4. uskrsna nedjelja A

4. USKRSNA NEDJELJA - A - 2017.
Dj 2,14a.36-41; Ps 23,1-6; 1Pt 2,20b-25; Iv 10,1-10

Čitanje svetog Evanđelja po Ivanu

U ono vrijeme: Reče Isus: »Zaista, zaista, kažem vam: tko god u ovčinjak ne ulazi na vrata, nego negdje drugdje preskače, kradljivac je i razbojnik. A tko na vrata ulazi, pastir je ovaca. Tome vratar otvara i ovce slušaju njegov glas. On ovce svoje zove imenom pa ih izvodi.

A kad sve svoje izvede, pred njima ide i ovce idu za njim jer poznaju njegov glas. Za tuđincem, dakako, ne idu, već bježe od njega jer tuđinčeva glasa ne poznaju.« Isus im kaza tu poredbu, ali oni ne razumješe što im htjede time kazati.

Stoga im Isus ponovno reče: »Zaista, zaista, kažem vam: ja sam vrata ovcama. Svi koji dođoše prije mene, kradljivci su i razbojnici; ali ih ovce ne poslušaše. Ja sam vrata. Kroza me tko uđe, spasit će se: i ulazit će i izlaziti i pašu nalaziti. Kradljivac dolazi samo da ukrade, zakolje i pogubi. Ja dođoh da život imaju, u izobilju da ga imaju.«

Riječ Gospodnja.

Ponekad je i keks dovoljan da ti pokaže tko si zapravo

Prije brzopletog zaključivanja provjeri činjenice i obrati pozornost na detalje. Vrlo često situacija nije onakva kakva nam se čini…

Djevojka je čekala avion u čekaonici jednog velikog aerodroma. Kako je do polaska aviona trebala još dugo čekati, odlučila je kupiti knjigu da joj vrijeme brže prođe. Na kiosku je kupila knjigu i paketić keksa. Sjela je u VIP-čekaonicu kako je nitko ne bi uznemiravao. Pored nje bila je stolica s keksima, a do te stolice jedan gospodin koji je čitao novine.

Kad je uzela keks, i gospodin je uzeo jedan. Ona se zaprepastila, ali nije rekla ništa i nastavila je čitati knjigu. U sebi je pomislila: “Ma, gle ti ovo, da samo imam hrabrosti, udarila bih ga…”.

Svaki put kad je ona uzela jedan keks, čovjek pored nje, ne obazirući se ni na što, uzeo je također jedan. Nastavili su tako dok nije ostao samo jedan keks u paketu i djevojka tada pomisli: “Baš me zanima što će sad napraviti!!!”. Čovjek uze posljednji keks i podijeli ga na pola.

“Ovo je zaista previše”, zacrveni se ona od ljutnje, uze svoje stvari, knjigu, torbu i ode prema izlazu iz čekaonice. Kad se malo smirila, nakon što ju je prošla ljutnja, sjela je na mjesto gdje nije bilo nikoga, da ne bi opet bilo iznenađenja. Zatvorila je knjigu, otvorila torbu da spremi knjigu… U tom trenutku, ugledala je još uvijek netaknut – paketić keksa…

Posramila se i tek tada shvatila da su keksi, isti kao njezini, bili gospodina koji je sjedio pored nje, ali koji je bez zaprepašćivanja, nervoze ili prepotencije, podijelio i svoj posljednji keks s njom, za razliku od nje koja je bila ljuta i povrijeđena.

Valerie Cox

Župne obavijesti

 • Danas je 4. uskrsna nedjelja.  Mise su 9, 11 i 18 sati.
 • Tisak: Glas koncila, Mali koncil i Svjetlo riječi.
 • Danas poslije mise u 11.00 sati bit će sastanak s kandidatima i roditeljima ovogodišnjih krizmanika.
 • Mjesec svibanj posvećen je Blaženoj Djevici Mariji. Prije mise molimo krunice, a pod misom imamo kratko razmišljanje.
 • Sljedeću nedjelju slavimo Majčin dan svetom misom u 9 sati i prigodnim programom poslije mise.
 • Nastavlja se župni vjeronauk za vjeroučenike od 4.-8. razreda. Obavezan je za one vjeroučenike koji su se prijavili i koji žele primati sakramente u župi.
 • U petak u 18 sati je misa za ovogodišnje krizmanike i njihove roditelje, a poslije mise bit će fotografiranje i zajednički sastanak.
 • U subotu organiziramo hodočašće na misu u Bleiburg; odavanje počasti i očuvanje spomena na bleiburške žrtve Križnoga puta. Tko želi putovati, treba se prijaviti najkasnije do četvrtka. Polazak je autobusom u subotu u 5:30 ispred društvenog doma u Sesvetskoj Sopnici, a povratak u popodnevnim satima. Uplate 60 kuna molimo prilikom prijave!
 • Franjevačka mladež naše župe skupljat će stari papir i karton u subotu od 10 do 12 sati. Tko ima, može ga donijeti u naznačenom vremenu pred društveni dom, a ako imate veću količinu prijavite kod nas pa ćemo organizirati prijevoz.
 • Čišćenje molitvenih prostora u subotu od 14 do 15 sati organizira Jasna Ljubičić. Svi ste pozvani pomoć.
 • U subotu u 16 sati je ispovijed krizmanika, njihovih roditelja i kumova. Bit će više svećenika pa molimo da dođete na vrijeme i ispovjedite se. Poslije ispovijedi bit će generalna proba za nedjeljnu krizmu.
 • U subotu u 19 sati u okviru susreta Frame bit će izlaganje na temu Sveta euharistija – misa. Pozivamo sve koji su zainteresirani upoznati se s tajnom koju nam je ostavio Isus Krist kao trajnu baštinu.
 • U sljedeću nedjelju u 11 sati mons. Stjepan Kožul podijelit će sakrament svete potvrde krizmanicima naše župe. Molimo krizmanike (s potvrdama) i kumove da u nedjelju u crkvu dođu najkasnije do 10:30.

Ženidbeni navještaji

 • Ženi se Vlado Banović, rođen 16.8.1986. u Kijevu, sin Ante i Mire rođ. Vranić iz Lukarišća, Dugo Selo i Dragica Sudar, rođena 24.1.1992. u Konjicu, kći Petra i Ankice rođ. Boras iz Vrinica 12/b. Mladić i djevojka vjenčat će se 13.5.2017.
 • Ženi se Hrvoje Hadžić, rođen 22.5.1982. u Zagrebu, sin Mladena i Željke r. Žugčić, iz VII. Retkovca 61 i Tamara Kobasić, rođ. 23.10.1986. u Zagrebu, kći Miroslava i Vlaste r. Ožvatić iz Markuševca. Mladić i djevojka vjenčat će se 20.5.2017.

Župne nakane, 8.-14. svibnja

datum svetac sat nakana
ponedjeljak, 8.5. Marija Posrednica 18 sati za + Baru Višak
utorak, 9.5. Pahomije (9. utorak sv. Anti) 18 sati za ++ Ankicu, Ljubicu i Stipu Sertića
za ++ Milku i Anu Olić
na čast sv. Anti za zdravlje jedne osobe
na čast Gospi od suza
za + Anu Pavlinović i ++ iz ob.
za + Blaža Starčevića i ++ iz ob.
za ++ Antu, Ivicu i Mijata Ćorluku i ++ iz ob.
za ++ Juru, Matu, Jelu, Josipa i Ivu Brekala
na nakanu ob. Mikulić
za + Miroslava i Matu Dragić
za ++ Nikolu i Janju Ćurić
na nakanu ob. Jagodić
na nakanu ob. Knežević
na nakanu
za ++ Ivu i Žarka Čuljka
za ++ Juru i Dragu Matkovića
za ++ Stipu, Iliju, Anicu i Hrvoja Mandira
za zdravlje jedne osobe
za ++ Andriju i Ružu Hrkać i ++ iz ob.
za + Milana Žalca
srijeda, 10.5. bl. Ivan Merz 18 sati za + Zdenku Čerbu te ++ iz ob. Čerba i Komin
četvrtak, 11.5. Mamerto 18 sati za + Niku Andrića
petak, 12.5. Sv. Bogdan Leopold Mandić 18 sati za + Bernardu Tomkić i ++ iz ob.
subota, 13.5. Gospa Fatimska 18 sati za mladence
nedjelja, 14.5. 5. uskrsna A; Matija, apostol 9 sati za ++ Jelu Đotlo, Ivana Petraša i ++ iz ob.
11 sati pro populo (sveta krizma)
18 sati NEMA MISE

>>> Župni listić br. 508 (PDF)

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s