autor: Stjepan Vego

Prva kuća iz projekta “Krov za Hrvatsku” podignuta u Mošćenici

Samo tri mjeseca nakon potpisivanja ugovora o gradnji, prva kuća iz projekta “Krov za Hrvatsku” podignuta je u Mošćenici. Riječ je o projektu koji je pokrenula Željezanska biskupija i biskup Egidije Živković, a provodi se u suradnji s Udrugom gradišćanskih Hrvata “Hrvat S.A.M.”, Caritasom Sisačke biskupije, Austrijskom biskupijskom konferencijom, zemaljskim vladama svih devet austrijskih pokrajina te Vladom RH.

Njime je predviđena gradnja u prvoj fazi pet, a ukupno deset, protupotresno stabilnih i energetski gotovo pasivnih kuća za obitelji s brojnom djecom. Prvu takvu kuću veličine oko 150 kvadrata dobila je šesteročlana obitelj Žarka i Sande Gavrić iz Mošćenice koja nije krila radost i oduševljenje što će nakon 14 mjeseci u improviziranom kontejnerskom smještaju uskoro imati čvrsti krov nad glavom.

Gradilište je u utorak 15. ožujka obišao i sisački biskup Vlado Košić u pratnji predsjednika Gradišćanskog društva “Hrvat S.A.M.” i koordinatora biskupije Željezno za gradnju kuća fra Božidara Blaževića, ravnateljice Caritasa Sisačke biskupije Kristine Radić, predsjednice Caritasovog povjerenstva za stradale od potresa s. Smilje Čirko i jednog od donatora Željka Kalečaka.

Tom prigodom biskup Košić je izrazio zahvalnost biskupu Živkoviću i svima uključenima u taj projekt te je istaknuo kako Crkva kroz razne svoje udruge i ustanove neprestano pomaže i obnavlja ovaj kraj.

Biskup je podsjetio i na druge projekte Caritasa Sisačke biskupije koji je do sada sagradio 29 montažnih kuća za starije, osigurao pet kuća za obitelji s petero i više djece, ali isto tako je partner Udruge “Seljaci pomažu seljacima” koja je do sada izgradila 64 drvene kuće. Tu je i Karitativna udruga franjevaca Bosne Srebrene “Kruh svetog Ante” koja je izgradila pet obiteljskih kuća, kao i brojne druge inicijative.

Fra Božidar Blažević podsjetio je kako je glavni inicijator projekta biskup Živković koji je emotivno vezan uz ovaj kraj i biskupiju, a na njegov apel u njega su se uključili brojni donatori. Posebno je zahvalio i g. Kalečaku i njegovoj tvrtki Vulkal koja nesebično prati ovaj projekt.

Govoreći o gradnji kuća, ustvrdio je kako izrada same kuće traje pet dana, postavljena je u danu, a s drugim radovima i opremanjem projekt bi trebao biti završen u tri mjeseca. Na kraju je poručio kako je plan, usprkos nekim birokratskim problemima, tijekom ove godine useliti u njihove kuće svih pet obitelji s kojima je potpisan ugovor o gradnji.

IKA

 

 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s