VIDEO: Naša župa dobila je Arboretum svetog Franje sadnjom čak 250 stabala

​Dok jedni ruše, mi sadimo, moto je velike ekološke akcije udruge Zelene i plave Sesvete kojom su Sesvetsku Sopnicu i našu župu oplemenili s 250 stabala 85 različitih vrsta, a čiji je završetak bio u subotu, 24. listopada ispred naše župne crkve i Franjevačkog samostana svetog Ilije.

Odgovor je to na bespravnu sječu šume u tom prigradskom naselju u Sesvetama, gdje je šumarska inspekcija zaplijenila 46 stupaca hrasta lužnjaka. U sadnji i stabala koja formiraju novi Arboretum svetog Franje sudjelovao je i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, koji je s nekoliko lopata zemlje oplemenio stablo kanadskog javora.

“Kad dobijemo sirup, zvat ćemo vas”, nasmijao se naš župnik fra Zdravko Dadić, a Bandić je u svom stilu izjavio:

“Evo kako to ide kod nas. Jedan radi, a devet gleda, haha… Sretan sam što smo kod naših fratara u Sesvetskoj Sopnici, koja je do prije 20 godina bila na rubu Grada Zagreba, a danas je u Gradu. Vratili smo ovdje dostojanstvo ljudima, izgradili školu, vrtić i crkvu, uz Božju pomoć. Sjećam se 2001., kad sam s uzoritim kardinalom Josipom Bozanićem udario kamen temeljac crkvi. Tu je bilo polje, livada i oranice, a danas je ovo prekrasno. Kao da ste na Beverly Hillsu.”

Hrvatske šume donirale su sadnice, sudjelovali su i Zrinjevac, Vijeće gradske četvrti Sesvete, Šumarski fakultet, država je donirala dio zemljišta za sadnju, a priključili su se i sami građani. Odazvao se dobar dio djece koji pohađa obližnju osnovnu školu. Dakako, uz poštivanje epidemioloških mjera i nošenje maski na prostoru velikom čak 60.000 kvadrata.

Najveći dio posla odrađen je za lijepa vremena, u četvrtak i petak. I dok su stariji sadili, djeca su se uključila bojanjem ekološki prihvatljivih platnenih vrećica.

“Desetine firmi i pojedinaca uključile su se u ovu akciju koja je druga ovakve naravi u Sesvetama i namjera nam je da se nastavi i iduće godine. Ovo je spoj i edukativnog procesa. Već su jučer djeca iz ove škole obišla stabla i počela učiti razne vrste. Dakle, oni će od malih nogu vježbati bioraznolikost u svom dvorištu”, istaknuo je naš župljanin Radoslav Dumančić iz udruge Zelene i plave Sesvete.

Arboretum je blagoslovio fra Zdravko.

“Bože, blagoslovi ljude koji, u vrijeme kad nas napada jedna vrsta bolesti, žele dati Zagrebu kroz ovaj projekt snažnija pluća. Neka ovo drveće uistinu da Zagrebu da diše”, rekao je.

U ime premijera Andreja Plenkovića stigao je državni tajnik Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja dr. Mario Šiljeg.

“Europa do 2050. namjerava postati prvi klimatski neutralan kontinent i potrebno je apsorbirati onoliko emisija stakleničkih plinova koliko ih puštamo u okoliš, a šume su jedan od najboljih izvora za to. Posebno je značajno pošumljavati u velikim gradovima i njihovoj okolici jer se tamo mikroklima puno brže mijenja nego drugdje”, rekao je Šiljeg.

Josip Tolić

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s