FOTO: X. nacionalni seminar za voditelje formacije i odgovorne u bratstvu Frame

Deseti nacionalni seminar Frame za voditelje formacije i odgovorne u bratstvu Frame održan je u Varaždinu od 21. do 25. kolovoza pod geslom “Osluškujući i vršeći Božju volju”. Na seminaru se okupilo oko 70 framaša iz cijele Hrvatske, među kojima i predsjednica Frame Sesvetska Sopnica Marta Vrgoč te potpredsjednica Marija Radoš.

Framaši su kroz razna predavanja i radionice nastojali izgraditi sami sebe kako bi znali na koji način treba voditi i animirati bratstvo za kojega su odgovorni. Na njihovom kratkom, ali svakako korisnom putu ohrabrenja pomogla su razna predavanja koja svakoga potiču da se zapita o važnosti obećanja, kao i o ozbiljnosti onoga što smo poslani činiti.

Za jednog mladog, nesavršenog čovjeka pomalo je zastrašujuća pomisao da je on odgovoran za vođenje bratstva koje bi trebalo slijediti savršeni put, put Krista. Potrebno je brinuti se za bratstvo i njegov rast, kao i za rast i duhovnost svakog framaša pojedinačno, a to zasigurno izaziva osjećaj nesigurnosti i pitamo se jesmo li uopće sposobni činiti ono što je za nas domislio Gospodin.

Kako je seminar išao dalje, tako se i taj strah u svakome od nas pomalo gasio i postali smo svjesni toga da je Frama Božja, a ne naša. To bi značilo da sebe shvaćamo isključivo kao oruđa kroz koja Bog djeluje i da sve što činimo ne činimo mi, nego Bog kroz nas. Ono što možemo i najviše i trebamo činiti jest moliti za svoje bratstvo. Kažu da volimo nekoga onoliko koliko i molimo za njega, a ako je molitva mjera ljubavi – koliko onda ja uistinu volim ljude oko sebe?

Ono čega smo se još dotaknuli na ovom seminaru i o čemu nam je govorio jedan od predavača jest problematika vremena. Svakome od nas Bog je podijelio neke darove, a možda najveći dar kojeg nam je Bog svima dao upravo je vrijeme. Kako gledamo na to vrijeme koje toliko brzo odmiče i što činimo s njim? Iskorištavamo li ga na pravi način ili ga zakopavamo misleći da ćemo ga jednom kasnije moći dobro iskoristiti? Hoćemo li onda to vrijeme zakopati baš kao i mladić iz prispodobe o talentima koji zakopava svoje ili ćemo od tog vremena napraviti nešto i vratiti ga Bogu u potpunosti iskorištenim za činjenje dobra u svome životu?

Osim predavanja, slušali smo i jedni druge te razmjenjivali iskustva iz svojih mjesnih i područnih bratstava. Postoje slični problemi koje svako bratstvo ima, ali zajedničkim snagama pokušali smo doći do rješenja za stvari koje nas muče. Razmatranjem smo došli do zaključka da postoji problem u aktivnosti framaša koja često zna biti uspavana, stoga je naš zadatak probuditi njihove interese kako bismo svi zajedno bolje funkcionirali.

Veliku vrijednost za sva mjesna bratstva imaju framaši koji su duže vremena u Frami. Oni svojim iskustvom i svime što su kroz te godine u Frami primili najbolje svjedoče mladim framašima kako Frama nije samo usputna stanica u njihovoj izgradnji, nego da ih oblikuje za izazove koje im donosi život. Upravo zbog toga trebamo poticati starije framaše da ostanu u Frami i ukazati im na to koliko je njihova uloga u bratstvu bitna.

Također smo utvrdili kako je bitno da nas se u našoj okolini, ali i u svijetu prepozna. Potrebno je više djelovati i pomagati ljudima u potrebi i tako iskazivati naše framaštvo. Ne smijemo davati svijetu dojam da smo zatvorena skupina koja prihvaća i želi samo određene ljude, nego da smo otvoreni prema svakom mladom čovjeku koji želi pronaći svoj životni poziv i koji je s nama spreman odazvati se na svaki poziv dobra.

Marta Vrgoč

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s