Proslavljen dan Kruha svetog Ante

U nedjelju, 13. lipnja u našoj župi svečano je proslavljen blagdan svetog Ante Padovanskog i dan “Kruha svetog Ante”, kao što je određeno i u svim drugim župama u kojima pastoralno i karitativno službuju franjevci provincije Bosne Srebrene.

Prema ranije upućenom zajedničkom pismu i molbi provincijala Bosne Srebrene fra Joze Marinčića i ravnatelja Središnjice “Kruha svetog Ante” u Sarajevu fra Petra Karajice, pod misama i nakon misa prikupljani su milodari za obnovu dviju obiteljskih kuća u razornom potresu na području Sisačko-moslavačke županije.

Sve nedjeljne mise, uz pridržavanje preporuka i odredbi zaštite od pandemije korona virusa s okupljenim vjernicima, članovima, dobročiniteljima, prijateljima i volonterima karitativne udruge “Kruh svetog Ante” predslavio je fra Stipo Karajica, samostansko-župni vikar i voditelj “Kruha svetog Ante” u Hrvatskoj, uz suslavlje fra Josipa Matkovića, župnog vikara iz župe Svetog Leopolda Bogdana Mandića iz zagrebačke Dubrave i trajnog đakona Ivana Markulina.  

U nadahnutoj blagdanskoj homiliji fra Stipo je istaknuo Isusovu prispodobu o Kraljevstvu Božjem i kako je njegovo ostvarenje moguće već ovdje na zemlji po osobama poput svetog Ante koji je ljudima koji su ga slušali navješćivao i ukazivao na brojne putove i načine njegovog dolaska među ljude i na zemlji, kako po riječi Božjoj koju čitaju, slušaju i po njoj žive, tako i po konkretnim dobrim djelima koja se mogu činiti ili čine prema bližnjemu, posebno prema potrebitima i siromasima.

Sveti Ante pučki je svetac kojemu se mnogi mole, tražeći njegovu pomoć i zagovor u nevoljama, posebno u bolestima, osamljenosti, kod izgubljenih stvari, ali ga danas treba više moliti da nas oslobodi od sebičnosti, oholosti, prijetvornosti, raznih ovisnosti i prekomjernih materijalnih dobara i tako pomogne pronaći put sreći i zadovoljstvu duši, a i umornom tijelu.

Fra Stipo je, i u ime opravdano odsutnog župnika fra Zdravka Dadića zahvalio svima na sudjelovanju na nedjeljnim misnim slavljima, čestitao blagdan sv. Ante i imendan svima onima koji slave, a posebno članovima, volonterima i dobročiniteljima “Kruha svetog Ante”, čitačima, ministrantima i drugim suradnicima župe i samostana koji su pomogli u pripremi za ovogodišnje dvostruko slavlje svetog Ante.

Pozdravio je i zahvalio svima koji po odredbama Statuta sudjeluju u tijelima upravljanja i nadzora rada udruge “Kruh svetog Ante”, kao i na udijeljenim milodarima za pripremu i skori početak obnove i izgradnje dviju obiteljskih kuća u Petrinji i Glini.

Misno slavlje je pjevanjem animirao mješoviti župni zbor pod ravnanjem Petre Pleš, a na kraju je blagoslovio djecu, roditelje s djecom, ljiljane, simbol svetog Ante i bombone te ih podijelio. Nakon misnog slavlja nastavljena je dvostruka proslava svetog Ante u kripti samostansko-župne crkve uz zakusku i humanitarno druženje članova, dobročinitelja, prijatelja i sponzora župe i sv. Ante.

Ivona Jukić

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s