FOTO: Održan godišnji susret raseljenih Jajčana u Zagrebu

Franjevci i vjernici naše župe i ove su godine bili domaćini godišnjeg susreta raseljenih vjernika jajačke doline. Pod pokroviteljstvom Skupštine Grada Zagreba u nedjelju, 8. listopada 2017. organizirani su godišnji susreti raseljenih vjernika i prijatelja jajačke doline.

Svečano euharistijsko slavlje u 11 sati u samostansko-župnoj crkvi predvodio je fra Anto Šimunović, gvardijan samostana sv. Luke i župnik u Jajcu, uz suslavlje sopničkog župnika fra Zdravka Dadića i samostansko-župnog vikara fra Stipe Karajice.

U propovijedi je fra Anto naglasio važnost očuvanja kulturno-povijesnog naslijeđa pojedinca i naroda u cijelosti te svijesti o porijeklu, posebice u teškim povijesnim razdobljima kao što je bio pad Bosne 1463. godine poput biblijskih stradanja. U takva vremena narod bi, ojačan vjerom i strpljenjem, pronalazio put do slobode, ali danas se susrećemo s drugim nevidljivim izazovima koji su opasnost za nacionalni identitet.

Misa je slavljena za sve stradale, ubijene, nestale i pokojne iz jajačke doline, a misno slavlje je skladnim pjevanjem liturgijskih pjesama uzveličao mješoviti župni zbor pod ravnanjem Petre Rehak. Misnom slavlju i ovogodišnjim susretima raseljenih Jajčana u Zagrebu nazočili su i brojni uglednici i gosti iz društvenog, javnog i političkog života Zagreba, Hrvatske i Jajca, kao i predstavnici drugih zavičajnih udruga Rame, Kotor Varoša, Gruda, Banja Luke, Uskoplja, Prstena i Bosanske Posavine.

Na kraju misnog slavlja okupljenima su se obratili domaći sopnički župnik fra Zdravko Dadić i ispred organizatora predsjednik Udruge jajačkih Hrvata u Zagrebu Anto Brtan, koji su zahvalili okupljenim Jajčanima i nazočnim vjernicima, posebno izaslanstvu pristiglom iz Jajca, na čelu s predsjednikom općinskog Vijeća Ivi Šimunoviću te ih pri tome podsjetili da ne zaboravljaju veze s rodnim zavičajem.

Nakon misnog slavlja druženje, prigodan domjenak i program nastavio se u kripti crkve, a za ovu su ga prigodu organizirali vodstvo Jajačke Udruge i prijatelji. Druženje je nastavljeno u veselom raspoloženju, radostan napjev jajačkih pjesama čuo se sve do kasnih večernjih sati.

A. Maras

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s