – da uzvjerujete. Nego pođimo k njemu!« Nato Toma zvani Blizanac reče suučenicima: »Hajdemo i mi da umremo s njime!«

Kad je dakle Isus stigao, nađe da je onaj već četiri dana u grobu. Betanija bijaše blizu Jeruzalema otprilike petnaest stadija. A mnogo Židova bijaše došlo tješiti Martu i Mariju zbog brata njihova. Kad Marta doču da Isus dolazi, pođe mu u susret dok je Marija ostala u kući. Marta reče Isusu: »Gospodine, da si bio ovdje, brat moj ne bi umro. Ali i sada znam: što god zaišteš od Boga, dat će ti.« Kaza joj Isus: »Uskrsnut će brat tvoj!« A Marta mu odgovori: »Znam da će uskrsnuti o uskrsnuću, u posljednji dan.« Reče joj Isus:

Ja sam uskrsnuće i život:
tko u mene vjeruje, ako i umre,
živjet će.
I tko god živi i vjeruje u mene,
neće umrijeti nikada.
Vjeruješ li ovo?«

Odgovori mu: »Da, Gospodine! Ja vjerujem da si ti Krist, Sin Božji, Onaj koji dolazi na svijet!« Rekavši to ode, zovnu svoju sestru Mariju i reče joj krišom: »Učitelj je ovdje i zove te.« A ona, čim doču, brzo ustane i pođe k njemu. Isus još ne bijaše ušao u selo, nego je dotada bio na mjestu gdje ga je Marta susrela. Kad Židovi, koji su s Marijom bili u kući i tješili je, vidješe kako je brzo ustala i izišla, pođoše za njom; mišljahu da ide na grob plakati. A kad Marija dođe onamo gdje bijaše Isus i kad ga ugleda, baci mu se k nogama govoreći: »Gospodine, da si bio ovdje, brat moj ne bi umro.« Kad Isus vidje kako plače ona i Židovi koji je dopratiše, potresen u duhu i uzbuđen upita: »Kamo ste ga položili?« Odgovoriše mu: »Gospodine, dođi i pogledaj!« I zaplaka Isus.

Nato su Židovi govorili: »Gle, kako ga je ljubio!« A neki između njih rekoše: »Zar on, koji je slijepcu otvorio oči, nije mogao učiniti da ovaj ne umre?«

Isus onda, ponovno potresen, pođe grobu. Bila je to pećina, a na nju navaljen kamen. Isus zapovjedi: »Odvalite kamen!« Kaže mu pokojnikova sestra Marta: »Gospodine, već zaudara. Ta četvrti je dan.« Kaže joj Isus: »Nisam li ti rekao: budeš li vjerovala, vidjet ćeš slavu Božju?« Odvališe dakle kamen. A Isus podiže oči i reče:

»Oče, hvala ti što si me uslišao.
Ja sam znao da me svagda uslišavaš;
no rekoh to zbog nazočnog mnoštva:
da vjeruju da si me ti poslao.«

Rekavši to povika iza glasa: »Lazare, izlazi!« I mrtvac iziđe, noge mu i ruke bile povezane povojima, a lice omotano ručnikom. Nato Isus reče: »Odriješite ga i pustite neka ide!« Tada mnogi Židovi koji bijahu došli k Mariji, kad vidješe što Isus učini, povjerovaše u nj.

Riječ Gospodnja.

Komentar

Isusov put prema Jeruzalemu ispunjen je najveličanstvenijim djelima njegova života. Ipak, to nije i garancija ovozemaljske slave i uspjeha. U stvari, Isus nije želio zaraditi na tim djelima, nego je htio proširiti ljudske vidike i proširiti vjeru u Oca Nebeskog. Upravo to ljudi žele zapriječiti. Što je činio veća djela, Isus je bio bliže Kalvariji. Put koji je morao proći bio je križni put. Slika je to životnog puta svakog pravednika.

Počnite činiti dobro, počnite se zalagati za dobro i bit ćete predmet diskusije i kritike. Vjernici, poput Marte i Marije, nisu oslobođeni iskustva nemoći pred smrću. Ona u ljudima stvara tugu, a uokolo širi zadah. I dok Isus spremno ulazi u taj kužni prostor groba da donese život, dok skida povoje s lica i nogu dajući slobodu kretanja i novi život, dotle drugi vijećaju kako da ga smaknu.

Vjera i nevjera isprepliću se u društvu, ali često i u nama samima. Mržnja je svakako najgori neprijatelj i najčvršći povoj na očima svakog čovjeka. Ona mu priječi vidjeti dobro koje drugi čini. Ovo nam evanđelje želi reći da Isus ima zadnju riječ nad smrću. On zapovijeda u toj mučnoj situaciji: da se odmakne kamen, da Lazar izađe, da mu se skine povoj sa nogu i sa lica. On uspostavlja ono što je smrt razorila. Ovaj događaj kao da želi učvrstiti sve nas da već danas počnemo živjeti kao uskrsli. To bi bila najveća garancija da ćemo ostati vjerni Kristovu putu.

Župne obavijesti

 • Danas je 5. korizmena nedjelja. Mise su u 9, 11 i 18 sati. Sljedeća nedjelja je Nedjelja muke Gospodnje ili Cvjetnica. Pod misama u 9 i 11 sati imat ćemo blagoslov grančica, procesiju i pjevanje muke. Neće biti večernje svete mise.
 • Tisak: Glas koncila i Mali koncil.
 • Sestre iz OFS-a prodaju kolače, prihod ide za potrebite u našoj župi.
 • Poslije misa možete kupiti prigodne radove, proizvode male Frame. Prilozi od prodaje idu za unaprjeđenje njihova daljnjeg rada.
 • Prikupljamo potpise za nerođene. Cilj kampanje pod imenom “Imam pravo živjeti” u organizaciji “Prolife.hr” jest prikupiti što više potpisa radi promjene tzv. Zakona o pobačaju i pružanja pomoći trudnicama u nevolji.
 • Prijavite Vaše bolesne i nemoćne za uskrsnu ispovijed.
 • U ponedjeljak u kapelici Svetog Ante bit će otvorenje korizmeno-uskrsne izložbe slika pod nazivom “U oku Krist” autorice Lucije Pavlović. Izložba će biti postavljena sve do 16. travnja. Pozvani ste na ovu izložbu.
 • Zbog uskrsne ispovijedi i blagdana do daljnjega neće biti vjeronauka i rada s malom Framom za vjeroučenike od 4. do 7. razreda. Kandidati za ovogodišnju prvu svetu pričest i krizmu imat će vjeronauk po rasporedu.
 • U petak je prvi petak, obilazimo bolesne i nemoćne.
 • U petak u 17:30 članovi Franjevačke mladeži, Franjevačkoga svjetovnog reda i župni zbor naše župe uživo će uprizoriti postaje križnog puta u crkvi i dvorištu. Nakon pobožnosti križnog puta bit će sveta misa.
 • U subotu s početkom u 9:30 je velika uskrsna ispovijed u našoj župi. Molimo sve koji žele primiti ovaj sveti sakrament da dođu u crkvu na vrijeme.
 • U subotu je generalno čišćenje crkve za uskrsne blagdane. Molimo sve, a posebno muške da dođu od 11 sati kako bismo strojno oprali podove.
 • Kao i ranijih godina, nakon obreda Velikoga petka čuvat ćemo Isusov grob. Oni koji žele biti čuvari, neka nam se prijave.
 • Poslije mise Vazmenog bdijenja imat ćemo zakusku za sve župljane. Oni koji bi željeli pripomoći, neka se jave.

Misne nakane, 3.-9. travnja 2017.

datum svetac sat nakana
ponedjeljak, 3.4. Rikard 18 sati za ++ Iku i Krstu Radića te ++ iz ob.
utorak, 4.4. Izidor biskup (4. utorak sv. Anti) 18 sati na nakanu
na čast sv. Anti za zdravlje jedne osobe
za ++ Peru i Mariju Tolić
za + Ivana Dizdara
za + Stjepana Bingulu
za ++ Mandu i Stipana Anušića
za ++ Juru, Jelu, Niku i Mandu Ćosić, ++ iz ob. te + Jelu Grgić
za ++ Iliju i Katu Lovrić
za + Blagu Sesara
za ++ Marka i Anicu Ključević te ++ iz ob.
na nakanu ob. Mikulić
za ++ Matu i Anicu Mandir te ++ iz ob.
za ++ Darka i Igora Gusaka te ++ iz ob.
za + Iliju Jozića
za + Luku Grgića
na čast Gospi
za + Marka Galića i ++ iz ob.
srijeda, 5.4. Vinko Ferrerski 18 sati za ++ Miju i Lucu Beljo
četvrtak, 6.4. Vilim 18 sati za + Dragutina Kuka
petak, 7.4. Ivan de la Salle 18 sati za ++ Ivicu i Snježanu Sčević
subota, 8.4. Dionizije 18 sati za + Niku Andrića
nedjelja, 9.4. Cvjetnica; Marija Kleofina 9 sati za + Zdravka Tolića
11 sati pro populo
18 sati NEMA MISE!

>>> Župni listić br. 503 (PDF)

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s