Blagoslov nove obiteljske kuće branitelja Plavljanića u Jošavici kod Petrinje

Nakon što je Đuro Plavljanić, hrvatski branitelj pravoslavne vjere, u razornom potresu krajem prošle godine ostao bez kuće i proveo šest mjeseci u stambenom modulu, u četvrtak 17. lipnja u Plavljanićima, zaseoku sela Jošavica kod Petrinje, blagoslovljena mu je nova obiteljska kuća. Kuću su blagoslovili arhiepiskop Hrvatske pravoslavne crkve Aleksandar i sisački biskup Vlado Košić.

Izgradnju kuće financirali su Hrvati iz Australije zajedno s humanitarno-karitativnom udrugom franjevaca Bosne Srebrene “Kruh svetog Ante” i brojnim drugim donatorima.

Kuću je gradila tvrtka “Dom invest” iz Žepča u Bosni i Hercegovini uz koordinaciju pukovnika u miru Ivice Pandže – Orkana iz Siska te posredovanje Gorana Macure, hrvatskog branitelja pravoslavne vjere iz Šibenika.

Blagoslovu je nazočio i voditelj Kruha svetog Ante u Hrvatskoj fra Stipo Karajica, župnik iz Hrvatskog Čuntića fra Petar Žagar, župnik iz Hrastovice fra Dragan Grizelj te branitelji pristigli iz Vinkovaca, Pleternice, Karlovca, Siska, Petrinje i Šibenika.

Tom prigodom Đuro Plavljanić i njegova supruga Štefica zahvalili su donatorima i svima onima koji su bili uključeni u ovu humanitarnu akciju koja im je omogućila dom. Izrazivši i veliku radost zbog svega Plavljanić je poručio kako će za donatore, Hrvate iz Australije, uplatiti misu, da ih Bog blagoslovi i čuva.

Obrativši se okupljenima biskup Košić je rekao kako je ovo povijesni događaj, ne toliko materijalne, koliko duhovne vrijednosti, jer se u ovoj kući ostvarilo jedinstvo našeg naroda i ljudi koji vole svoju domovinu, bez obzira na vjeroispovijest.

Čestitavši svima uključenima u ovaj hvalevrijedan pothvat biskup je domaćinu predao i dar Biskupije te obećao kako će u daljnjem opremanju kuće sudjelovati i Sisačka biskupija.

IKA

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s