Poziv: Naša župa suorganizator je velikog događaja “Kulturno-vjerska baština Hrvata u Bosni i Hercegovini”

Dragi župljani i drugi vjernici, pozivamo vas na dvodnevnu manifestaciju pod nazivom “Kulturno-vjerska baština Hrvata Bosne i Hercegovine” u Zagrebu 7. i 8. srpnja 2018. na kojoj sudjeluju članovi zajednica, kulturno-umjetničkih društava, klubova, udruga i vjernici župa porijeklom iz Bosne i Hercegovine sa sjedištem u Hrvatskoj.

Organizatori su: Hrvatska matica iseljenika, Udruga bosanskih Hrvata Prsten, Župa B.D. Marije Anđeoske i Zajednica Hrvata Bosne i Hercegovine – udruge, klubovi i društva, a geslo susreta je “Vratimo nadu zavičaju”.

Pokrovitelji su Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Grad Zagreb i gradonačelnik Milan Bandić.

Program:

Subota 7. srpnja 2018.
– 21.00 sat – Gornjogradska ljetna pozornica, Trg svete Katarine
Svečana smotra tradicijske kulture, nošnje, umjetnosti i običaja kroz pjesmu i ples

Nedjelja 8. srpnja 2018.
– 11.00 sati – samostansko-župna crkva B.D. Marije Anđeoske u Sesvetskoj Sopnici, Euharistijsko slavlje – predslavi kardinal Vinko Puljić, vrhbosanski nadbiskup; nastupi zborova i kulturno-umjetničkih društava iz Bosne i Hercegovine.

Dani Kulturno-vjerska baština Hrvata Bosne i Hercegovine, Zagreb 2018. priređuju se s ciljem međusobnog povezivanja u Hrvatskoj i šire, upoznavanje zajedničke tradicije, kulture i nošnje; unapređenje kulturnih, obrazovnih, gospodarsko-socijalnih i drugih životnih zanimanja raseljenih bosansko-hercegovačkih Hrvata, kao i pružanje potpore Hrvatima u BiH, posebno u jačanju i očuvanju nacionalnog, vjerskog i kulturnog identiteta.

Važno je čuvanje tradicijske kulture Hrvata u pojedinim zemljama, jer ta baština je vrijedna, ne samo zbog svoje raznolikosti i identitetske važnosti, nego i što tradicijski običaji, kako vjerski, tako i kulturni, često čuvaju vrlo stare sadržaje, pa i neke koje više ne nalazimo u Hrvatskoj ni u Bosni i Hercegovini.

Zanimanje za sudjelovanje na ovakvoj manifestaciji iskazali su predstavnici preko dvadeset zavičajnih Zajednica, udruga i klubova BiH-Hrvata u Hrvatskoj.

Pozivamo sve mlade koji imaju najmanje 15 godina da se prijave za volontiranje u župnom uredu ili na naš e-mail m.andeoska@gmail.com do nedjelje 1. srpnja.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s