Poziv: Obilježavanje 25 godina Kruha svetog Ante u Hrvatskoj

Ove se godine navršava 25 godina rada i postojanja franjevačke djelotvorne ljubavi i zauzetosti pod okriljem humanitarno-karitativne organizacije provincije Bosne Srebrene “Kruh svetog Ante”u Hrvatskoj. Tim povodom u subotu, 7. prosinca i nedjelju, 8. prosinca u Zagrebu se održava prigodni program.

U subotu, 7. prosinca od 11 sati u dvorani Hrvatske matice iseljenika (Trg Stjepana Radića 3, uz koncertnu dvoranu Vatroslav Lisinski) na rasporedu je svečana akademija, a dan poslije, također od 11 sati, u našoj župnoj crkvi svečana je sveta misa zahvale koju predvodi fra Jozo Marinčić, provincijal Bosne Srebrene. Tim povodom blagoslovit ćemo i postaje križnog puta autorice Blaženke Salavarde.

Službeno i javno djelovanje “Kruha svetog Ante” započelo je početkom 1992. prvo u Bosni i Hercegovini, a zbog ratnih okolnosti krajem 1993. i u Hrvatskoj, a nešto kasnije i u drugim zemljama Evrope i Australije i od tada pa sve do danas je uspješna misija pružanja pomoći ljudima-bližnjemu u nevolji.

Udruga ovakvo djelovanje baštini na povijesnoj, još iz 1896. tzv. “Bratovštine Kruha svetog Ante” i, s obzirom na to, s pravom se ubraja među najstarije humanitarno-karitativne udruge u Hrvata katolika.

U suradnji s drugim udrugama i društvima koje povezuju ista ili slična načela, kroza sve ovo vrijeme uspješno su provedeni značajni projekti na socijalno-humanitarnom i karitativnom planu; počevši od dopreme i pružanja pomoći siromašnim pojedincima, obiteljima, ratnim stradalnicima, izbjeglicama, povratnicima, studentima, bolesnicima, ranjenima, poplavljenima, pa sve do romske populacije, mjesnih, nacionalnih i rubnih zajednica i skupina kojima malo ili nitko nije pomogao ili ne pomaže.

Glavni ciljevi obilježavanja vrijedne obljetnice “Kruha svetog Ante” u Hrvatskoj jesu:

  • okupljanje na jednom mjestu svih dobročinitelja, suradnika, članova, volontera, prijatelja i korisnika pomoći,
  • zajednička valorizacija dosadašnjeg rada i rezultata,
  • međusobno povezivanje, upoznavanje i razmjena iskustava,
  • zajednička zahvala Bogu i dobrim ljudima na nesebičnom angažmanu i doprinosu i
  • poticaj i ohrabrenje oko iznalaženja novih snaga i vidova pomoći u ispunjavanju zajedničke i plemenite misije “dobro je činiti dobro” prema svakom čovjeku, a posebno ono(i)m(a) kojima je nevolja i neimaština svakodnevna stvarnost.

 

Jedna misao o “Poziv: Obilježavanje 25 godina Kruha svetog Ante u Hrvatskoj

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s