Susret Hrvata Bosanske Posavine

Tradicionalni susret Hrvata Bosanske Posavine održan je u nedjelju, 28. lipnja u večernjim satima u našemu župnom dvorištu, na Gospinu trgu.

Ove je godine zbog poznatih epidemioloških razloga umjesto uobičajenih nekoliko tisuća, bilo tek nekoliko stotina vjernika i KUD-ova koji čuvaju baštinu tih “hrvatskih” područja u BiH.

Uz poštivanje epidemioloških preporuka, misu u 18 sati predvodio je župnik fra Zdravko Dadić, a nakon mise svima je zahvalio organizator susreta, pater Ivan Tolj, župnik Gornjeg Močila i Sijekovca, sela Bosanske Posavine odakle su protjerani svi stanovnici – Hrvati, pa tako i ovaj svećenik koji danas živi u Zagrebu.

Na misi su nazočili i mnogobrojni političari i kandidati lista, a neki od njih su se nakon mise obratili nazočnima, kao primjerice donedavni predsjednik Hrvatskog Sabora Gordan Jandroković, ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman i gradonačelnik Zagreba Milan Bandić.

Jandroković je nazočnim Posavljacima iskazao potporu te podršku u obnovi crkve i samostana na Plehanu kod Dervente.

“Hrvatska vlada je pomagala obnovu crkve i samostana i sasvim sigurno će i u budućnosti pomagati taj važan projekt koji je simbol hrvatstva tog dijela BiH, simbol njihove vjere, opstojnosti i snage. Naša je obaveza i dužnost da kao Hrvatska pomognemo Plehanu”, poručio je Jandroković.

Ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman bio je ujedno izaslanik predsjednika Vlade Andreja Plenkovića.

“Briga za Hrvate u Bosni i Hercegovini ustavna je obveza, ali prije svega domoljubni žar. Znam kakvo je biće i kakva je duša Hrvata iz Bosne i Hercegovine, kao i u Bosni i Hercegovini jer sam i sam Hrvat iz Bosne i Hercegovine. Crkva u Hrvata je neizostavna, neraskidiva sastavnica sveukupnog hrvatskog nacionalnog identiteta”, istaknuo je obraćajući se nazočnima Grlić Radman.

Gradonačelnik Milan Bandić koji je i sam, kako reče, došao “odozdola” s koferom, rekao je kako potpuno razumije Hrvatske iz Bosanske Posavine koji su morali napustiti svoja ognjišta i novu sreću potražiti u hrvatskom glavnom gradu.

“Ovom tradicionalnom susretu raseljenih Posavljaka koji se svake godine priređuje s ciljem međusobnog povezivanja, te jačanja i očuvanja nacionalnog, vjerskog i kulturnog identiteta uvijek se rado pridružim. Bez doprinosa naših Posavljaka u gospodarstvu, poduzetništvu i svim sferama života i rada bili bismo daleko siromašniji. Dragi naši Posavljaci, naši sugrađani, desetljećima obogaćujete naš grad i hvala vam na tome”, rekao je Bandić.

Uz navedene nazočili su mnogi drugi kandidati s lista, primjerice Miroslav Škoro, predsjednik Domovinskog pokreta i nositelj liste u 2. izbornoj jedinici, nezavisni kandidat Mosta Nino Raspudić, također nositelj liste, dr. Miroslav Tuđman, drugi s liste HDZ-a naše izborne jedinice s koje su još bili Ante Deur i Ante Plazonić, Bono Bošnjak, 4. na listi Domovinskog pokreta, Mirka Jozić, pročelnica GU za gospodarstvo, inače 4. na listi 365, te predsjednik VGČ Sesvete Stjepan Kezerić, 12. na Bandićevoj listi.

Nakon mise i obraćanja govornika zaplesali su gostujući KUD-ovi, a s njima i mnogi nazočni vjernici.

Sesvete Danas/Župa B.D. Marije Anđeoske

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s