Godišnji susret raseljenih vjernika župa jajačke doline

Nakon ranije održanih godišnjih susreta raseljenih vjernika župa Kotor Varoša, Rame i drugih krajeva BiH franjevci Bosne Srebrene na službi u Sesvetskoj Sopnici bili su domaćini susreta i vjernika župa jajačke doline Dobretića, Jajca i Podmilačja. Organizatori ovogodišnjeg susreta bili su Franjevački samostan sv. Luke u Jajcu i Udruga Jajačkih Hrvata i prijatelja kraljevskog grada Jajca.

Susret je započeo euharistijskim slavljem u nedjelju 25. rujna u 11 sati u samostansko-župnoj crkvi B.D. Marije Anđeoske koje je predvodio fra Filip Karadža, župnik i upravitelj župe i Svetišta sv. Ivana Krstitelja u Podmilačju kod Jajca, a suslavili su fra Anto Barišić, fr. Alojz Ćubelić, profesori na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu, fra Stipo Karajica, gvardijan samostana sv. Ilije u Zagrebu, fra Marinko Baotić, župnik u Sesvetskoj Sopnici i trajni đakon Miljenko Bošnjak.

Misa je slavljena za sve stradale, ubijene, nestale i pokojne iz župa jajačkog kraja, a uzveličao ga je mješoviti sopnički župni zbor. Nedjeljna misna čitanja čitali su Mato Topić, Danica Marčeta i Dragica Lukić.

Misnom slavlju i susretu raseljenih Jajčana u Zagrebu nazočili su i visoki uzvanici gosti iz društvenog, javnog i političkog života Hrvatske, srednje Bosne i Jajca prof. Zoran Piličić, generalni konzul Republike Hrvatske u Banja Luci, Žana Ćorić iz Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH, Josip Topić, predsjedatelj OV-a Jajca te predstavnici drugih zavičajnih udruga iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Organizatori su za ovu prigodu priredili i kulturni dio, predstavljanje nove knjige pod naslovom “Misterij ljubavi, zla i smrti” autora dr. sc. prof. fra Ante Barišića u nakladi Župe sv. Mihaela Arkanđela i Glas Koncila, koju su okupljenima predstavili dr. sc. prof. fr. Alojz Ćubelić i sam autor.

Na kraju se okupljenima obratio Anto Brtan, predsjednik Udruge jajačkih Hrvata i prijatelja kraljevskog grada zahvalivši domaćinima franjevcima u Sesvetskoj Sopnici te Jajčanima na doprinosu i sudjelovanju te ih sve pozvao na prigodni domjenak i program u kripti župne crkve gdje su ih glazbeno uveseljavali Mare i Goran Pranjko iz Jajca.

S. Karajica

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s