Naši fratri i župljani predali novčanu pomoć stradalima u potresu

Nakon katastrofalnog potresa u Sisačko-moslavačkoj županiji, koji je najviše materijalne i duševne štete nanio stanovnicima Petrinje, Gline, Siska i drugih okolnih mjesta, naši su župljani, na inicijativu fratara, uz materijalna dobra prikupljali i novčane priloge nakon nedjeljnih misa od 3. do 17. siječnja za stradale u potresu.

Po završetku akcije prikupljene novčane priloge su fra Zdravko Dadić, gvardijan i župnik, fra Stipo Karajica, samostansko-župni vikar, u pratnji Ivice Tolića, Ivana Ramljaka i Radoslava Dumančića, članova Župnog ekonomskog vijeća, u srijedu 20. siječnja posjetili Sisačku biskupiju te mons. Vladi Košiću, sisačkom biskupu predali dio novčane pomoći, a dio braći franjevcima u župe Svetog Bartola u Hrastovici, Svetog Ivana Pavla II. u Petrinji i Svetog Antuna Padovanskog u Čuntiću kojima upravljaju fra Dragan Grizelj i fra Petar Žagar, franjevci svećenici zagrebačke Provincije svetih Ćirila i Metoda.

Župi i franjevcima u Hrastovici je, također posredstvom naše župe, obitelj Mladena Hadžića darovala automobile, marke Audi, za potrebe i rad volontera u istoimenoj župi.

Župnik fra Zdravko je biskupu Košiću u ime župljana Sesvetske Sopnice prvo izrazio kršćansku sućut i ljudsku blizinu za poginule osobe i njihove obitelji u nedavnom potresu, a predajući novčani prilog kazao je:

“Hvala župljanima i svima koji su sudjelovali i dali svoj doprinos u humanitarnim akcijama prikupljanja materijalne i novčane pomoći potrebitima na području Banovine koju je pogodio razoran potres. I nama su drugi pomagali kad je bilo teško, ali ovo je nešto sasvim drugo i potresnije, zato smo se odlučili uključiti u ovaj val ljudske dobrote.”

Osim domaćih župljana vjernika, u akcije pomoći su se uključili i svesrdno ih podržali prijatelji župe, kao i članovi karitativne udruge franjevaca Bosne Srebrene “Kruh svetog Ante” u Hrvatskoj i inozemstvu, a akcije će i biti nastavljene sve do odabira i obnove barem dviju kuća stradalim obiteljima na ovom području.

Biskup Košić je franjevce i predstavnike župe Sesvetska Sopnica upoznao s brojnim teško stradalim sakralnim objektima na kojima će se šteta tek početi zbrajati, istaknuvši štete na katedrali Uzvišenja Svetoga Križa, crkvi Svete Marije Magdalene u Selima, Svetog Bartola u Hrastovici te im zahvalio na duhovnoj i materijalnoj pomoći i svemu što čine za stradale stanovnike i za potrebite ovih krajeva.

“Cilj humanitarnih akcija je uvijek da se ljudima koji žive u teškim životnim i materijalnim okolnostima ili pogođenima raznim prirodnim nepogodama, život barem malo učini lakšim i ugodnijim. Zahvaljujemo svima koji su se uključili u ovu plemenitu akciju i dali svoj doprinos te i na taj način potvrdili kako se u hrvatskom čovjeku uvijek probudi najbolji dio njega, a to su zajedništvo i osjetljivost za nevolju brata čovjeka”, rekao je na kraju susreta sisački biskup mons. Vlado Košić.

Nakon susreta s biskupom Košićem, posjetili smo i distribucijski Centar Caritasa gdje ih je s radom i do sada učinjenim upoznala s. Smilja Čirko, koordinatorica rada Caritasa Sisačke biskupije i volonteri, posebno sa sadržajem pomoći koja će u narednom periodu trebati kada krene zahtjevna obnova obiteljskih i gospodarskih objekata.

Na povratku u Zagreb franjevci i predstavnici župe posjetili su i župu Sv. Nikole biskupa u Žažini, gdje ih je upravitelj župe vlč. Ilija Piličić upoznao s razornim posljedicama potresa, gdje je pod ruševinama župne crkve smrtno stradao orguljaš Stanko Zec za kojega su se svi zajednički i pomolili.

KTA

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s