Duhovna obnova i samostanski kapitul

U našoj su župi u srijedu, 12. veljače svećenici franjevci Bosne Srebrene, samostanskog područja Svetog Ilije održali prvi ovogodišnji samostanski kapitul i duhovnu obnovu. Na oba sadržaja sudjelovala su šestorica svećenika franjevca pastoralno angažirani u četiri administrativno pripadajuće župe (Gvozd, Križpolje, Sesvetska Sopnica i Vojnić): fra Tomislav Jurić, fra Juro Marčinković, fra Zdravko Dadić, fra Stipo Karajica, fra Božo Lujić i fra Ivo Bošnjak.

Susret je započeo zajedničkom molitvom i uvodnim pozdravom dobrodošlice gvardijana samostanskog područja fra Zdravka Dadića.

Tema duhovne obnove bila je “Franjevački red i karizma”, koju je predstavio samostansko-župni vikar fra Stipo Karajica, iz čijeg izlaganja su se mogle čuti glavne značajke franjevačkog reda kroz povijest i danas. Izneseni su smisleni poticaji za budući rad i život u samostanima i župama kao područjima boravka i rada svećenika franjevaca.

Nazočni su se složili kako je odabir teme aktualan i dobro priređen te kako treba učiniti sve da svaki čovjek, posebno svećenik bude zauzet radom i da radeći, uz molitvu, ostvaruje sebi i bližnjemu dobro i radost.

Nakon duhovne obnove održan je i prvi ovogodišnji samostanski kapitul, na kojemu su razmatrana pismena pastoralno-financijska godišnja izvješća sa župa kao pripomoć i smjernice upravi Provincije za organizaciju njihove predstojeće proljetne sjednice. Bilo je govora o prošloj godini u kojoj je dosta toga lijepog poduzeto i učinjeno na pastoralno-duhovnom, građevinskom i karitativnom planu, zatim sve većoj duhovnoj potrebi vjernika za primanje sakramenata, posebno sakramenata inicijacije.

Uza sve pozitivno istaknuto u prošloj godini, spomenuto je i još uvijek dosta teško ekonomsko, migrantsko stanje i nazaposlenost ljudi, zbog  čega se dosta vjernika, pa i cjelokupnih obitelji iz svih pobrojanih župa odlučilo na odlazak i iseljavanje u treće zemlje te je izražena nada da će se trend barem malo zaustaviti u ovoj godini. Razgovaralo se također i o pripremama mladih u župama za ovogodišnji Susret hrvatske katoličke mladeži koji će se održati u Zagrebu 9. i 10. svibnja.

Prva ovogodišnja duhovna obnova i slavlje kapitula svećenika franjevaca Bosne Srebrene samostanskog područja Zagreb završeni su u bratskom ozračju zajedničkim objedom i druženjem u samostanskoj blagovaonici kod domaćina franjevaca i njihovih župljana.

FIA

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s