Program proslave svetkovine Gospe od Anđela – Porcijunkule 2020.

Dragi župljani, vjernici, prijatelji i štovatelji Majke Božje, pozivamo vas da prisustvujete pripravi i samoj proslavi svetkovine Gospe od Anđela – Porcijunkule, zaštitnice naše župe.

Kao i svake godine, za Porcijunkulu ćemo se pripremati trodnevnicom od 19 sati koja započinje u četvrtak, 30. srpnja duhovnom obnovom mladih. Dan poslije, u petak, 31. srpnja na programu je duhovna obnova obitelji.

Od subote, 1. kolovoza poslijepodne svi koji ispune prethodno propisane uvjete (ispovijed, sveta pričest, molitva Vjerovanja, Očenaš, Zdravomarija, Slava Ocu i molitva na nakanu Svetog Oca) moći će primiti potpuni oprost.

Na samu svetkovinu u nedjelju, 2. kolovoza svete mise su u 9, 11 i 19 sati. Nakon središnjega misnog slavlja u 19 sati uslijedit će prigodno druženje.

Trodnevnu pripravu i središnju misu na svetkovinu Gospe od Anđela predvodit će fra Damir Pavić, gvardijan i tajnik Franjevačke provincije Svetog Križa – Bosne Srebrene iz Sarajeva. Mise će se služiti na otvorenome, u našemu samostansko-župnom dvorištu.

Molitveni program na trodnevnicu uz krunicu počinje u 18:15, a tada će biti moguće primiti i sakrament ispovijedi.

Organiziramo duhovnu i vanjsku proslavu pa vas, kao i ranijih godina, potičemo da se uključite i date doprinos (molitvom, novčano, u piću i hrani). Molimo one koji žele volontirati da nam se jave. Sastanak je u petak poslije svete mise.

Što je potpuni oprost?

U povodu blagdana Gospe od Anđela, koji se slavi 2. kolovoza, u svim franjevačkim crkvama diljem svijeta vjernici mogu dobiti porcijunkulski ili potpuni oprost od vremenitih kazni. Taj oprost vjernici mogu dobiti od 1. kolovoza u podne do 2. kolovoza u ponoć ako se ispovijede, pričeste, pohode franjevačku crkvu ili župu te izmole Vjerovanje, Oče naš, Zdravomariju, Slava Ocu i pomole se na nakanu Svetog Oca.

Oprost je godine 1216. sveti Franjo izmolio od pape Honorija III., koji je odredio posebni oprost svima onima koji pohode crkvicu Porcijunkulu … Slaveći Gospu od Anđela, dobivamo i poticaj da se sjetimo svoga anđela čuvara, da mu uputimo zahvalnost za sve trenutke kada nas je štitio i čuvao, a nismo ni znali kako se to dogodilo.

Blagdan Gospe od Anđela, kada se franjevci spominju obraćenja svetog Franje koje se dogodilo godine 1208. u Porcijunkuli, postao je važnim trenutkom pomirbe za vjernike, da poput Franje mogu doživjeti Gospodinovo milosrđe. O aktualnosti Franjine pobožnosti prema crkvi, mjestu u kojemu se čuva Otajstvo Tijela i Krvi Kristove, i prema samom euharistijskom Otajstvu govori ulomak molitve zapisane u njegovoj Oporuci:

“Od preuzvišenoga Sina Božjega ništa tjelesnoga ne vidim u ovome svijetu osim Njegovoga presvetog Tijela i Krvi.”

Franjo je tako preporučio svojim sinovima da se sa strahopoštovanjem klanjaju Sinu Božjem u euharistiji te Utjelovljenje usporedio s euharistijskom zbiljom: kao što se Kristovo božanstvo krije u Utjelovljenju, isto se tako krije i u euharistijskome posvećenom kruhu. Krist se ponižava svaki dan, svaki dan dolazi k nama u poniznim prilikama; svaki dan dolazi iz Očeva krila na oltar u svećenikove ruke, ističe se u jednoj Franjinoj opomeni.

Vječna i vremenita kazna

Potpuni oprost, koji se veže uz blagdan Gospe od Anđela, nije samo ispovijed. U ispovijedi se brišu naši grijesi. No postoje određene nesavršenosti, potreba da se duša liječi. Svakim teškim grijehom zaslužujemo vječnu i vremenitu kaznu. Od vječne kazne dobivamo oprost na ispovijedi, a vremenitu kaznu moramo odraditi ili otplatiti, bilo ovdje na zemlji dobrim djelima, molitvama, bilo poslije smrti u čistilištu. Da ne bismo morali tu dušu liječiti u čistilištu poslije smrti, Bog nam daje priliku već na zemlji u našim životima da se liječimo pokorom. Ljudi su nekoć morali hodočastiti u Svetu Zemlju da bi zadobili ovakav oprost, oprost od kazna za grijehe, što je bilo iz raznih razloga mnogima nemoguće.

U tome je i veličina svetog oca Franje koji je, brinući za potrebe duša, isposlovao da se i u Asizu u Porcijunkulskoj crkvici dobije takav oprost. Potpuni oprost prvotno je bio vezan uz pohod Porcijunkuli, ali kasnije se proširio na sve franjevačke crkve. Potpunim oprostom koji možemo dobiti na dan Porcijunkule ili Gospe od Anđela, dobivamo oprost od svih vremenitih kazni.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s