FOTO: Vjernici iz Sesvetske Sopnice posjetili župe Bosanske Posavine

Dvadesetdevetu nedjelju kroz godinu, od davnine poznatu kao Misijska nedjelja, franjevci i skupina vjernika župe B.D. Marije Anđeoske proslavili su u župama samostanskih područja Dubrave i Tolisa u Bosanskoj Posavini.

Njih tridesetak, sa župnikom fra Zdravkom Dadićem i župnim vikarom fra Stipom Karajicom, sudjelovali su u subotnjim i nedjeljnim misama s tamošnjim svećenicima i vjernicima razmišljajući i dajući svoj doprinos duhovno-materijalnim potrebama braće i sestara u dalekim afričkim zemljama.

U prijepodnevni subotnji dan su posjetili župe Donju i Gornju Tramošnicu (fra Zdravkovu rodnu i krsnu župu), gdje su od mjesnih župnika fra Joze Puškarića i fra Pere Baotića saznali o stanju i životu vjernika na ovim područjima, otkuda su brojni vjernici katolici prije više od 25 godina morali zbog ratnih neprilika napustiti svoja ognjišta i poći u nepoznato. I nakon svih ovih godina od završetka rata i dalje su uvjeti života dosta teški, nesigurni i nema ozbiljnijih pomaka u povratku prognanih i izbjeglih osoba na svoja ranija prebivališta.

Poslijepodnevno vrijeme bilo je predviđeno za posjet Tolisi, najstarijem duhovno-povijesnom središtu ovog dijela Bosanske Posavine, gdje je u samostansko-župnoj crkvi Uznesenja B.D. Marije slavljena večernja sveta misa, koju je predslavio toliški gvardijan fra Mario Jurić u zajedništvu sa samostanskom subraćom i subraćom iz Hrvatske te okupljenim vjernicima.

Nakon mise gosti su obišli samostansku knjižnicu i muzej i doznali iz prve ruke o važnim povijesno-kulturnim tragovima na ovim prostorima. Nakon sadržajnog hoda i puta, zajedničkog objeda i počinka prvi dan je priveden kraju, a rani nedjeljni sati iskorišteni su za pohod samostanu i župi u Dubravama, gdje su domaći fratri goste iz Hrvatske upoznali sa stanjem i životom vjernika, kao i drugih žitelja na ovom području. Poslije posjete i obilaska crkve, samostana, muzeja i knjižnice, gosti su imali prigodu ući i razgledati galeriju Šimun s bogatom zbirkom umjetničkih slika i drugih vrijednih eksponata.

Nedjeljna pučka misa u župi Sv. Antuna Padovanskog u Boću, nedaleko od Brčkog, bilo je središnje misno okupljanje i proslava Misijske nedjelje, koje je u prepunoj crkvi vjernika predslavio župnik fra Zdravko Dadić, uz suslavlje domaćeg župnika vlč. Filipa Maršića i sopničkog samostansko-župnog vikara fra Stipe Karajice.

Vlč. Maršić na početku misnog slavlja srdačno je pozdravio sve nazočne, kako domaće vjernike tako i goste pristigle iz Hrvatske, zahvalivši posebno svećenicima franjevcima uz čiju potporu i prijedlog je do ovog susreta i došlo, što za njega i za preostale vjernike na ovom području jako puno znači.

“Sveta misa i druženje najbolje su posvjedočili kako se s malo truda i volje mogu ostvariti lijepi i pamtljivi susreti, kojih u sadašnjim vremenima sve veće otuđenosti i sivila nedostaje. Susreti rađaju sreću u čovjeku, oni povezuju ljude, ostvaruju nove kontakte ili se stari učvršćuju, a sve na najljepši mogući način, pjesmom u slavu i zahvalu Bogu i bližnjemu. Vjerujemo da će ovakvih susreta biti više i da će postati tradicija”, čulo se iz usta mnogih nakon mise i za vrijeme druženja u dvorištu župe u Boću.

Nakon zajedničkog objeda i fotografiranja posjetili smo franjevce i župu Sv. Franje Asiškog u Gornjem Zoviku, zahvalili ljubaznim domaćinima na lijepom prijemu te ih pozvali da i oni sa svojim vjernicima uzvrate posjet samostanu i župi u Sesvetskoj Sopnici i Zagrebu.

tekst i fotografije: Ilija Pranjić

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s