FOTO: Krizma u našoj župi

Pedeset četvero krizmanika i krizmanica je u nedjelju 4. listopada, na svetkovinu Svetog Franje Asiškog u našoj župi, po rukama mons. Mije Gorskog, zagrebačkog pomoćnog biskupa i izaslanika zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića, primilo sakrament Svete krizme.

Krizma je ove godine slavljena nešto kasnije nego ranijih godina zbog potresa u Zagrebu i nastalih šteta na crkvama i drugim sakralnim objektima u Zagrebačkoj nadbiskupiji, a i potrebe poštivanja propisanih epidemioloških mjera zbog koronavirusa.   

Koncelebrirali su fra Zdravko Dadić, fra Stipo Karajica i prof. fra Božo Lujić, zatim preč. Antun Sente, župnik u Sesvetskim Selima i dekan Sesvetsko-vugrovečkog dekanata, vlč. Leopold Ćurčić, župni vikar u Sesvetama, trajni đakoni Božidar Hadaš i Ivana Markulina, a nazočni su bili brojni vjernici, roditelji i kumovi.

Predvodeći svečano misno slavlje u samostansko-župnoj crkvi Gospe od Anđela, biskup Gorski je u uvodu misnog slavlja prvo pozdravio sve okupljene, zatim franjevcima i vjernicima ove župe čestitao njima važnu svetkovinu Svetog Franje Asiškog, a krizmanicima poručio da po primljenom sakramentu Svete krizme kao zreli i odgovorni kršćani i članovi Crkve u današnjem vremenu i svijetu riječju, djelom i istinom budu spremni širiti i braniti svoju vjeru i dostojanstvo.

Mlade kandidate za krizmu je kroz vjeronaučne susrete i župnu katehezu, u okviru mogućih njihovih dolazaka pripremao samostansko-župni vikar i vjeroučitelj krizmanika fra Stipo Karajica.

Na početku misnog slavlja, nakon otpjevanog himna Duhu Svetom, biskupa su u ime okupljenih župljana vjernika, krizmanika, njihovih kumova i roditelja pozdravili predstavnici krizmanika Matija Kunce i Klara Herceg i u znak dobrodošlice uručili mu buket. Nakon prigodne homilije, obnove krsnih obećanja, polaganja ruku, zaziva Duha Svetoga, čime se krizmanici još savršenije vezuju uz Crkvu i obdaruju darovima Duha Svetoga uslijedio je najvažniji čin: podjela sakramenta Svete krizme.

Liturgijsko pjevanje tijekom misnog slavlja animirao je župni zbor mladih Anima Una, pod ravnanjem prof. Domagoja Brlečića. Nedjeljna misna čitanja, psalam i zazive Molitve vjernika čitali su krizmanici Gabriela Tadić, Jure Stopić, Katarina Bonus, Sara Ladika, Ema Mihelja, Lana Matić, Matea Princip, Hana Zrilić, Petar Omazić, Ivona Vidmar i Viktorija Mandić.

Na kraju misnog slavlja, u ime roditelja i krizmanika, krizmatelju biskupu Miji Gorskom su zahvalili Anita Mihelja i, s krizmanicima Josipom Čičkom i Lanom Miholić, uručila mu prigodne darove, izrazivši u njima zahvalu, ljubav i povezanost vjernika ove župe s mjesnom crkvom. Na kraju svega župnik fra Zdravko je zahvalio biskupu i kolegama svećenicima na dolasku i predvođenju krizme, a krizmanicima, njihovim kumovima i roditeljima čestitao i posvijestio važnost današnje odluke o preuzimanju kršćanske zrelosti i odgovornosti.

Poslije završetka misnog slavlja uslijedilo je zajedničko fotografiranje krizmatelja, svećenika, trajnih đakona i krizmanika na trgu ispred crkve, a radost zbog uspješno proslavljenog sakramenta Svete krizme, susreta i zajedništva krizmanici, roditelji, kumovi i rodbina nastavili su u domovima krizmanika uz organizirane obiteljske gozbe i druženja, a biskup, svećenici i đakoni u prostorijama župne kuće.

Ljiljanko Petrušić

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s