FOTO: Mladi na izletu i svjedočanstvu vjere u Nizozemskoj

Tisuću i četiristo kilometara autobusom u jednom smjeru trajala je avantura četrdesetero mladih, većinom naših župljana, na putu do Nizozemske, na izlet i svjedočanstvo vjere u toj dalekoj nam zemlji.

Na poziv fra Miše Sirovine, voditelja Hrvatske katoličke misije u Rotterdamu, i uz pomoć donacija lokalnoga hrvatskog stanovništva, mladi su se zaputili u nesvakidašnju priliku upoznati zemlju tulipana, klompi i vjetrenjača i proslaviti blagdan svetog Ante Padovanskog s tamošnjim Hrvatima.

Pod vodstvom župnog vikara fra Stipe Karajice, nakon cjelonoćne i cjelojutarnje vožnje preko Slovenije, Austrije i Njemačke u petak i subotu, skupina je u subotu nešto iza 13 sati stigla u Zaandam, predgrađe Amsterdama, gdje je mogla vidjeti kako se proizvode klompe, kako izgledaju te famozne vjetrenjače i osjetiti dašak tradicionalnog života u toj kraljevini.

Uz pratnju naših mladih domaćina iz lokalnih hrvatskih obitelji, kao i fra Miše, mladi su se potom uputili u razgledavanje glavnoga nizozemskog grada Amsterdama i vidjeli njegove čarobne kanale i prekrasnu infrastrukturu, osjetivši usput kako je užurban život ovoga milijunskog grada u kojemu uglavnom dominiraju – bicikli.

Večernji dio prvog dana programa bio je rezerviran za svetu misu u kršćanskoj crkvi Dobrog Pastira u Amsterdamu koju je predvodio fra Stipo, domjenak te zajedničko gledanje utakmice između Hrvatske i Nigerije na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Rusiji.

Veseli nakon pobjede “vatrenih”, mladi su se autobusom zaputili prema Rotterdamu, gdje su ih dočekale obitelji koje su ih primile na prenoćište. U nedjeljno jutro, nakon doručka i (kratkoga) obilaska Rotterdama, famoznoga lučkog grada, mladi su proslavili središnje euharistijsko slavlje u rotterdamskoj katedrali Svetog Lovre i Svete Elizabete.

Puni dojmova, skupina se nakon ručka oprostila od svojih divnih domaćina i uputila prema Tilburgu, mjestu blizu granice s Njemačkom na završno misno slavlje i susret s još jednom zajednicom Hrvata. Napokon, nakon novog proputovanja Europom, u ponedjeljak oko podneva skupina hodočasnika sretno se vratila svojim domovima, Bogu zahvalna na ovoj jedinstvenoj prilici.

Josip Tolić

Više fotografija pogledajte na Facebook-stranici župe:

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s