Duhovna obnova za štovatelje Gospe Kondžilske

Prva ovogodišnja duhovna obnova za članove molitvenih zajednica “Štovatelji Gospe Kondžilske” održana je u našoj župi u nedjelju 23. veljače na temu “Kršćanin, svjedok Kristov ili promatrač”.

Duhovnoj obnovi prethodilo je zajedničko euharistijsko slavlje s mjesnom župnom zajednicom vjernika u 11 sati koje je predvodio fra Stipo Karajica, samostansko-župni vikar i voditelj duhovne obnove. Duhovna obnova namijenjena je članovima molitvenih zajednica iz zagrebačkih župa koji se povremeno okupljaju te molitvom, duhovno-meditativnim sadržajima i konkretnim djelima ljubavi pronose i svjedoče slavu i čast Gospe Kondžilske iz župe Komušina u Bosni i Hercegovini.

Na kraju misnog slavlja okupljene je pozdravio domaćin, župnik i gvardijan fra Zdravko Dadić iskazavši radost zbog zajedničke pretkorizmene duhovne obnove osvjedočenih članova molitvenih zajednica s područja Zagreba i što su za domaćine svoga duhovnog okupljanja opet izabrali franjevce Bosne Srebrene u Zagrebu.

U uvodnom predavanju fra Stipo je svoje razmatranje temeljio na biblijskom odlomku iz Ivanova Evanđelja 1, 29-34 u kojem Ivan Krstitelj na Jordanu susreće Isusa i okupljenom narodu naviješta i svjedoči da je on uistinu Sin Božji i pravi Bog. To znači da i mi Boga možemo susresti i svjedočiti u svom svakodnevnom životu.

Naglasio je da Bog svakom čovjeku daje vrijeme potrebno za taj susret:

“Bog daje vrijeme koje ti je potrebno da se susretneš s Njime. On se ne ljuti što si često spor, što ne želiš, što nemaš volje. On je strpljiv i on te čeka. Daje ti i vrijeme za obraćenje. Vrijeme je u tvojim rukama, ti s tim vremenom raspolažeš.”

Jedno od ljepših, milosnih vremena za kršćanina jest vrijeme korizme, koje nam uskoro dolazi. Fra Stipo je potaknuo okupljene sudionike duhovne obnove da iskoriste predstojeće milosno vrijeme korizme i da u njemu budu apostoli nade, jer suvremeni svijet upravo takve osobe i kršćane treba, one koji neće biti samo puki promatrači, nego istinski svjedoci i navjestitelji Isusa Krista, njegovih riječi i djela, a kao izvrsni primjer naveo je njegovog preteču Ivana Krstitelja.

Nakon razmatranja, te kraće pauze uslijedila je zajednička diskusija i izmjena međusobnih razmišljanja na zadano Evanđelje i razmatranje duhovnika.

Duhovna obnova završena je zahvalom voditelja molitvene zajednice “Štovatelji Gospe Kondžilske” Luke Martića voditelju duhovne obnove fra Stipi Karajici na poticajnim riječima i razmišljanjima te ih sve pozvao na zajedničku druženje uz okrjepu u kriptu župne crkve koju si pripremili sudionici obnove u suradnji s domaćinima franjevcima.

tekst i fotografije: Ivo Galić

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s