Posjet bosanskih, hercegovačkih i splitskih novaka Franjevačkom samostanu Svetog Ilije

Novaci franjevačkih provincija Bosne Srebrene, Hercegovine i Presvetog Otkupitelja koji svoju godinu novicijata zajedno provode na Humcu u Hercegovini zaputili su se u četvrtak, 22. rujna, u Brezje, u Sloveniju, na ovogodišnji susret novaka Južnoslavenske konferencije.

Na putu prema Sloveniji novaci su u pratnji svojih meštara i odgojitelja fra Ivana Landeke i fra Marka Ešegovića posjetili Franjevački samostan svetog llije proroka u Zagrebu i Župu B.D. Marije Anđeoske u Sesvetskoj Sopnici gdje su ih primili gvardijan samostana fra Stipo Karajica i župnik fra Marinko Baotić.

Gvardijan i župnik su mladim novacima najprije predstavili vanjski i unutarnji izgled crkve i samostana, upoznali ih s nastankom i gradnjom pastoralno-kulturnog centra za vjernike u ovom dijelu grada Zagreba istaknuvši pri tome kako je župna zajednica koja broji oko 4000 vjernika u 1260 obitelji duhovno vrlo angažirana i predana kršćanskim vrijednostima.

Veliki broj župljana vjernika su prognani i izbjegli Hrvati iz ratom zahvaćene Bosne i Hercegovine, kao i ekonomski doseljenici iz drugih krajeva Hrvatske, koji su se dobro snašli, ali i ne zaboravljaju rodni kraj i zavičaj otkud su došli i potekli.

Nakon zajedničkog razgledavanja svi zajedno su pošli na okrjepu u samostan, a zatim su novaci nastavili svoj put prema Sloveniji gdje će s novacima ostalih Provincija obilaziti značajna franjevačka mjesta i svetišta.

tekst: fra Ivan Pilić
fotografije: fra Frano Šego

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s