Snimke svetih misa i pobožnosti u Velikom tjednu

Liturgija Velikog tjedna najstarija je i najbogatija u kršćanskom kalendaru. Posvješćuje nam događaje Isusova ulaska u Jeruzalem (Cvjetnica), slavljenja posljednje večere, događaj križa, groba i uskrsnuća.  Iz ovih događaja hranio se život prve kršćanske zajednice.

>>> Sve prijenose možete gledati putem naše stranice na Facebooku OVDJE (nije nužno imati račun na Facebooku).

Vazmeno trodnevlje ili Veliki četvrtak, petak i subota jesu tri dana prije najvećeg kršćanskog blagdana Uskrsa. U vazmenom trodnevlju slavimo čitavo vazmeno otajstvo: muke, smrti, uskrsnuća i proslave Isusa Krista.

Na Veliki četvrtak prisjećamo se Isusove Posljednje večere proslavljene s Apostolima. Tada je ustanovljena Euharistija. Važan događaj Posljednje večere jest Isusovo pranje nogu Apostolima koje znakovito upućuje na zapovijed ljubavi.

Taj obred je bio uobičajen u izraelskom narodu, ali ga je vršio najniži sluga. Isus se nije sramio toliko poniziti pred svojim Apostolima, i poručiti im: “Ako dakle ja – Gospodin i Učitelj – vama oprah noge,  treba da i vi jedni drugima perete noge. Primjer sam vam dao da i vi činite kao što ja vama učinih”

Nakon Posljednje večere Isus s Učenicima odlazi na Maslinsku goru gdje se obično povlačio na molitvu. Te noći ga je uhvatio smrtni strah, te se, budući da je znao što mu se sve treba dogoditi, znojio, a znoj njegov bijaše kao kaplje krvi. Molio je: “Oče moj! Ako je moguće, neka me mimoiđe ova čaša. Ali ne kako ja hoću, nego kako hoćeš ti”.

Događaj Velikog petka najbolji je primjer potpunog predanja svoga života u Božje ruke.  Isus je bio uhvaćen, osuđen, bičevan, trnjem okrunjen, ismijan i pogubljen kao najveći zločinac – razapinjanjem na križ. Sve je to podnio iz ljubavi, zato je i mogao s križa moliti za svoje tužitelje i ubojice: “Oče, oprosti im, ne znaju što čine!”.

Josip iz Arimateje, potajni Isusov učenik, skinuo je Isusovo tijelo i položio u novoisklesani grob.

Mi vjernici na Veliku subotu, kroz dan, odlazimo u crkvu pomoliti se kod Isusova groba, a uvečer slavimo misu bdjenja koja je vrhunac Vazmenog trodnevlja.

U toj vazmenoj noći slavimo pobjedu Života nad smrću, prisjećamo se Božjih djela spasenja kroz povijest, slavimo ulazak novih članova u kršćansku zajednicu kroz sakrament krštenja, a vrhunac vazmene noći je svečana sveta misa.

Uskrs je najveći blagdan kršćanstva, to je dan Uskrsnuća Isusa Krista. Zato biti kršćanin znači ponajprije vjerovati da je Bog Isusa, onog istog kojeg su ljudi raspeli, uskrisio i učinio Gospodarem svega stvorenoga.

Kristovo uskrsnuće je bilo pripravljeno kroz cijeli Stari zavjet, a kad je jednom ostvareno, sva kršćanska pokoljenja riječju i životom svjedoče za tu temeljnu istinu povijesti – Krist je uskrsnuo, s njime i mi neprestano uskrsavamo.

Raspored prijenosa:

  • utorak, 7. travnja – četvrti utorak pobožnosti 13 utoraka svetom Anti – 17 sati
  • četvrtak, 9. travnja – Veliki četvrtak – misa Večere Gospodnje – 17 sati
  • petak, 10. travnja – Veliki petak – obredi – 17 sati
  • subota, 11. travnja – Velika subota – misa Vazmenog bdjenja – 19 sati
  • nedjelja, 12. travnja – Uskrs – svečana sveta misa – 10 sati

>>> Sve prijenose možete gledati putem naše stranice na Facebooku OVDJE (nije nužno imati račun na Facebooku).

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s