FOTO: Naši framaši organizirali školu animatora s Framom Majka Božja Lurdska

“Dođi i vidi” (Iv 1,46) bilo je geslo međumjesne škole animatora Frame Sesvetska Sopnica i Frame Zagreb-Majka Božja Lurdska koja se održala u subotu, 11. studenoga na području župe B.D. Marije Anđeoske u Sesvetskoj Sopnici.

Voditelji škole bili su fra Josip Pavlović, bogoslov sa zagrebačkog Kaptola, te bivša vijećnica Zagrebačkoga područnog bratstva Frame Mirna Alvir, nekadašnja članica Frame Zagreb-Siget.

Interes za sudjelovanjem na ovom susretu bio je doista velik, sudjelovalo je 22 braće i sestara, od kojih je nekolicina školu animatora prošla po drugi put i svoja iskustva prenijela mlađima.

Kroz petosatni program polaznici škole prisjetili su se što znači biti animator u konkretnom vjerničkom životu (Agape, Navjestitelj, Iskustvo, Molitva, Akcija, Talenti, Odgovornost, Radost) te dali definicije glagola “animirati”, koji u svojoj suštini znači “dati dušu”, odnosno “dati život”. Upravo su animatori ti koji trebaju “dati dušu” susretima Frame, pripremajući se za njih odgovorno i osluškujući potrebe bratstva.

Bilo je tu prilike i za provjerom znanja kroz ispit koji su osmislili voditelji škole, a odnosio se na Bibliju, život svetog Franje te neformalne stvari u našemu području.

Rad u skupinama bio je bitna sastavnica programa. Framaši su prvo, na temelju ulomka iz Evanđelja po Ivanu koji govori o tome kako je Filip pozvao Natanaela, a ovaj spoznao Isusa, sastavili jedan framaški susret ili njegov dio.

Nakon temeljitog iščitavanja ulomka i njegovih poruka koje se odnose na animatora, kroz anamnezu, inače specifičnu za medicinu, sestra Mirna istaknula je važnost informiranja o raznim aspektima života Isusa, svetog Franje i naših braće i sestara u Frami koje bismo trebali poznavati.

Kroz priču o Isusu i Samarijanki, još jednu iz Evanđelja po Ivanu, u radu po skupinama osmišljavali smo susrete koji bi bili prikladni za naša mjesna bratstva i komentirali ih.

Prvi dio programa završili smo podjelom diploma novim animatorima, a potom smo se preselili u župnu crkvu na svetu misu. Ovu školu animatora zaključili smo klanjanjem koje je predvodio fra Ivan Đuzel, duhovni asistent Frame Zagreb-Majka Božja Lurdska, a pjesmom animirao Zbor Anima Una.

“Dođi i vidi” misija je svih nas vjernika – pozivati ljude na susret s Isusom, a s tom mišlju novi animatori započet će nove ili nastaviti stare službe u svojim mjesnim bratstvima. Neka ih Gospodin blagoslovi u svemu što budu činili!

Josip Tolić, Frama Sesvetska Sopnica

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s