Dvanaesti susreti kotorvaroških Hrvata u Zagrebu

U nedjelju, 4. srpnja u našoj župnoj crkvi, pod geslom “Susresti drage ljude i čuti o rodnom zavičaju”, održani su 12. susreti raseljenih vjernika Hrvata i prijatelja župa kotorvaroške doline (Kotor Varoš, Sokoline i Vrbanjci).

Susret je, kao i svake godine, započeo misnim slavljem u 11 sati u samostansko-župnoj crkvi B.D. Marije Anđeoske koje je ove godine predslavio vlč. Ilija Piličić, župnik župe Svetih Nikole i Vida u Žažini (Sisačka biskupija) uz suslavlje gvardijana samostana Svetog Ilije u Zagrebu i sopničkog župnika fra Zdravka Dadića i samostansko-župnog vikara u Sesvetskoj Sopnici fra Stipe Karajice.

Vlč. Piličić je na početku misnog slavlja pozdravio sve okupljene vjernike, izrazivši zahvalu i radost što kao sin i svećenik kotorvaroške doline po prvi put može predslaviti misno slavlje prigodom ovakvih okupljanja pred svojim Kotorvarošanima u mjestima i župama gdje sada žive i rade, još više u zavičaju iz kojeg potječu.

Na kraju misnog slavlja okupljene je u okviru župnih obavijesti pozdravio domaćin župne zajednice u Sesvetskoj Sopnici fra Zdravko Dadić. Izrazio je zadovoljstvo što Kotorvarošani ovakvim okupljanjima na godišnjoj razini na primjeren način čuvaju i njeguju spomen na zavičajnu baštinu i vrijednosti kraja iz kojega potječu, a danas su zbog ratnih djelovanja i prisilnog progona početkom devedesetih godina brojni raseljeni diljem Hrvatske, Europe i svijeta.

Misa je slavljena za sve stradale, ubijene, nestale žrtve iz kotorvaroške doline. Misno slavlje je skladnim pjevanjem pučkih pjesama uzveličao mješoviti župni zbor pod ravnanjem Petre Pleš, kao i članovi župno-pastoralnog i ekonomskog vijeća, OFS-a i Frame. Susretu su također nazočili vjernici i prijatelji porijeklom iz drugih krajeva BiH, kao i predstavnici i članovi zavičajnih udruga Jajca, Rame, Busovače, Gruda, Kaštel Starog i drugih krajeva gdje žive Hrvati.

Nakon misnog slavlja uz pridržavanje epidemioloških preporuka i mjera zbog pandemije korona virusa u kripti župne crkve upriličeno je druženje uz kršćanske „”agape ljubavi” i organizirani štand sa suvenirima i nabožnim predmetima, koje je izradio kotorvaroški sin iz Podbrđa Mato Kljajić Pejavić i koja simbolično svjedoče o burnoj povijesti Hrvata Kotor Varoša.

Na kraju cjelokupnog programa predsjednik Organizacijskog odbora i član Udruge Kotorvaroških Hrvata koja je organizator ovogodišnjeg susreta fra Stipo Karajica zahvalio je okupljenim Kotorvarošanima, sponzorima i nazočnim vjernicima na odzivu i sudjelovanju na susretu i što zajedničkim snagama ne dopuštaju zaboravu vezu i vrijednosti rodnog zavičaja.

Misi i dvanaestom susretu raseljenih Kotorvarošana i prijatelja nazočili su i brojni gosti, među njima potpredsjednik Hrvatskog sabora Miroslav Škoro sa suprugom Kim Ann, generalni konzul Republike Hrvatske u Banja Luci Zoran Piličić, predstavnik Ureda za Hrvate izvan Hrvatske Ivan Zeba, šef ureda u Ministarstvu okoliša i turizma Federacije BiH Tomislav Lukić, član Upravnog odbora Udruge bosanskohercegovačkih Hrvata Prsten dr. Ivan Marčeta te dopredsjednik Udruge Kotorvaroških Hrvata Jozo Petrušić.

Na prijedlog mjesnih svećenika-franjevaca kao i nazočnih vjernika na kraju misnog slavlja prikupljani su i predani posebni milodari za potrebe župnika vlč. Piličića i vjernika u potresom stradaloj župi Žažina.

Marko Bjelobrk

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s