Prvi put u našoj župi: Kršteno sedmo dijete u obitelji Vučković

Za vrijeme središnjega euharistijskog slavlja prve korizmene nedjelje 21. veljače u našoj samostansko-župnoj crkvi pomoćni biskup zagrebački Ivan Šaško krstio je malenu Mariju, sedmo dijete u obitelji Roberta i Ivane (rođ. Anušić) Vučković.

U suslavlju su bili gvardijan i župnik fra Zdravko Dadić, samostansko-župni vikar fra Stipo Karajica, prof. fra Božo Lujić i prof. fra Ante Crnčević. Krsna kuma malenoj Mariji je Magdalena Majić.

Biskup Šaško je na početku euharistijskog slavlja pozdravio sve nazočne na misi i čestitao supružnicima Vučković na odvažnom osobnom i hrvatskom opredjeljenju za život, te im zahvalio za dar djeteta. Pozvao je sve da mole za obitelj Vučković i za sve druge obitelji, posebno kršćansko-hrvatske da u današnja, nešto neizvjesnija vremena budu otvorene životu.

U homiliji je naglasio:

“Živimo u ozračju u kojemu se govori: Što će vam toliko djece; ta se žrtva ne isplati. A roditelji otvoreni daru života kažu: U tome se ne radi o isplativosti, nego o ljubavi i radosti. Životne neprilike ponavljaju: Više djece stvara više poteškoća. A obitelji s više djece pokazuju da su djeca blagoslov.

Čuje se primjedba da puno djece oduzima slobodu, a oni nam govore: Djeca u životu obitelji su prostor nove slobode. Kažu da se o više djece ne može kvalitetno brinuti, a oni nam kažu: to je možda točno tamo gdje se isključi ljubav. Toliko puta čujemo da kao narod izumiremo, a ovakve obitelji poput proroka svjedoče: Ne ograničujte Gospodina! Niti jedan plan, ni politički ni gospodarski, koji ne računa s Bogom, ne donosi dobro!”

Nakon euharistijskog slavlja župnik fra Zdravko je u ime zajednice franjevaca svećenika koji pastoralno djeluju u ovoj župi i cijele župne zajednice čestitao roditeljima i kumi na daru djetetu preporođenom u sakramentu svetog krštenja.

Istaknuo je da je ovo prvi ovako bogat dar djece u jednoj obitelji, nadamo se ne i zadnji u tri desetljeća postojanja ove župe i uz prigodnu čestitku i dar od zagrebačkog nadbiskupa i kardinala Bozanića zaželio da im Bog dadne snage te u poteškoćama koje prate obiteljski život i odgoj djece pronađu radost, smisao i ispunjenje življenja i moleći Gospodina da udjeli još ovakvih obitelji koje su otvorene životu.

Ponosna i sretna obitelj Vučković uglas kazuju kako se ne plaše novoga života, jer za sada imaju sve ono što i druge obitelji i s manje djece imaju, a imaju duhovnu i materijalnu potporu i razumijevanje domaćih franjevaca i župne zajednice u kojoj sretno i zadovoljno žive kršćanski i obiteljski život. Supružnici Vučković Robert (41) i Ivana (37), uz najmlađu Mariju, imaju još Valentinu (19), Tomislava (16), Lanu (11), Davida (7), Jakova (6) i Petra (4).

S. Karajica

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s