2. uskrsna nedjelja A

2. USKRSNA NEDJELJA - A - 2017.
Dj 2,42-47; Ps 118,2-4.13-15.22-24; 1Pt 1,3-9; Iv 20,19-31

Kad bî uvečer onoga istog dana, prvog u tjednu, dok su učenici u strahu od Židova bili zatvorili vrata, dođe Isus, stane u sredinu i reče im: »Mir vama!« To rekavši, pokaza im svoje ruke i bok. I obradovaše se učenici vidjevši Gospodina.

Isus im stoga ponovno reče:
»Mir vama!
Kao što mene posla Otac
i ja šaljem vas.«

To rekavši, dahne u njih i kaže im:
»Primite Duha Svetoga.
Kojima otpustite grijehe,
otpuštaju im se;
kojima zadržite,
zadržani su im.«

Ali Toma zvani Blizanac, jedan od dvanaestorice, ne bijaše s njima kad dođe Isus. Govorili su mu dakle drugi učenici: »Vidjeli smo Gospodina!« On im odvrati: »Ako ne vidim na njegovim rukama biljeg čavala i ne stavim svoj prst u mjesto čavala, ako ne stavim svoju ruku u njegov bok, neću vjerovati.«

I nakon osam dana bijahu njegovi učenici opet unutra, a s njima i Toma. Vrata bijahu zatvorena, a Isus dođe, stade u sredinu i reče: »Mir vama!«

Zatim će Tomi: »Prinesi prst ovamo i pogledaj mi ruke! Prinesi ruku i stavi je u moj bok i ne budi nevjeran nego vjeran.« Odgovori mu Toma: »Gospodin moj i Bog moj!« Reče mu Isus:
»Budući da si me vidio, povjerovao si.
Blaženi koji ne vidješe, a vjeruju!«

Isus je pred svojim učenicima učinio i mnoga druga znamenja koja nisu zapisana u ovoj knjizi. A ova su zapisana da vjerujete: Isus je Krist, Sin Božji, i da vjerujući imate život u imenu njegovu.

Veliki vjernik

Veliki je vjernik onaj koji za sebe to kaže i pritom ne misli da laže sebe i druge. Veliki je vjernik onaj koji kaže da se on i kod kuće može moliti i da za to ne treba ići u crkvu. Veliki vjernik uzima nedjelje za lov, balote, športske priredbe, kafiće… Jedini put kad će zaviriti u crkvu je polnoćka da se, eto, ne zaboravi stari obiteljski običaj.

Veliki vjernik će o Božiću blagosloviti kuću, svećeniku udijeliti novčani dar i držati da je tako podmirio sve svoje obaveze prema Bogu i prema Crkvi. Veliki vjernik objesi lice i hvali se kako posti, a to moraju znati svi njegovi u kući i na radnom mjestu. Veliki vjernik ne mrsi, ali zato kod njega strada dobra riba.

Veliki vjernik na sprovode dođe do crkve, ali ne ulazi u crkvu. Veliki vjernik ne zna kad na svetoj misi treba stajati, kleknuti ili što odgovoriti na zazive. Veliki vjernik dođe u crkvu sa žvakom u ustima. Velikom vjerniku zna zazvoniti mobitel u crkvi. Veliki vjernik traži Boga onda kad mu treba, a kad mu ne treba, drži se onoga: “Ne smetaj ti, Bože, meni – neću ni ja tebi!”.

Veliki vjernik za crkvena svadbena slavlja odijeva se kao da ide na plažu. Velikom vjerniku sveta misa za njegove potrebe mora biti služena kad on hoće, a ne kad se može. Veliki se vjernik čudi kako se njegovo dijete ne može pričestiti i krizmati, a on je već kupio odojke, a prije toga nije uopće upitao je li njegovo dijete pohađalo vjeronauk i je li on ikada došao na roditeljski sastanak.

Veliki vjernik ne zna da onaj koji nije crkveno vjenčan i ne živi s Crkvom ili nedolično živi ne može biti kum. Veliki je vjernik uvijek bolji od onih koji “ližu oltare”. Veliki je vjernik papskiji od samoga pape. On bi mnogo toga mijenjao, ali sebe nikako. Veliki vjernik ne zove svećenika svojim bolesnima, ostarjelima ili nemoćnim ukućanima jer bi se oni mogli prestrašiti i pomisliti kako im dolaskom svećenika smrt već stoji na vratima.

Veliki vjernik za sebe govori da je “veliki vjernik” zato što on to baš – nije!

preuzeto iz listića župe Sv. Franje Ksaverskog – Vugrovec

Prometna nesreća

Neka se mlada žena vraćala autom s posla. Vozila je pažljivo jer je auto bio nov, dan ranije kupljen pretežno muževom ušteđevinom. On se dugo mnogočega odricao da bi si mogao takvo što priuštiti.

Na jednom križanju ona je bila pomalo neodlučna i udarila je svojim blatobranom u branik drugog automobila. Nesretnica je udarila u plač. Kako će to reći mužu? Vozač drugog automobila bio je ljubazan, ali je zahtijevao da razmijene podatke.

Žena je tražila dokumente u velikoj žutoj omotnici i usput pronašla komadić papira na kojem je čvrstim muškim rukopisom bilo napisano: “U slučaju prometne nesreće… sjeti se, dušo, ja volim tebe, a ne auto!”

Pamtimo dobro: važni su ljudi, a ne stvari. Koliko toga poduzimamo da sačuvamo stvari, strojeve, kuće, poduzeća, materijalne pothvate! Kad bismo toliko vremena i pažnje posvetili ljudima, svijet bi drukčije izgledao.

Bruno Ferrero: “Ponekad je dovoljna sunčeva zraka”

Župne obavijesti

  • Danas je 2. uskrsna nedjelja.  Mise su 9, 11 i 18 sati.
  • Tisak: Glas koncila.
  • Večeras poslije mise i u srijedu u 20:30 sastanak je s mladima koji su se prijavili za Susret hrvatske katoličke mladeži u Vukovaru.
  • U utorak je sveti Marko, misa je samo u 18 sati.
  • U srijedu poslije mise je Skupština OFS-a.
  • Polazak mladih koji idu u Vukovar je u subotu u 12 sati sa župnog parkirališta.
  • Čišćenje molitvenih prostora u subotu od 14 do 15 sati organizira Sonja Batinić.

Ženidbeni navještaji

  • Ženi se Niko Paljetak, rođen 11.11.1989. u Dubrovniku, sin Marka i Jelice r. Šimunović, iz Dubrovnika i Matijana Ćulap, rođena 25.4.1985. u Zagrebu, kći Marka i Slavice r. Pavić iz Gajeve 2b. Mladić i djevojka vjenčat će se 29. travnja.
  • Ženi se Petar Antunović, rođen 2.4.1990. u Münchenu (Njemačka), sin Ante i Lucije r. Mrkonjić, iz Münchena i Andrea Ćosić, rođena 6.9.1993. u Siegenu (Njemačka), kći Dragana i Finke r. Relota iz Siegena. Mladić i djevojka vjenčat će se 30. travnja.

Misne nakane, 24.-30. travnja

datum svetac sat nakana
ponedjeljak, 24.4. Fidelis 18 sati za + Stjepana Bingula
utorak, 25.4. Marko evanđelist (6. utorak sv. Anti) 18 sati za + Matu Sudara
za + Anicu Mandir
na čast sv. Anti za zdravlje jedne osobe
za + Marka Ćuru
za + Marka Bojića te Petra i Maru Filipović
za ++ Ivu i Peru Radošević
za + Marka Jokanovića
na nakanu ob. Mikulić
za mir u obitelji
za + Marka Zucića
za ++ Mihaela i Franjicu Grivić
za ++ Delfu i Nikolu Živkova te Lajoša Kuruca
za ++ Marijana, Marku i Lucu Lacić
za ++ Stipu i Ivku Botić te fra Stipu Pavličevića
na nakanu
na nakanu ob. Mijić
za + Ivana Krajinovića
za + Evicu Majcen
srijeda, 26.4. Kleto 18 sati za + Nikolu Brekala
četvrtak, 27.4. Jakov Zadranin 18 sati za ++ Marijana i Ružu Antunović te ++ iz ob. Antunović i Bošnjak
petak, 28.4. Petar Chanel 18 sati za ++ Katu i Iliju Matića
subota, 29.4. Katarina Sijenska 18 sati na nakanu
nedjelja, 30.4. 3. uskrsna A; Pio V. papa 9 sati za ++ iz ob. Pavić i Privara
11 sati pro populo
18 sati za + Ružu Šimunović

>>> Župni listić br. 506 (PDF)

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s