3. uskrsna nedjelja A

3. USKRSNA NEDJELJA - A - 2017.
 Dj 2,14.22-33; Ps 16,1-2a.5.7-11; 1Pt 1,17-21; Lk 24,13-35

Čitanje svetog Evanđelja po Luki

Onog istog dana – prvog u tjednu – dvojica Isusovih učenika putovala su u selo koje se zove Emaus, udaljeno od Jeruzalema šezdeset stadija. Razgovarahu međusobno o svemu što se dogodilo.

I dok su tako razgovarali i raspravljali, približi im se Isus i pođe s njima. Ali prepoznati ga – bijaše uskraćeno njihovim očima. On ih upita: »Što to putem pretresate među sobom?« Oni se snuždeni zaustave te mu jedan od njih, imenom Kleofa, odgovori: »Zar si ti jedini stranac u Jeruzalemu te ne znaš što se u njemu dogodilo ovih dana?«

A on će: »Što to?« Odgovore mu: »Pa ono s Isusom Nazarećaninom, koji bijaše prorok – silan na djelu i na riječi pred Bogom i svim narodom: kako su ga glavari svećenički i vijećnici naši predali da bude osuđen na smrt te ga razapeli. A mi se nadasmo da je on onaj koji ima otkupiti Izraela. Ali osim svega toga ovo je već treći dan što se to dogodilo. A zbuniše nas i žene neke od naših: u praskozorje bijahu na grobu, ali nisu našle njegova tijela pa dođoše te rekoše da su im se ukazali anđeli koji su rekli da je on živ. Odoše nato i neki naši na grob i nađoše kako žene rekoše, ali njega ne vidješe.«

A on će im: »O bezumni i srca spora da vjerujete što god su proroci navijestili! Nije li trebalo da Krist sve to pretrpi te uđe u svoju slavu?« Počevši tada od Mojsija i svih proroka, protumači im što u svim Pismima ima o njemu. Uto se približe selu kamo su išli, a on kao da htjede dalje. No oni navaljivahu: »Ostani s nama jer zamalo će večer i dan je na izmaku!« I uniđe da ostane s njima.

Dok bijaše s njima za stolom, uze kruh, izreče blagoslov, razlomi te im davaše. Uto im se otvore oči te ga prepoznaše, a on im iščeznu s očiju. Tada rekoše jedan drugome: »Nije li gorjelo srce u nama dok nam je putem govorio, dok nam je otkrivao Pisma?«

U isti se čas digoše i vratiše u Jeruzalem. Nađoše okupljenu jedanaestoricu i one koji bijahu s njima. Oni im rekoše: »Doista uskrsnu Gospodin i ukaza se Šimunu!« Nato oni pripovjede ono s puta i kako ga prepoznaše u lomljenju kruha.

Riječ Gospodnja.

Priča o Božjem milosrđu: “Nebo na bodove”

Neka se dobra kršćanka pojavila na nebeskim vratima. Bijaše jako uplašena. Sveti ju je Petar srdačno primio, ohrabrio je, ali i ozbiljno upozorio: “Za ulazak u nebo treba imati stotinu bodova”.

Žena je počela nabrajati: “Bila sam vjerna svomu mužu cijeloga života. Kršćanski sam odgojila svoju djecu – nije neki velik uspjeh, ali učinila sam sve što sam mogla. Dvadeset i dvije sam godine podučavala vjeronauk, radila sam u misijama kao volonterka i vodila župni karitas. Strpljivo sam podnosila osobe oko sebe, osobito župnika i svoje ukućane…”.

Kad je zastala da predahne, sveti će joj Petar: “Dva i pol boda!”. Žena je počela strepiti. Zatim je nastavila: “Ah da, dohranila sam svoje roditelje, oprostila sestri s kojom se bijah posvađala oko ostavštine. Zatim, nikada nisam propustila nedjeljnu misu, osim kad su mi se djeca rađala. Dolazila sam na korizmene propovijedi i na duhovne obnove, redovito molila jutarnje i večernje molitve, a u svibnju i krunicu…”.

“To su tri boda!” – sveti će Petar. Žena bijaše očajna. “Samo tri boda?! Kako se uopće može doći do stotine?” Sa suzama u očima, drhtavim će glasom ona: “Ako je tako, onda me može spasiti jedino Božje milosrđe!”

“Sto bodova!” – poviče sveti Petar. Milosrdan je i milostiv Gospodin, spor na srdžbu i vrlo dobrostiv… Jer kako je nebo visoko nad zemljom, dobrota je njegova s onima koji ga se boje… Kako se otac smiluje dječici, tako se Gospodin smiluje onima što ga se boje. Jer dobro zna kako smo sazdani, spominje se da smo prašina.” (Ps 103)

Bruno Ferrero

Župne obavijesti

 • Danas je 3. uskrsna nedjelja.  Mise su 9, 11 i 18 sati.
 • Tisak: Glas koncila.
 • Počinje mjesec svibanj koji je posvećen Blaženoj Djevici Mariji. Naša je crkva posvećena Gospi, prije mise molimo krunicu, a pod misom imamo kratko razmišljanje.
 • U utorak u 19 sati bit će sastanak s prvopričesnicima i njihovim roditeljima. Završni su dogovori, sve Vas očekujemo. Treba preuzeti i haljinice…
 • U utorak i četvrtak je župni vjeronauk za krizmanike u 11 sati.
 • U petak je prvi petak, obilazimo bolesne i nemoćne…
 • U subotu u 10:30  je sastanak s ministrantima.
 • U subotu u 11 sati nastavlja rad Mala Frama (Framica).
 • Čišćenje molitvenih prostora u subotu od 14 do 15 sati organizira Boja Franjić. Svi ste pozvani pomoći.
 • U nedjelju na misu u 11 sati pozivamo krizmanike i njihove roditelje, a poslije mise bit će sastanak s njima. Krizma je blizu.
 • Naša župa organizira u subotu, 13. svibnja hodočašće u Bleiburg. Cilj je hodočašća odavanje počasti i očuvanje spomena na bleiburške žrtve Križnog puta. Tko želi putovati, treba se prijaviti najkasnije do četvrtka, 11. svibnja. Polazak je autobusom u 5:30 ispred Društvenog doma u Sesvetskoj Sopnici, a povratak u popodnevnim satima. Cijena puta je 60 kuna po osobi. Uplate molimo prilikom prijave!

Ženidbeni navještaj

 • Ženi se Dejan Miškić Domislić, rođen 14.2.1985. u Brčkom, sin Smiljana i Dragice r. Krnjić, iz VII. Retkovca 103 i Magdalena Bravić, rođena 5.1.1988. u Slavonskom Brodu, kći Bore i Mare r. Mijatović iz VII. Retkovca 103. Mladić i djevojka vjenčat će se 6.5.2017.

Misne nakane, 1.-7. svibnja

datum svetac sat nakana
ponedjeljak, 1.5. Josip radnik 18 sati za ++ Matu, Stipu i Jasminku Mandić
utorak, 2.5. Atanazije (8. utorak sv. Anti) 18 sati za + Mariju Prelog i ++ iz ob. Ramljak, Prelog i Drdić
na čast sv. Anti za zdravlje jedne osobe
za ++ Mariju i Miroslava Erdeljija te Zdenku Fabijanec
za ++ Katicu i Stjepana Kataneca te ++ iz ob. Cvrk
za + Marka Jokanovića
na nakanu ob. Mikulić
za + Filipa Tolića i ++ iz ob.
za ++ iz ob. Knežević
za ++ iz ob. Krajinović
za + Maru Ždravac
za + Vladimira Mičika i ++ iz ob. te Milku Labaš i ++ iz ob.
za ++ Antu i Jozefinu Sokolović
na nakanu sv. Anti
na nakanu sv. Anti
za duše u čistilištu
za + Nikolu Katalinića
za zdravlje jedne osobe
za ++ Antuna, Martu, Anđu, Antu i Mandu Andrijanić
za ++ Stjepana Zrinskog i Milana Korkuta
za zdravlje jedne osobe
za duše u čistilištu
za ++ Anticu, Đurđu, Benku i Josipa Gaćinu
za ++ Vlatka i Blaža Mioča
na nakanu darovatelja
na nakanu darovatelja
na nakanu darovatelja
srijeda, 3.5. Filip i Jakov 18 sati za ++ Ivana, Ružu, Velinku, Stipu i Marka Anušića te ++ iz ob. Anušić i Mlinar
četvrtak, 4.5. Florijan mučenik 18 sati za + Milku Olić
petak, 5.5. Anđelko 18 sati za ++ Katicu i Ivana Čerbu
subota, 6.5. Dominik Savio 18 sati za mladence
nedjelja, 7.5. 4. uskrsna A; Nedjelja Dobrog Pastira 9 sati za ++ Anicu Dolibašić i Maru Čičak
11 sati pro populo
18 sati za ++ Ivana, Katu i Andriju Bilić

>>> Župni listić br. 507 (PDF)

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s