Prof. fra Božo Lujić ispraćen na vječni počinak

Misa zadušnica pokojnog prof. fra Bože Lujića, koji je preminuo na Tijelovo, bila je 5. lipnja u župi B.D. Marije Anđeoske u Sesvetskoj Sopnici, a potom je uslijedio ispraćaj iz Zagreba. Ukopni obredi upriličeni su na Plehanu 7. lipnja.

Sprovodnu misu u franjevačkoj crkvi Svetog Marka Evanđelista na Plehanu u Bosanskoj Posavini predvodio je mons. Tomo Vukšić, nadbiskup koadjutor vrhbosanski i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u Bosni i Hercegovini.

Uz pomoćnog banjolučkog biskupa mons. Marka Semrena, provincijala Franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Jozu Marinčića, domaćeg gvardijana fra Antu Tomasa te gvardijana u Sesvetskoj Sopnici fra Zdravka Dadića koncelebriralo je više od stotinu svećenika.

Na misi, koju su pjevanjem animirali franjevački bogoslovi predvođeni fra Emanuelom Jozićem, uz rodbinu i prijatelje sudjelovali su bogoslovi, đakoni i brojne redovnice.

Nakon naviještenoga Evanđelja, nadbiskup Vukšić uputio je prigodnu propovijed naglasivši kako je svima velika utjeha vjera u život vječni.

“U njoj smo zajedno s ovim pokojnikom živjeli i nadali se. U toj vjeri se opraštamo od njega. I u toj vjeri molimo za njega i slavimo ovu svetu misu. Zahvalni smo Gospodinu Isusu za utjehu koja niče i izrasta iz istine njegova uskrsnuća i koja je najljepši mogući dar u trenucima kad smo pogođeni nečijom smrću ili kad razmišljamo o svom kraju ovozemaljskoga života. Tu kršćansku utjehu i nadu propovijedao je pokojni fra Božo cijeloga života. Nju je tumačio svojim studentima na raznim učilištima i drugim vjernicima u različitim prigodama. U predavanjima, propovijedima, katehezama, druženjima i vrlo često kao drag vodič mnogim grupama hodočasnika u Svetu Zemlju na mjesta Isusova rođenja i javnoga djelovanja. Pokazivao im mjesta na kojima je Isus izricao svoje poruke, činio čudesa i time pokazivao koliko voli ljude radi čijega spasenja je postao čovjek i uskrsnuo. Vodio ih je do Isusova praznoga groba i tumačio radost što, nakon Isusova uskrsa, smrti više i nema jer se vjernima, kako naviještamo u sprovodnim molitvama, život samo mijenja a ne oduzima”, kazao je među ostalim nadbiskup Tomo.

Nakon što je fra Anto Tomas predstavio život i djelo pok. fra Bože, izrečeni su oproštajni govori: u ime studenata i profesora Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu oproštajni govor dekana Josipa Šimunovića pročitao je prof. Božidar Markotić, pročelnik katedre Svetoga pisma Staroga zavjeta; u ime studenata i profesora Franjevačke teologije u Sarajevu oprostio se dekan dr. fra Danimir Pezer; oproštajni govor na kraju održao je i provincijal Marinčić.

Nakon sprovodne mise fra Božo je pokopan na fratarskom groblju na Plehanu. Lijes svoga profesora od crkve do groblja nosili su franjevački bogoslovi, a sprovodne obrede predvodio je provincijal Marinčić.

Ispraćaj pokojnika u samostanu SvetogIlije u Sesvetskoj Sopnici bio je u 5. lipnja. Misu zadušnicu, uz domaćeg gvardijana fra Zdravka Dadića i nekoliko provincijala, predvodio je pomoćni biskup zagrebački mons. Ivan Šaško. U ime studenata i profesora zagrebačkog KBF-a prigodnim riječima oprostio se dekan Šimunović, u ime obitelji s. Augustina Barišić, pokojnikova nećakinja, te u ime župe Sesvetska Sopnica gvardijan fra Zdravko Dadić.

Katolički tjednik

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s