Održani 11. susreti raseljenih vjernika kotorvaroške doline

U nedjelju, 5. srpnja održani su 11. susreti raseljenih vjernika Hrvata župa kotorvaroške doline (Kotor Varoš, Sokoline i Vrbanjci) te prijatelja toga živopisno-povijesnog kraja u sjeverozapadnoj Bosni, a deseti u našoj župi.

Svečano misno slavlje održano je u našoj samostansko-župnoj crkvi pred nešto manjim brojem okupljenih vjernika toga kraja nego ranijih godina, što je i razumljivo zbog mjera opreza i bojazni pred rastućom pandemijom koronavirusa.

Misno slavlje predvodio je kotorvaroški sin fra Stipo Karajica, samostansko-župni vikar u Sesvetskoj Sopnici, uz koncelebraciju gvardijana Franjevačkog samostana svetog, župnika i definitora Bosne Srebrene fra Zdravka Dadića.

Fra Stipo je u uvodu misnog slavlja pozdravio župljane, vjernike i prijatelje kotorvaroških župa posvijestivši im važnost ovakvih okupljanja u kojima glavni sadržaj treba biti misa i molitva, a zatim njihovo uzajamno poštovanje i uvažavanje u ne baš jednostavnim vremenima pandemije koronavirusa, modernizma i svekolike otuđenosti.

Izrazio je pritom i osobno zadovoljstvo što raseljeni Kotorvarošani još imaju želju i volju za ovakvim susretima, barem na godišnjem planu u Hrvatskoj, Austriji, Njemačkoj i Švicarskoj, a najradije u rodnom zavičaju za ljetnih odmora i blagdana za Veliku Gospu, Rokovo i svetog Franju.

Čuvaju tako spomen na zavičajnu baštinu i kraj iz kojeg su potekli, a danas ih je nakon rata i prisilnog progona na desetke tisuća raseljenih diljem Europe, Hrvatske i svijeta.

Misa zahvalnica slavljena je za sve stradale, ubijene, nestale i pokojne iz kotorvaroške doline. Pjevao je mješoviti župni zbor pod ravnanjem Petre Pleš, a misna čitanja i zagovorne molitve vjernika čitali su Sonja Batinić, Josip Tolić i Marko Bilobrk.

Susretu su nazočili članovi župnog pastoralnog i ekonomskog vijeća, OFS-a i Frame te članovi Upravnog odbora Udruge kotorvaroških Hrvata u Zagrebu, koje je predvodio predsjednik Udruge Marko Bilobrk te prijatelj i dobročinitelj sopničke župe i mjesnih franjevaca Miroslav Škoro sa suprugom Kim Ann.

Na kraju misnog slavlja okupljene je riječima dobrodošlice i zahvale pozdravio sopnički župnik i gvardijan fra Zdravko Dadić, izrazivši zadovoljstvo što raseljeni vjernici kotorvaroških župa i dalje održavaju godišnje susrete u našoj župi, povjerenoj na služenje franjevcima Bosne Srebrene, te pozvao i druge da slijede ovakve zavičajne primjere.

Nakon misnog slavlja za sve nazočne je upriličeno narodno druženje uz kršćanske “agape ljubavi” u kripti župne crkve. Ovom prigodom organiziran je i štand s ručno izrađenim suvenirima i nabožnim predmetima kotorvaroškog sina iz Podbrđa Mate Kljajića koji simbolično svjedoče o burnoj povijesti Hrvata Kotor Varoša od srednjeg vijeka, turskih vremena, 19. i 20. stoljeća pa sve do novijih dana.

Na kraju cjelokupnog programa predsjednik Udruge kotorvaroških Hrvata Marko Bilobrk pozdravio je i zahvalio domaćinima franjevcima, pjevačima župnog zbora i framašima na gostoprimstvu i pomoći, posebno predvoditelju misnog slavlja fra Stipi Karajici na izrečenim poticajnim riječima te okupljenim Kotorvarošanima i njihovim dobročiniteljima na iskazanoj zajedničkoj i prijateljskoj podrški, snazi i brizi da se olako ne zaboravlja rodni zavičaj.

IKA

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s