FOTO: Stotine vjernika proslavile svetkovinu Gospe od anđela

U srijedu, 2. kolovoza, na svetkovinu Svete Marije Anđeoske, u franjevačkoj povijesti poznatijoj kao Porcijunkula, u samostansko-župnoj crkvi u Sesvetskoj Sopnici okupio se velik broj vjernika i štovatelja Gospe od Anđela, kao i brojni hodočasnici i prijatelji pristigli iz drugih zagrebačkih župa.

Proslavi ovogodišnjeg Gospinog blagdana i župnog patrona prethodila je duhovna priprava kroz slavlje trodnevnica koje je predvodio sopnički župnik fra Zdravko Dadić. Tih večeri okupljali su se okupljali vjernici i hodočasnici na pokorničko bogoslužje, krunicu svetog Franje i prigodna razmatranja marijanskih pobožnosti, obavljanje zavjeta i mise s prigodnim nagovorima.

Prvi dan trodnevnice bila je duhovna obnova za mlade, drugi dan duhovna obnova obitelji, a treći dan tema oprosta s posebnim naglaskom na dobivanje Porcijunkulskog oprosta. Posebnost je ovog blagdana potpuni oprost od vremenitih kazni koji se može dobiti uz propisane uvjete: pohoditi crkvu, pristupiti sakramentu svete ispovijedi, pričestiti se te izmoliti Očenaš, Zdravomariju, Slava Ocu i vjerovanje na nakanu Svetog Oca.

Na sam blagdan Gospe od Anđela u srijedu, jutarnju misu u 9 sati predvodio je fra Stipo Karajica, župni vikar. Središnje svečano euharistijsko slavlje u 18 sati predslavio je mons. Zlatko Koren, župnik u zagrebačkoj župi Svetog Blaža, a suslavili su gvardijan samostana Svetog Ilije u Zagrebu fra Božo Lujić, bivši dekan sesvetsko-vugrovečki, sada župnik u Vugrovcu vlč. Filip Lucić, župnik župe Dobri Pastir u Brestju vlč. Ivan Filipčić, sopnički župnik fra Zdravko Dadić, trajni đakoni Božidar Hadaš i Ivan Markulin,  drugi svećenici iz susjednih župa te nekoliko članova OFS-a, Frame i žena obučenih u narodne nošnje svojih zavičaja.

Misi i proslavi nebeske zaštitnice ove župe nazočila je i Zlata Trošelj, izaslanica gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića sa suradnicima, dopredsjednik Gradske četvrti Sesvete Dražen Markota te nekoliko predstavnika zavičajnih udruga iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Misno slavlje je skladnim sviranjem i pjevanjem marijanskih pučkih pjesama uzveličao mješoviti župni zbor pod ravnanjem gđice Petre Rehak. U nadahnutoj homiliji je propovjednik mons. Koren, kao višegodišnji župnik i rektor Nacionalnoga marijanskog svetišta u Mariji Bistrici govorio o značenju ove svetkovine kroz povijest, kao i svih drugih svetkovina vezanih uz Mariju Majku Božju, zatim je govorio o značenju oprosta, posebno o značenju porcijunkulskog oprosta za ondašnje prilike te vjernike i štovatelje Majke Božje današnjeg vremena.

Na kraju misnog slavlja je sopnički župnik i definitor Bosne Srebrene fra Zdravko Dadić izrekao riječi dobrodošlice, blagdansko-imendanske čestitke vjernicima župe i zahvale okupljenim vjernicima, hodočasnicima, dobročiniteljima i prijateljima župe, posebno predslavitelju euharistijskog slavlja mons. Korenu i pozvao okupljene nakon misnog slavlja i blagoslova na nastavak druženja i slavlja ovogodišnje župne svetkovine uz pripremljenu gozbu kršćanskih agapa ljubavi i zajedništva u kriptu crkve, a svećenike i uzvanike u samostansku blagovaonicu na večeru.

fra Stipo Karajica

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s